Wojtekq91 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Cześć, Korzystam od czasu do czasu z wewnętrznego dysku HDD 2,5 przerobionego na dysk przenośny (dysk wrzucony w kieszeń Shiru na USB 3.0). Ostatnimi czasy mam z nim następujący problem: 1. Komputer 1, tj. stara stacjonarka. Dysk po podpięciu pod USB 2.0 i 3.0 dostaje prąd, co widać po diodzie, ale nie jest wykrywany przez Windows 10 (od instalacji minęło około 2 lata). Dysk nie jest też widoczny w Zarządzaniu Dyskami. 2. Komputer 2, tj. stary laptop. Dysk po podpięciu pod USB 2.0 i 3.0 dostaje prąd, co widać po diodzie, ale nie jest wykrywany przez Windows 10 (od instalacji minęło około 2 lata). Dysk nie jest też widoczny w Zarządzaniu Dyskami. 3. Komputer 3, tj. nowy laptop. Dysk po podpięciu pod jeden port USB 3.0 nie jest widoczny (dostaje prąd), a pod drugim wykrywany jest od razu. Od razu zaznaczam, że porty USB w powyższych komputerach są sprawne, dla porównania inny dysk przewidziany przez producenta jako zewnętrzny, tj. WDC, jest wykrywany bez problemów. Co ciekawe ten dysk, z którym mam problem kiedyś był wykrywany przez Windows 10 od razu. Podsumowując - czy przyczyna leży w kieszeni Shiru? Generalnie nie bawiłbym się w ogóle w te kieszenie, ale wymieniałem dysk w laptopie od razu po zakupie na duży SSD (w ofercie lapków niestety tylko małe SSD) i teraz co jakiś czas będę miał taki "wolny" dysk do zagospodarowania bo biorę najtańszy dla danego modelu laptopa :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Próbowałeś podpiąć ów dysk bezpośrednio ? Czyli wyjąłeś dysk z obudowy i podpiałeś pod port sata ? Może być coś z kieszenią. Ja mam dysk zewnętrzny od WD i też czasem go nie wykrywa. Pomaga przełączenie na inny port USB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekq91 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) Problem z podpięciem bezpośrednio pod SATA jest taki, że dostęp do w/w stacjonarki mam mniej więcej raz w miesiącu. W laptopach mam miejsce tylko na jeden dysk. Przypuszczam, że na SATA śmigałby bez problemu i sprawdzanie tego zostawiłbym na koniec. Wg mnie jest jakiś problem z tą kieszenią. Natomiast nie rozumiem tego, dlaczego jeden port USB widzi ten dysk, a drugi nie w ramach jednego komputera. Udało Ci się znaleźć przyczynę tego problemu w Twoim WD? ---------------------------- AKTUALIZACJA Tak pomyślałem, że może to jest kwestia sterowników kontrolera pod dany port USB. Dzisiaj będę miał dostęp tylko do nowego laptopa, odinstaluję wszystkie i zainstaluję na nowo. Jak tutaj zadziała to i zagra mi to w pozostałych komputerach. Edytowane 24 Lutego 2020 przez Wojtekq91 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Wygląda to na niewydolność prądową ( lub słaby kabel ) Tylko jak by kabel "przysiadał" to wcale dysk by się nie rozkręcił.( przysłuchaj się czy zaczyna kręcić talerzem ) jak "próbkuje" to masz duży spadek napięcia. Zacznij od wymiany kabla. P.s niektóre porty w laptopach potrafią dać 1A a nie jak kiedyś 500mA. Czasami był potrzebny kabel z 2 wtykami USB do komputera ( jeden jako zasilanie 2 jako zasilanie +transmisja) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekq91 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2020 Cześć, Cytat 2 godziny temu, Kwazor napisał: Wygląda to na niewydolność prądową ( lub słaby kabel ) Tylko jak by kabel "przysiadał" to wcale dysk by się nie rozkręcił.( przysłuchaj się czy zaczyna kręcić talerzem ) jak "próbkuje" to masz duży spadek napięcia. Zacznij od wymiany kabla. Aż przyłożyłem ucho, dysk kręci się jak powinien :). Ruszałem też kablem we wszystkie strony, nic się nie zmieniło. Cytat 2 godziny temu, Kwazor napisał: P.s niektóre porty w laptopach potrafią dać 1A a nie jak kiedyś 500mA. Czasami był potrzebny kabel z 2 wtykami USB do komputera ( jeden jako zasilanie 2 jako zasilanie +transmisja) Nie no, mówimy o dysku 2,5 cala. Pamiętam te dwa USB, ale to w 3,5 cala i to 15 lat temu :). Być może gdzieś to jeszcze dzisiaj występuje, ale się z tym nie spotkałem daaaawno :). Wracając do mojego pomysłu - odinstalowałem i zainstalowałem ponownie "standardowy kontroler SATA AHCI" z menedżera urządzeń na nowym laptopie - pomogło. Wcześniej na jednym porcie widział dysk od razu, a na drugim wcale. Zrobiłem jeszcze test na innym w miare świeżym laptopie, którego nie wymieniłem na rozpisce z pierwszego postu, tu była sytuacja analogiczna - jeden port działał, drugi nie. Po reinstalacji śmiga :). No nic, nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować to na dwóch pozostałych, tj. starych kompach, ale do nich nie będę miał dostępu przez najbliższy czas :). Panowie, dzięki za pomoc :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...