Skocz do zawartości
Gość netkafejas

Pare pytan - MDK 9.1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość netkafejas

wiec jak podlaczyc dysk na drugim kontrolerze bo jak to zrobie to nie moge zamontowac, diskdrake nie widzi a po mount wyskakuje ze nie ma takiego urzadzenia ale bios dysk widzie i linux tez podczas butowania wyswietla(z dowolnym dyskiem jest tak napedy ide dzialaja bezblednie)

i

dlaczego nie ma javy-to troche dziwne ze na 3 cd nie ma javy

jes tylko gcc-java i lib java w dwuch wersjach co nie wystarcza zeby wejsc na polchat czy onet

rozumiem ze ms pogniewal sie na sun ale zeby linux?

pozdrawiam

to jest moj pierwszy post i to jeszcze z linuxa(przy jego uzyciu) bo nie mialem czszesci do modemow a teraz mam polaczenie przez lan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

no fanie sciagnalem jave w rpm'ie i zaistalowalem ale teraz w Konqueror'ze jak wchodze np na czt.onet to mi sie pojawia brak skladnika wykonywalnego java czy cos takiego

w MDK9.1 ze standardowym jondrem nie dziala mi dma a z tym co skompilowalem dziala ale mam duzo bledow typu "unresolved symbols" ale z tym moim stery od grafy NVIDIA nie chca sie zainstalowac a na tamtym starym chodza (ale tamto DMA nie teges)

wiec jak wlaczyc w oryginalem dma lub jak zainstalowac stery na moim?

help please 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

netkafejas: pewnie stwierdzisz ze ParanoiK sie czepia ale powaznie ja ciebie tez rozczytac nie moge i nic z tego nie kapuje. A co do javy to jak wejdziesz na www.polchat.pl i wejdziesz do faq bedziesz mial link do javy w wersji jesli dobrze pamietam *.rpm i *.gz mi przynajmniej dzialaja a wlasciwie dzialaly bo instalowalem to pod RH a teraz mam slacka i jeszcze tego nie robilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

no dobra juz mam hdparm -d1 /dev/hda

sorry jak troche was wpienialem zapewniam, ze nie mialem tego na celu

moze mi jeszcze ktos powiedziec gdzie w mdk9.1 umieszcza sie skrypty startowe tak zeby jakies polecenie uruchamialo sie przy starcie :oops:

a java mi juz dziala(podalem sciezke do bin'ow) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

jeszcze mi powiedzcie jak zrobic zebym caly czas nie musial sie logowac na roota zeby ustabilizowac polaczenie(lan)

czyli drakconfSiec i InternetDrakConnectPołącz(jak ustawiam zeby startowalo automatycznie to to itak nie dziala)

:):):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

tak jak napisalem

nie o skonfigurowanie tylko o "uruchomienie"

bo jak wlanczam kompa to nigdy mi nie startuje net od razu tylko musze sie logowac jako root itd

a bez tego mam "network is unreacheble"

a wy jak macie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

A ;] 'ustanowić połączenie' ;]

netkafejas: a co robisz, żeby się połączyć spod root'a?

terminal

su(bo startuje z normalego usera)

drakconf(bo drakconnect to ten caly druid - tam niby poustawiane zeby podczas bootowania startowal net ale nie robotaet)

drakconf czyli cholerne mdkowskie "centrum sterowania" i tam "siec i internet" a potem DrakConnect i wyskakuje mi lista moich sieciowek(jedna :) ) "Testowanie połączenia" puzniej jest napisane ze nie polaczony i klikam Połącz(zeby tak dobrac sie bezposrednio do tego połącz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po kolei:

DNS: wpis w pliku /etc/resolv.conf:

nameserver 194.204.159.1nameserver xxx.xxx.xxx.xxx #tu dodaj secondary dns

Stawianie lana (zakładam, że masz jedną sieciówkę i nazywa się ona eth0)

/sbin/ifconfig eth0 192.168.0.3 broadcast 192.168.0.255 netmask 255.255.255.0 /sbin/route add default gw 192.168.0.2 metric 1

A to dopiszesz sobie do skryptów startowych (najpierw spróbuj odpalić z konsoli i zobacz czy działa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość netkafejas

dopisalem powyzsze do /etc/rc.d/rc.local i system is dead

wywalilem wpis i wszystko powiedzmy ze chodzi

Mandrake jest do du...

musze sobie znalezc jakiegos malego wygodnego linuxa najlepiej cos ze debiana bo to mi kiedys podpasilo

narka i dzeki panowie no chyba ze mozecie cos mi polecis(tylk nie slacka od razu) moze tak knopix na hd?

moj wymazony linux misu miec obsluge mojej dziwkowki vt8233(via kt266a - shuttle ak32a v2.1)

a z reszta ce poradze

jeszcze raz dzieki

MDK nie polecam nikomu i gu''' prawda ze system dla poczatkujacych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Baaa. A co do slacka on jest naprawdę prosty. A jeśli chcesz system tylko zupełnie do zabawy to knoppixa.

Faktycznie do zabawy ..

po zainstalowaniu knopixa (ba nawet po zabodwaniu z samej płytki)

bez niczego

chodzi skaner kamera

karta telewizyjna

możesz obejzreć film n dvd

bez zaciagania dodatkowych czy kodeków jak pod (mandrake)

Dożo szybszy jak mandrake 9.1 (miałem) Knopix To Debian

A po Mandrake wszystkie urządzenie musiałem konfigurować

jedynie sieć wykrywał poprawnie..

Tyle narazie

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi