/// Kaszpir /// Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Mam pewien problem : Mój Radek 9100 przechodzi całego 3D Marka 2001SE i wynik jest całkiem fajny bo 9024ptk, ale problem polega w tym, że w takich grach jak Neverwinter Nights, Jedi Knight 2, UT2003 , GTA VC, Medal of Honor ,Medieval: Total War - występuje takie zachowanie : wchodze do menu>new game i gdy chce wejsć w właściwą gre to : -Wiesza się komp -pokazuje się niebieski ekranik i automatycznie sie resetuje -wyskakuje błąd A czasem zanim wogóle uruchomi się gra to pisze, że program xxx wygenerowała błędy i zostanie zamknięty. Sprzęt jak w podpisie (zasilacz 300W no-name). Ps. MOtherboardmonitor niechce sie instalować (różne wersje) i nie mam jak sprawdzic napięć i instalowałem wszelkie catalyst od 3.0 do 3.6 PsII. Szukałem w opcji "SZUKAJ" i nie znalazłem żadnych konkretów (być moze coś ominołem) jeśli był poruszany taki topic i został rozwiązany ten problem to prosze o link. HILFE!!!!!! Witam ! Ja sam posiadam kartę mint HIS ATI 8500LE. Na samym pocżątku miałem także problemy z tą kartą. Wystarczyło jednak wymienić zasilacz Codegen 300W na ... Enlighta 235W i wszystkie problemy znikły. Potem miałem możliwośc wymiany jeszcze na Enlighta 250W (stary model - prawie 3 latka ma) i chodzi idealnie. Zero problemu w grach jakie podałeś. Super stabilnośc w grach. Podam że więcej problemów miałem jakiś czas temu jak posiadałem gainwarda Geforce3Ti200 niż z ATI 8500LE ... Po pierwsze primo - najważnieszy jest zasilacz. Niestety w 99% sprzedawane w Polsce zasilacze to istny chłam i cięzko je nazwać dobrymi zasialczmi (Codegen,Modecom,i jeszcze sporo innych). Większośc ludzi kupuje najtańszą obudowę i niestety samemu są temu winni że potem mają problemy ... Polecam kupić nawet używanego jakiegoś Fortona 300W lub nawet Enlighta 250W a posiadany Codegen wywalić na śmietnik bo to dla niego najlepsze miejsce ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Sprawdz jeszcze ten zasilacz, ale jak karta chodziła na tak niskim taktowaniu i nie było róznicy to imho może byc uszkodzona :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Ostatecznie umówiłem się z kumplem na jutro tj. 25.07.2003 :D Sprawdzimy go na jakimś "cudownym" codegenie 300W , który dał rade Radkowi 8500 Herca (no LE). Jeśli pójdzie to musze pozbierać 250zł na jakiś "dobry" zasilacz :(:( - btw: przy gf2mx ten zasilacz śmiesznie chodził, ale chodził i prawdopodobnie to jest wina zasilacza, ale musze to jeszcze sprawdzić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makiol Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Czekam na wynik twojego eksperymentu z mocniejszym zasilaczem, ponieważ mam zamiar kupić takiego radka jak ty masz. Mój zasilacz to Chieftec 360W (HPC-360-302 DF) i myślę że on raczej nie będzie zródłem moich problemów. POzdro 4 all 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Po długich testach stwierdziłem, ze mój zasilacz to burak :) NA 300W Codegenie bardzo ładne napięcia były (ale jak każdy wie codegen wypusc dobry zasilacz 1 na 100000000) i gierki chodziły. Teraz mam problema - ma ktoś może porzyczyć 250zł na chiefteca? :D:D:D:D:D:D:D:D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hydro2 Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Bardzo dziwne .Ja grałem we wszystkie te gry i chodza mi super i nie ma zadnych błedów .A moze format pomoze ,lub zasilka nie wyrabia z napieciem .Ale raczej zasilka bo ja jak miałem 300w to mi sie pod obciazeniem restartowal komp a teraz zmienialem na modecoma 350w i super chodzi . Prędzej ten zasilacz, ale jak w instrukcji pisze 300W to dla R9500, R9700 , a tego Radzia powinienem odpalić na 250W. Może 300W no name to zamało? BTW: duzo skarg słyszałem na Modecoma i wg. opinii sporej ilości ludzi to zostaje Chieftec i Antec :(:( Co wy tak z tym zasilaczem,ja mam radka 9100 (cnfig widac) i zasilacz 250 W i jakos gram bez zadnych zawiech w kazda gre i co teraz powiecie??? LLLOOOOSHHKKI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Niestety ATi ma syfiaste stery :( R9100 to dobra karta ale programisci ATi sa tragiczni :? Jedyna gra w ktora gram to Counter-Strike na engine Half-Life z 1998r. Oczywiscie ATi musialo zjebac stery 3.0-3.6 i wlasnie w Counter-Strike sa wielkie spadki FPS :x Ludzie nawet na R9700 maja spadki do 30-40 FPS w bardzo prostych lokacjach. Mi bardzo czesto podczas gry FPS spadaja do 20 :( W CS wazne jest zeby miec ciagle 100 FPS. ATi zna problem od kilku miesiecy i ciagle nic nie zrobili :x Na NV CS dziala bosko :x Ma ktos do sprzedania taniego GF4Ti :?: Moze ktos chetny na kupno Herca 9100 :?: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonidas Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Powodem zachowania twojego Radka może być "gryzienie się" z mobo. Dlatego najlepiej jakbyś pożyczył od kumpla ten zasilacz i przetestował u siebie. Ja kiedyś miałem nieprzyjemną sytuację na swoim pierwszym kompie. Miałem mobo Shuttle'a na chipsecie 440 LX i Riva Vanta 8 mb od Leadteka. Każda gra/program używający d3d lub open gl wykrzaczała się po kilku/nastu sekundach lub max paru minutach (obraz freezował się i dźwięk dostawał czkawki). Po zresetowaniu już nie było problemu i mogłem grać nawet kilka godzin. Do momentu wyłączenia kompa....... potem od początku. Na innych kompach ta karta nie miała problemów, zresztą zarówno jak i płyta główna grafika pracują po dziś dzień (ale w innych kompach) i sprawują się dobrze. Z tego powodu kupiłem sobie później 3dfx velocity 100 8 mb pamięci - na niej już nie miałem żadnego problemu ze zwiechami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 To dziwne, ja mam Herca 8500le i na zasilaczach codegen i feel (shity) nie mam problemu :shock: . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 To dziwne, ja mam Herca 8500le i na zasilaczach codegen i feel (shity) nie mam problemu :shock: . No właśnie - to juz jest codegen czyli o 1 klase lepszy niż no name, a ja mam jakiegoś zakichanego no name'a i nie chodziło. Teraz do szczęścia potrzebuje Chieftec'a 360W (tak na przyszłość). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 ale wyluzuj są też dobre zasilacze za 120zł np LC 350W dualfan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 26 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2003 Zacznij od sterowników - to chyba jest tańsze niż zasilacz - z tego co słyszałem przy wymianie grafy trzeba niby windowsa zainstalować od nwa - wg. mnie to jakaś paranoja - ale może i to coś pomoże (microsoft lubi paranoje)... wcale to nie ejst takie goopie, ja zmienilem GF4 na Radka i cos sie syfi ze sterami, wykrywa mi co chwila jakies PCI i nie moze go zainstalowac (karta dziala jednak lux) poza tym jak odinstalowalem nVidie i wlozylem Radka to w2k przy uruchamianiu pokazywal komunikaty jak by na nowo byl zainstalowany - powynajdywal na nowo wszystko: cdromy, monitor, mostki.... malo ze stolka nie spadlem jak widzialem to uruchamianie sie blisko minute :( cale szczescie, ze i tak musze zrobic reinstalke systemu na nowy HDD :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Hmm stwierdziłem, że kupowanie Chieftec'a moze troche drogo wyjść więc... Co myślicie o 2 połączonych ze sobą zasilaczach 300W + 300W ? Jest to napewno tańsze rozwiązanie ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vengeance Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 nie liczy sie ilosc tylko jakosc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voo Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Hmm stwierdziłem, że kupowanie Chieftec'a moze troche drogo wyjść więc... Co myślicie o 2 połączonych ze sobą zasilaczach 300W + 300W ? Jest to napewno tańsze rozwiązanie ... Stary, nie kombinuj, tylko kup sobie 300W Fortrona na allegro za 45zl i bedziesz mial spokoj. /Nie wiem tylko, czy w tym momencie sa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ps. MOtherboardmonitor niechce sie instalować (różne wersje) i nie mam jak sprawdzic napięć . A co Ty opowiadasz :) .Trzeba tylko troszkę pokombinować i będzie działał.BO instalować to sie instaluje tylko bez kombinowania niechce działąć :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ps. MOtherboardmonitor niechce sie instalować (różne wersje) i nie mam jak sprawdzic napięć . A co Ty opowiadasz :) .Trzeba tylko troszkę pokombinować i będzie działał.BO instalować to sie instaluje tylko bez kombinowania niechce działąć :D Uwież mi kombinowałem :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Czemu 2 zasilacze? -Jeden no name nie wyrabiał przy wszystkich napięciach, a przy 2 zasilaczach jeden będzie zasilał HDD,FDD,CD(ROMAN) a drudi zasilacz będzie zasilał płyte główną . Wiadomo, że nie chodzi o ilość, bo tak to bym sobie kupił zasilacz 550W no name. BTW: Forton raczej do dobrych nie należy a 50zł w błoto mi sie nie opłaca :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 BTW: Forton raczej do dobrych nie należy a 50zł w błoto mi sie nie opłaca :x co ty mowisz 8O ja tydzien temu kupilem dziewczynie zasilacz z allegro Fortrona 235W za 37 pln i dla sprawdzenia podlaczylem pod swoj config i napiecia na nim mialem jak kiedys na Deer 400W :lol: tazke zrob jak ci radza, jak nie masz kasy to Fortron 300W z allegro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
007 Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 lol ! ja mam zasilacz 250W no name i radek 8500 dziala jak nalezy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...