Astec Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2021 Doradzaliscie mi już nie raz, ale tym razem chciałem poradzić się odnośnie komputera mojego kolegi. Udało mu się kupić Radeona 6700XT, ale teraz przyszła kolej na upgrade procesora. Cztero rdzeniowy/ośmio wątkowy Intel i wolny RAM wyraźnie ogranicza kartę. Kolega należy do obozu niebieskich, ale wymięka stopniowo zobaczywszy testy nowych Ryzenów i to jak działa mój 5600X. Dlatego jeśli ktoś go przekona, że Ryzen jest lepszy, to po prostu go kupi. Budżet na CPU + mobo + RAM + chłodzenie to 2500 złotych. Jako że liczy na niemal topowa wydajność w grę wchodzą 2 procesory 11600K i 5600X. Kolega ma nadzieję, że procesory te wystarczą na kolejne 2, góra 3 lata, dlatego nie zwraca uwagi na 8 rdzeniowe procesory. Gry w jakie gra to produkcje AAA jak i CS, czy Warzone. Co o tym myślicie? Który CPU lepiej będzie sprawował się z 6700XT? Czy łącząc Ryzena z kartą od AMD nie będzie ograniczania ze strony sterownika? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2021 Sporo zależy od gry - są tytuły gdzie lepszy jest 5600X a są też takie gdzie lepszy jest 11600K . Choć przewaga jednego na drugim jest stosunkowo niewielka - nie licząc Total War Three Kingdom i CP2077 gdzie ta przewaga jest nieco większa i góruje tutaj I5 , w CP2077 szczególnie . W teście na PPC w konfiguracji I5 + 16 GB 3600 mhz CL18 + RTX3090 notuje 6 do 8 fps przewagi . Ja bym patrzył na płytę ( głównie - cena i wyposażenie ) oraz ram oraz koszt całości . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...