Skocz do zawartości
-=Maq=-

Radeon 9100 i gry

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem :

Mój Radek 9100 przechodzi całego 3D Marka 2001SE i wynik jest całkiem fajny bo 9024ptk, ale problem polega w tym, że w takich grach jak Neverwinter Nights, Jedi Knight 2, UT2003 , GTA VC, Medal of Honor ,Medieval: Total War - występuje takie zachowanie : wchodze do menu>new game i gdy chce wejsć w właściwą gre to :

-Wiesza się komp

-pokazuje się niebieski ekranik i automatycznie sie resetuje

-wyskakuje błąd

A czasem zanim wogóle uruchomi się gra to pisze, że program xxx wygenerowała błędy i zostanie zamknięty.

Sprzęt jak w podpisie (zasilacz 300W no-name).

Ps. MOtherboardmonitor niechce sie instalować (różne wersje) i nie mam jak sprawdzic napięć i instalowałem wszelkie catalyst od 3.0 do 3.6

PsII. Szukałem w opcji "SZUKAJ" i nie znalazłem żadnych konkretów (być moze coś ominołem) jeśli był poruszany taki topic i został rozwiązany ten problem to prosze o link.

HILFE!!!!!!

Witam !

Ja sam posiadam kartę mint HIS ATI 8500LE. Na samym pocżątku miałem także problemy z tą kartą. Wystarczyło jednak wymienić zasilacz Codegen 300W na ... Enlighta 235W i wszystkie problemy znikły. Potem miałem możliwośc wymiany jeszcze na Enlighta 250W (stary model - prawie 3 latka ma) i chodzi idealnie. Zero problemu w grach jakie podałeś. Super stabilnośc w grach.

Podam że więcej problemów miałem jakiś czas temu jak posiadałem gainwarda Geforce3Ti200 niż z ATI 8500LE ...

Po pierwsze primo - najważnieszy jest zasilacz. Niestety w 99% sprzedawane w Polsce zasilacze to istny chłam i cięzko je nazwać dobrymi zasialczmi (Codegen,Modecom,i jeszcze sporo innych).

Większośc ludzi kupuje najtańszą obudowę i niestety samemu są temu winni że potem mają problemy ...

Polecam kupić nawet używanego jakiegoś Fortona 300W lub nawet Enlighta 250W a posiadany Codegen wywalić na śmietnik bo to dla niego najlepsze miejsce ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatecznie umówiłem się z kumplem na jutro tj. 25.07.2003 :D

Sprawdzimy go na jakimś "cudownym" codegenie 300W , który dał rade Radkowi 8500 Herca (no LE). Jeśli pójdzie to musze pozbierać 250zł na jakiś "dobry" zasilacz :(:( - btw: przy gf2mx ten zasilacz śmiesznie chodził, ale chodził i prawdopodobnie to jest wina zasilacza, ale musze to jeszcze sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na wynik twojego eksperymentu z mocniejszym zasilaczem, ponieważ mam zamiar kupić takiego radka jak ty masz. Mój zasilacz to Chieftec 360W (HPC-360-302 DF) i myślę że on raczej nie będzie zródłem moich problemów.

POzdro 4 all 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po długich testach stwierdziłem, ze mój zasilacz to burak :)

NA 300W Codegenie bardzo ładne napięcia były (ale jak każdy wie codegen wypusc dobry zasilacz 1 na 100000000) i gierki chodziły.

Teraz mam problema - ma ktoś może porzyczyć 250zł na chiefteca? :D:D:D:D:D:D:D:D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziwne .Ja grałem we wszystkie te gry i chodza mi super i nie ma zadnych błedów .A moze format pomoze ,lub zasilka nie wyrabia z napieciem .Ale raczej zasilka bo ja jak miałem 300w to mi sie  pod obciazeniem restartowal komp a teraz zmienialem na modecoma 350w i super chodzi .

Prędzej ten zasilacz, ale jak w instrukcji pisze 300W to dla R9500, R9700 , a tego Radzia powinienem odpalić na 250W.

Może 300W no name to zamało?

BTW: duzo skarg słyszałem na Modecoma i wg. opinii sporej ilości ludzi to zostaje Chieftec i Antec :(:(

Co wy tak z tym zasilaczem,ja mam radka 9100 (cnfig widac) i zasilacz 250 W i jakos gram bez zadnych zawiech w kazda gre i co teraz powiecie??? LLLOOOOSHHKKI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ATi ma syfiaste stery :( R9100 to dobra karta ale programisci ATi sa tragiczni :? Jedyna gra w ktora gram to Counter-Strike na engine Half-Life z 1998r. Oczywiscie ATi musialo zjebac stery 3.0-3.6 i wlasnie w Counter-Strike sa wielkie spadki FPS :x Ludzie nawet na R9700 maja spadki do 30-40 FPS w bardzo prostych lokacjach. Mi bardzo czesto podczas gry FPS spadaja do 20 :( W CS wazne jest zeby miec ciagle 100 FPS. ATi zna problem od kilku miesiecy i ciagle nic nie zrobili :x Na NV CS dziala bosko :x Ma ktos do sprzedania taniego GF4Ti :?: Moze ktos chetny na kupno Herca 9100 :?: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodem zachowania twojego Radka może być "gryzienie się" z mobo. Dlatego najlepiej jakbyś pożyczył od kumpla ten zasilacz i przetestował u siebie. Ja kiedyś miałem nieprzyjemną sytuację na swoim pierwszym kompie. Miałem mobo Shuttle'a na chipsecie 440 LX i Riva Vanta 8 mb od Leadteka. Każda gra/program używający d3d lub open gl wykrzaczała się po kilku/nastu sekundach lub max paru minutach (obraz freezował się i dźwięk dostawał czkawki). Po zresetowaniu już nie było problemu i mogłem grać nawet kilka godzin. Do momentu wyłączenia kompa....... potem od początku. Na innych kompach ta karta nie miała problemów, zresztą zarówno jak i płyta główna grafika pracują po dziś dzień (ale w innych kompach) i sprawują się dobrze. Z tego powodu kupiłem sobie później 3dfx velocity 100 8 mb pamięci - na niej już nie miałem żadnego problemu ze zwiechami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dziwne, ja mam Herca 8500le i na zasilaczach codegen i feel (shity) nie mam problemu :shock: .

No właśnie - to juz jest codegen czyli o 1 klase lepszy niż no name, a ja mam jakiegoś zakichanego no name'a i nie chodziło. Teraz do szczęścia potrzebuje Chieftec'a 360W (tak na przyszłość).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznij od sterowników - to chyba jest tańsze niż zasilacz - z tego co słyszałem przy wymianie grafy trzeba niby windowsa zainstalować od nwa - wg. mnie to jakaś paranoja - ale może i to coś pomoże (microsoft lubi paranoje)...

wcale to nie ejst takie goopie, ja zmienilem GF4 na Radka i cos sie syfi ze sterami, wykrywa mi co chwila jakies PCI i nie moze go zainstalowac (karta dziala jednak lux) poza tym jak odinstalowalem nVidie i wlozylem Radka to w2k przy uruchamianiu pokazywal komunikaty jak by na nowo byl zainstalowany - powynajdywal na nowo wszystko: cdromy, monitor, mostki.... malo ze stolka nie spadlem jak widzialem to uruchamianie sie blisko minute :( cale szczescie, ze i tak musze zrobic reinstalke systemu na nowy HDD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm stwierdziłem, że kupowanie Chieftec'a moze troche drogo wyjść więc...

Co myślicie o 2 połączonych ze sobą zasilaczach 300W + 300W ?

Jest to napewno tańsze rozwiązanie ...

Stary, nie kombinuj, tylko kup sobie 300W Fortrona na allegro za 45zl i bedziesz mial spokoj. /Nie wiem tylko, czy w tym momencie sa/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. MOtherboardmonitor niechce sie instalować (różne wersje) i nie mam jak sprawdzic napięć .

A co Ty opowiadasz :) .Trzeba tylko troszkę pokombinować i będzie działał.BO instalować to sie instaluje tylko bez kombinowania niechce działąć :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ps. MOtherboardmonitor niechce sie instalować (różne wersje) i nie mam jak sprawdzic napięć .

A co Ty opowiadasz :) .Trzeba tylko troszkę pokombinować i będzie działał.BO instalować to sie instaluje tylko bez kombinowania niechce działąć :D

Uwież mi kombinowałem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu 2 zasilacze?

-Jeden no name nie wyrabiał przy wszystkich napięciach, a

przy 2 zasilaczach jeden będzie zasilał HDD,FDD,CD(ROMAN)

a drudi zasilacz będzie zasilał płyte główną .

Wiadomo, że nie chodzi o ilość, bo tak to bym sobie kupił zasilacz 550W no name.

BTW: Forton raczej do dobrych nie należy a 50zł w błoto mi sie nie opłaca :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: Forton raczej do dobrych nie należy a 50zł w błoto mi sie nie opłaca  :x

co ty mowisz 8O

ja tydzien temu kupilem dziewczynie zasilacz z allegro Fortrona 235W za 37 pln i dla sprawdzenia podlaczylem pod swoj config i napiecia na nim mialem jak kiedys na Deer 400W :lol: tazke zrob jak ci radza, jak nie masz kasy to Fortron 300W z allegro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...