RaV[666] Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 "Sources among mainboard manufacturers said today that Intel will be replacing the existing revision of the i865P and i865PE chipsets with a new one that will not allow turning on the Performance Accelerating Technology, a very proprietary feature of Intel Canterwood also known as i875P core-logic. Earlier this year almost all mainboard makers positioning their products for the retail market and hardware enthusiasts started to switch on Intel’s PAT on i865P and i865PE-based mainboards, causing sales of i875P chipsets to slump. In order to rebound sales of the higher-end desktop chipset, Intel plans to introduce a special revision of Springdale core-logic with hardware modification that does not allow setting the more aggressive transactions between memory and core-logic, the conception of Intel’s Performance Accelerating Technology. Just after the new revision of Springdale makes it to the market, sales of the i875P will go upwards rapidly, Intel seems to believe." Za xbitem ,ci ktorzy sie zastanawiali nad kupnem mobo pod P4 maja teraz ciezki orzech do zgryzienia :) ,z jednej strony prescott moze niedzialac ,z drugiej spadek wydajnosci bez PAT-a.Ja bym jednak zaryzykowal kompatybilnosc ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 a poza tym i tak kupiłbym (kupiłem) teraz mobo na 865PE a potem poczekałbym (poczekam) na socket T i dopiero wtedy ładować sie w prescotta Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 eee, ja już kupiłem. SPrawdzałem na procku p4 2,4Ghz fsb800 i wszystko hula z włączonym PAT'e bez najmniejszego problemu. Ponoć pat nie zawsza działa na 865PE ale u mnie akurat działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 24 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2003 Ehh ten Intel :lol: Od razu mi sie ukazala w wyobrazni ta reklama co z gostka wyciska sie kase (Link4 ??) tylko ze zamiast agenta ubezpieczeniowego zobaczylem slawnego ludzika w kombinezonie :) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 haha, dobre :!: mam to samo skojarzenie :D w przypadku intela słowo "przyszłościowy" jakoś dziwnie nie pasuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nem Opublikowano 25 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2003 Tak na prawdę i865 a i875 różnią się... ceną. Kiedy struktura przechodzi pomyślnie test PAT oznacza się ją jako i875. Jeżeli nie, nazywa się ją i865. Nie wiem tylko, czy intel ma zamiar blokować tryb PAT w i865. Bo przecież Northwood +HT i Northwood -HT to ten sam krzem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...