Jump to content
kapciu75

Ponowne uruchomienie PC po zamknięciu systemu

Recommended Posts

Panowie,

Moja konfiguracja to:

Procesor: Intel® Core™ i3-4330 Processor (3.50GHz)

Płyta główna: Gigabyte GA-H87-HD3 (Bios: F10)

SSD: Plextor PX-128M6S

HDD: Seagate 1TB ST1000DM003-1CH162

CD-ROM: Pioneer DVR-221

RAM: 2*4GB HyperX Savage, DDR3, 1600MHz, CL9 (HX316C9SR)

Obudowa: Cooler Master N300

PSU: Chieftec CTG-550-80P ( 550W)

Problem jaki mam polega na tym, że komputer po wydaniu polecenia zamknięcia systemu z menu Windows 10 ponownie stratuje.

Problem występuje losowo. Nie zawsze.

Wszelkie opcje, które mogłyby powodować taki objaw zostały wyłączone w BIOS. Mam na myśli fast boot i tym podobne.

Komputer nie posiada karty graficznej. Korzystam z tej zintegrowanej z procesorem. Myślę, że to nie kwestia zbyt dużego poboru mocy.

Poniżej zrzuty ekranu z BIOS.

Czy ktoś z Was miał podobny objaw?

Pomocy. Wariuję.

Nie bardzo mam pomysł jak zdiagnozować problem.

Doczytałem się w internetach, że to może być zasilacz...ale nie mam niestety żadnego na podmianę.

 

 

201210145341.jpg

201210145337.jpg

201210145332.jpg

Edited by kapciu75

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj zrobić dla testu tak. Wejdź w zaawansowane opcje zasilania i zmień zachowanie przycisku zasilania na zamknij system. Spróbuj nacisnąć i przytrzymać sekundę przycisk włączenia w obudowie i sprawdź zachowanie kompa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bardzo jednak potrafię wyłapać co powoduje taki stan rzeczy. Przeglądałem dziennik zdarzeń. Nie znalazłem tam niczego wyjątkowego. Niczego co by mogło wzbudzać jakieś podejrzenia. Przywróciłem BIOS do ustawień fabrycznych wyciągając baterię  na 10 minut i wymieniając na nową.

W opcjach zasilania Windows 10 kiedyś była opcja szybkiego rozruchu, więc można było ją wyłączyć. Obecnie jej nie ma, po kolejnej aktualizacji W10 zniknęła.

Wszelkie opcje, które mogłyby powodować taki objaw zostały wyłączone w BIOS.

W Power Managment mam takie ustawienia:

 

Power Loading - Auto

Resume by Alarm - Disabled

ErP - Disabled

Soft-Off by PWR-BTTN - Instant off

RC6 (Render Standby) - Disabled

AC BACK - Always Off

Power On By Keyboard - Disabled

Power On By Mouse - Disabled

 

W BIOS Features:

 

Fast Boot - Disabled

 

Nie mam pomysłu.

Nie bardzo mam jakiekolwiek części do przeszczepu, aby wykluczać metodą prób i błędów.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie grzeb w biosie, bo to nie jego wina. Problem tworzy jakiś błąd w systemie, który powoduje nieprawidłowe działanie przycisku "zamknij system". Doszliśmy już przecież do tego, kiedy się okazało, że możesz uruchomić zamykanie systemu z guzika Power.
Poszukam później jeszcze czegoś na ten temat. Może znajdę, to dam Ci znać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj w dzienniku systemu Windows, w zakładce System, po przefiltrowaniu zdarzeń do tych krytycznych znalazłem:

 

Krytyczne          22.01.2021 15:06:39        Microsoft-Windows-Kernel-Power        41           (63)        System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.

Krytyczne           03.01.2021 09:58:36        Microsoft-Windows-Kernel-Power        41           (63)        System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Możliwe przyczyny błędu: system przestał odpowiadać lub uległ awarii albo nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.

 

Pytanie czy ma to jakiekolwiek znaczenie i czy oznacza problem z zasilaczem?

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie. Aplikacja Intel Managment Engine nie jest zainstalowana (bynajmniej przeze mnie). Nie mniej jednak, W10 chyba ma swoje sterowniki dla Intel Managment Engine. Jest on widoczny w menadżerze urzadzeń W10. System instaluje wersję 11.07.0.1940 18/07/2017 sam z siebie. Czytalem, że ta wersja powoduje problemy i ludzie próbują instalować wersję 9.5.xxx. Próbowałem kiedyś instalować najniższą dostępną wersję właśnie rzędu 9.5.xxx ale W10 nie dopuszcza do instalacji starszej wersji nadpisując ją swoją wersją instalowaną w trakcie instalacji W10, która jest według systemu jedyną, która pasuje.

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dobra, a od kiedy masz ten problem? Robiłeś jakieś aktualizacje? Coś instalowałeś? Zmieniałeś bios?

Nie wiem, czy ta płyta na to pozwala, ale spróbuj wgrać bios raz jeszcze, bo zdaje się że masz ostatni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

F10 to ostatni BIOS (20/08/2015) do tej płyty głównej i właśnie ten mam. Nie zmieniałem żadnej części komputerowej. Aktualizacje są pobierane na bieżąco przez system. Obecnie jest W10 20H2. Z problemem walczę gdzieś od roku. Mam wrażenie, że kiedyś tego problemu nie miałem. W trakcie którejś aktualizacji zniknęła opcja w Ustawieniach zasilania: Włącz/Wyłącz szybkie uruchamianie. Po ponownym postawieniu systemu zawsze sprawdzałem co jest ustawienie wspomniane powyżej. Wyłączałem i było po problemie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przychodzi mi nic do głowy prócz dwóch możliwości. Pierwsza to błąd biosu. Już się z czymś takim spotkałem, że komputer zaczął "wariować" i ponowne wgranie biosu pomogło. Sprawdź, czy masz możliwość wgrania biosu raz jeszcze, tzn nadpisanie. Druga możliwość, a raczej test, to pobranie jakiegoś linuksa, który umożliwia załadowanie go bezpośrednio z pendrive bez konieczności instalacji na dysku i tam sprawdzenie, czy opcja zamknięcia systemu działa prawidłowo. Jeśli tak, oznaczało by to błąd w systemie Windows. Może to też być wina zasilacza, ale musiałbyś wykombinować drugi do podłączenia na test. Ogólnie nie ma tragedii, skoro system wyłącza komputer zamykając system przez przycisk Power.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tragedii nie ma. Zdarza się to losowo raz na jakiś czas. Jak trafię jakiś zasilacz na podmianę dam znać czy to cokolwiek zmieniło. Gdyby się to zdarzyło kolejny raz, postaram się wrócić z logami z W10 (narzędzia administracyjne). Dziękuję za pomysły i chęć rozwiązania problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...




×
×
  • Create New...