David523 Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2020 Witam, potrzebuje kupić kilka HDD na magazyn, pojemności głównie 1TB i 2TB. Priorytetem jest bezawaryjna praca - tak jak np. 10 letnie HD103SJ :). Mogą być nawet wolnoobrotowe, byleby były bezawayjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2020 Jak to ma być niezawodny dysk na magazyn to proponuję WD RED ew. WD Purple . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David523 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 A seria Blue jest zła? Dysków ma być kilkanaście, więc cena przemawa na korzyść blue. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 Niezawodne dyski nie istnieją, trzeba mieć odpowiednią do potrzeb strategię backupów. Skupiłbym się raczej na dłuższej gwarancji, Purple chyba ma 36 m-cy zamiast standardowych 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
David523 Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2020 No to jasne, backupy na bieżąco. Oczywiście nie liczę że takie dyski wytrzymaja 10 lat (a tyle wytrzymały HD103 - lekka praca), ale nie chciałbym też żeby padły po pół roku. Przykładowo mam 2x Toshiba P300, jedna sztuka pracuje juz chyba 2 lata bezawaryjnie, druga sztuka wymieniona dwa razy, raz wytrzymała 4msc, drugi raz rok, teraz narazie odpukać jest ok, ale takich sytuacji chciałbym uniknać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2020 Seria Blue ( tak samo jak serie Green czy Black ) to dyski konsumenckie , Red czy Purple to już nieco wytrzymalsze dyski do pracy ciągłej np. systemy NAS albo serwery . A co do wytrzymałości dysków ( i nie tylko ich ) to dziś loteria , nawet w obrębie tego samego modelu jak twoja Tośka . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszja Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2020 Dzień dobry! Podpinam się pod temat. Czy obecnie (październik 2020) pojawiły się jakieś HDD (pojemność z zakresu 2 - 4 TB) z przeznaczeniem na backupy? Generalnie szukam dysków bardzo trwałych, natomiast prędkość czy głośność są bez znaczenia. Dyski będą służyły tylko do zgrania zdjęć/filmów rodzinnych, nie będą używane na co dzień. Co polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszja Opublikowano 6 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2020 18 minut temu, rdaneel napisał: https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q2-2020/ chyba patrzyłem na coś takiego jak mi się pod rząd 2x Seagate 1TB posypało. Nie znałem tej strony - wielkie dzięki! Wprawdzie dalej nie wiem, co kupić ale wiem co warto przeczytać! Ciekawe - HGST sprzedawane na A...o jako nowe mają w istocie 1-2 lata? Info z grudnia 2018: "(...) Przez jakiś czas może dochodzić do sytuacji, że otrzymany produkt będzie posiadać naklejkę HGST, ale wkrótce wszystkie będą posiadać logo Western Digital." za: https://www.senetic.pl/blog/8117,hgst-to-teraz-western-digital-ta-sama-jakosc-jeszcze-wiecej-mozliwosci/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...