pinio1999 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Witam Prośba o pomoc. Nowa płyta msi na z490 EDGE WIFI z procesorem i5 10500 nie wykrywa karty grafiki. W załączeniu foto info o nie wykryciu GPU. Nie można wejść nawet w Bios. Podłączenie do monitora przez DVI jak i HDMI - efekt ten sam. Karta sprawna przełożona z działającego sprzętu. płyta msi Z490 Gaming EDGE WIFI procesor I5 10500 Ram XPG Gaming G10 GPU Radeon HD 7850 Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Hej, Jeśli nie postawiłeś jeszcze systemu, to sprawa jest prosta. Odpalasz bez GPU na wbudowanej karcie i ustawiasz w UEFI wsparcie dla urządzeń Legacy (instrukcja strony 45 i 55). BTW, wszystko jest napisane w instrukcji do płyty - przeczytał waćpan? Jak chcesz pracować na tej karcie w trybie zgodnym z UEFI, piszesz do supportu producenta karty/na forum producenta karty i aktualizujesz bios GPU. pzdr 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1999 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Witam i dziękuję za informację. Oczywiście post napisałem po odfajkowaniu wszystkich spraw znanych i instrukcyjnych. Na zintegrowanej grafice również był ten sam komunikat dlatego zawracałem głowę (połączona przez hdmi). Radka łączyłem przez dvi jak i hdmi z jednakowym skutkiem jak powyżej. Płyta ma fajny system informacji ledowej o rozruchu i zawsze stawała przy diodzie gpu, po czym następował reset i po uruchomieniu info o treści jak na foto. W sumie po kilku kombinacjach uruchomiłem grafe z procesora i po aktualizacjach bigosu i sterowników grafiki Radek ruszył. Po tym dysk momentalnie łyknął Windowsa z pamiec i USB. Dziś po testach widze, że z nim coś nie tak, gdyż wchodzi na duże obroty przy obciążeniu po czym zawiesza kompa. W planie odrestaurowanie jego systemu chodzenia więc trochę rozbieranie i czyszczenia choć rok temu robiłem to zmieniając pastę na gpu. W każdym bądź razie dziękuję za podpowiedź dotyczącą aktualizacji karty od producenta w kierunku UEFI, gdyż o tym nie pomyślałem. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pinio1999 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Witam i dziękuję za informację. Oczywiście post napisałem po odfajkowaniu wszystkich spraw znanych i instrukcyjnych. Na zintegrowanej grafice również był ten sam komunikat dlatego zawracałem głowę (połączona przez hdmi). Radka łączyłem przez dvi jak i hdmi z jednakowym skutkiem jak powyżej. Płyta ma fajny system informacji ledowej o rozruchu i zawsze stawała przy diodzie gpu, po czym następował reset i po uruchomieniu info o treści jak na foto. W sumie po kilku kombinacjach uruchomiłem grafe z procesora i po aktualizacjach bigosu i sterowników grafiki Radek ruszył. Po tym dysk momentalnie łyknął Windowsa z pamiec i USB. Dziś po testach widze, że z nim coś nie tak, gdyż wchodzi na duże obroty przy obciążeniu po czym zawiesza kompa. W planie odrestaurowanie jego systemu chodzenia więc trochę rozbieranie i czyszczenia choć rok temu robiłem to zmieniając pastę na gpu. W każdym bądź razie dziękuję za podpowiedź dotyczącą aktualizacji karty od producenta w kierunku UEFI, gdyż o tym nie pomyślałem. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 komunikat mówi że karta jest za stara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...