Skocz do zawartości
haaz

[2000 zł] Modernizacja komputera do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Mój zestaw mający jakieś 4-5 lat:

płyta główna:    MSI B85-G43 (B85 2xPCI-E DDR3)
procesor:    Intel i5-4590 3.30GHz 6MB BOX
cooler cpu:    SilentiumPC Fortis 3 140mm
pamięć:        Crucial 8GB 1600MHz Ballistix Sport CL9 (2x4GB)
dysk:        Seagate 1TB 7200obr. 64MB
grafika:    ASUS GeForce GTX970 4096MB 256bit DirectCU II Black OC
zasilacz:    Thermaltake SMART SE 530W 80 Plus Bronze
obudowa:    SilentiumPC Gladius M20 Pure Black - USB 3.0

Zestaw chcę zmodernizować na tyle by móc grać w przyszłości w Cyberpunka 2077 na wysokich detalach, na chwilę obecną próbuję, ale nie jestem w stanie grać w Horizon Zero Dawn, mam 5 fps i gra freezuje mi komputer podczas ładowania się (za mało ramu?),, a w Shadow of the Tomb Raider miejscami mam 30 klatek co jest przeze mnie absolutnie nieakceptowane.

Myślałem nad zakupem nowej karty graficznej tylko jakiej? Raczej brałbym coś od nvidii z przyzwyczajenia, chyba, że jakaś od czerwonych jest wydajniejsza w tym przedziale cenowym jak napisałem w tytule tematu.

Nie wiem co zrobić z procesorem. Mam go "podkręconego" na stałe na 3.7 GHz. Czy tyle wystarczy do nowych gier? Bo zdaję sobie sprawę, że wymiana procka = wymiana płyty głównej to wtedy musiałbym już w zasadzie kupować cały nowy zestaw.

Jeśli chodzi o RAM tutaj też schody, kupiłbym 2x 8GB lub 1x 16GB najszybsze jakie obsługuje moja płyta główna (tylko jakie?), a obecne oddał bratu. A może po prostu lepiej dokupić mi 2x 4GB tych samych kości co mam teraz?

Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modernizacja tego kompa nie ma sensu , tylko zmiana platformy .

Max. co tam wsadzisz to I7 4790K - nadal 4 rdzenie jak twój I5 ale wyższy zegar i HT może pomóc trochę w grach .

Na tej płycie i chipsecie nie ma sensu wsadzać ram szybszego niż 1 600 mhz , ram 1866+ mhz i tak będzie działał na 1600 mhz .

Ryzen 2 lub 3 + płyta na B450 / B550 ( wybór płyty nie jako determinuje wybór procka - na B550 nie działają procesory z generacji Zen / Zen + czy 1xxx i 2xxx oraz APU 3xxx , znowu na B450 są wątpliwości co do przyszłości platformy - może wspierać Zen a może nie wspierać ) + 16 GB ram 3000 mhz / 3200 mhz

Karta - na razie zostawić tego GTX-a co masz a potem go zmienić na jakiegoś Turinga czy nawet Ampere choć na sensowne cenowo Ampere przyjdzie nam trochę poczekać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi