Skocz do zawartości
EmileQQ93

Intel LGA1700 - Intel Core 12 / 13 / 14 GEN (Alder Lake / Raptor Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Obecnie mój sprzęt to i3 12100f, rtx 4060Ti 16gb 32gb ramu ddr4 3200mhz oraz płyta itx Gigabyte h610i ddr4. Całość zamknięta w malutkiej obudowie itx cooler master Elite 110a. 

Tak mnie naszło na zmianę procesora z i3 12100f na i5 12500t lub i5 12600t, czyli wersję energooszczędną.

A może lepszy i5 13400t? Cena ta sama.

I pytanie zasadnicze, czy jest sens. Odczuje się wzrost wydajności w grach AAA i podstawowych zadaniach typu rozpakowywanie plików, przeglądarka itp.

Warto czy całkowita strata czasu i pieniędzy? Koszt po sprzedaży i3 to kwota między 300 a 400zł.

Pozdrawiam serdecznie,

Domin46 

Edytowane przez Domin46

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@karro skąd pomysł, że te BartLett wysokiego zegara (przy boost mniejszej ilości rdzeni) mieć nie będą? Tak czy inaczej nie kupiłbym procesora z mieszanymi rdzeniami, jeśli miałbym możliwość kupna modelu z samymi rdzeniami "P". No i nie zapominaj o limicie mocy na płycie którą kolega posiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam , mam pytanie , bo zmieniłem kilka dni temu procesor na i7-13700K który ma normalnie 16 rdzeni/ 24 wątki , i zauważyłem że aplikacja menedżer zadań w Windowsie pokazuje mi informacje , że mam 12 rdzeni i 20 procesorów logicznych , program CinebenchR23 pokazuje to samo , HWiNFO64 też pokazuje to samo. To z moim procesorem jest coś nie tak ? Czy programy źle z czytują ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam problem z i9-13900k jeśli ogranicze moc do 165w to jest git czyli ok 75-80st  😉 a jeśli zostawie 170W to procesor płonie i wpada w Throttlink . Od kilku dni próbuje w BIOS znaleźć optimum ale niestety jedno wpływa lepiej inne gorzej. Na ten moment bios poszedl w restart do optimum ustawień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, ib z1Cko napisał:

ja mam problem z i9-13900k jeśli ogranicze moc do 165w to jest git czyli ok 75-80st  😉 a jeśli zostawie 170W to procesor płonie i wpada w Throttlin

Kapitulacja przy 170W, to dosyć wcześnie, szczególnie przy chłodzeniu cieczą. Sprawdź montaż/pastę itp. ... zapięcie (jak zbyt ciężko się zapina, to może jest za duży nacisk w środku, co wygina CPU - w tym przypadku zakup ramki pomoże)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jakiś czas temu udało mi się kupić i5-14600kf z promocji z x-komu ale zastanawiam się czy go nie zamienić na i5-12600k ,procesor ma być do pracy (raczej puki co mało wymagające rzeczy) celuje działanie w takim kierunku bardziej średnim i sporadycznie coś konkretniejszego ,jak i sporadyczne granie w gry i to starsze,  i po prostu przeglądanie internetu , i głowna kwestia to pobór prądu , ten zakup był trochę spontaniczny   a po fakcie zobaczyłem na testach że pobór prądu jak i temperatury są wyższe co do i5 14gen , mam jeszcze czas na zwrot bo nawet nie otwarłem pudełka byłbym wdzięczny na jakieś porady  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest wydajniejszy niż 12600k i ciągnie niewiele więcej waciszów o ok 60W pod obciążeniem. Jedyny mankament to ta afera, czy będzie się degradował, ale to moim zdaniem kwestia przyszłości i masz przedłużoną gwarancję na niego.

12600k jest od niego zauważalnie słabszy, ale i bierze mniej waciszy. Złotówkowo za prąd to w zasadzie nie ma znaczenia, chyba, że ma chodzić 24h/dobę z pełnym obciążeniem. Z drugiej strony możesz zrobić undervolting 14600kf.

Ja bym został przy 14600kf. Sam mam 12700kf i nie widzę na razie potrzeby pójścia wyżej, a obecnie to poszedłbym w Ryzeny X3D.

W twoim przypadku, jak boisz się, że procek ci padnie to możesz tak zrobić i kupić 12600k. Będziesz miał spokojniejsze sumienie. W innym przypadku zostaw go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiłbym i5-14600KF, 20% wydajności względem i5-12600K drogą nie chodzi, przyda się rezerwa.
Zrób nawet niewielki undervolting i się wyrówna, a Raptory bardzo dobrze się skalują MHz / napięciem.

https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci

324234234.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 minut temu, snuppy napisał:

Dzięki za pomoc i porady 🙂 to jeszcze chciałbym zapytać o jakąś płytę główną?? Coś takiego z średniego budżetu i jakie pamięci celuje w ddr5 ale nie wiej jakie taktowania i opuznienia 😞

A planujesz podkręcanie? Do podkręcania trzeba droższy model i lepsze chłodzenie. Proponowałbym odpuścić OC, co pozwoli zredukować koszty płyty i coolera. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na B760 jest opcja regulacji VCore. To proponuję z płyt do wyboru:

ASRock B760M PG RIPTIDE za 530 zł
ASUS PRIME B760-PLUS za 570 zł - https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-asus-prime-b760-plus-tania-plyta-glowna-dla-procesorow-intel-z-pci-express-5-0-i-obsluga-pamieci-ddr5
MSI B760M GAMING PLUS WIFI za 640 zł - https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-msi-b760m-gaming-plus-wifi-dobrze-wyceniona-plyta-glowna-dla-procesorow-intel-i-pamieci-ddr5

Natomiast pamięci DDR5:

32 GB Patriot Viper Venom 7000 CL32 za 480 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 godzin temu, snuppy napisał:

głowna kwestia to pobór prądu , ten zakup był trochę spontaniczny   a po fakcie zobaczyłem na testach że pobór prądu jak i temperatury są wyższe co do i5 14gen

Testy CPU są zrobione niemal zawsze po OC (np. kontrolera RAM, który jest zintegrowany w CPU - np. na PurePC) i bez limitów mocy (też PurePC) - i to są domyślne testy. Po włączeniu ustawień zgodnych ze specyfikacją, ten CPU krótkotrwale (do 56s) przy pełnym katowaniu nie pobierze więcej niż 181W, a po tym czasie powinien się załączać PL1=125W (czyli odpalasz Cinebench multicore na 5 godzin, to przez pierwszą nie całą minutę będzie pobór 181W, a po tym czasie, czyli przez pozostałe 4 godziny i 59minut już 125W).

14 godzin temu, Caleb napisał:

Proponowałbym odpuścić OC, co pozwoli zredukować koszty płyty i coolera. 

... i wydłużyć życie CPU. Pewnie, gdyby te CPU nie były ostro katowane poza specyfikacją, to nie byłoby afery Intelowskiej z awariami (wadliwe modele z utlenianiem, padałyby dopiero po gwarancji). Także w sumie fajnie, że są tacy, co te CPU katowali, bo niedoskonałości szybko wyszły.

14 godzin temu, Caleb napisał:

32 GB Patriot Viper Venom 7000 CL32 za 480 zł

Ja bym wybrał RAM, który bez OC idzie wyżej niż 4800 MT/s. Powiedzmy minimum 5600 MT/s - chyba Lexar słyną z tego, że mają sensowne tryby nonOC.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Kyle napisał:

Ja bym wybrał RAM, który bez OC idzie wyżej niż 4800 MT/s. Powiedzmy minimum 5600 MT/s - chyba Lexar słyną z tego, że mają sensowne tryby nonOC.

Z tym razem nie rozumiem , czyli ten patriot Viper polecany wyżej to znaczy Ta wartość 7000 to jest po OC?? Czyli bez OC będzie tak jak piszesz 5600 MT/s??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak. Profile XMP i EXPO, to profile OC. Pamięć może mieć profil OC np. 7000 MT/s, natomiast profil nonOC może mieć albo przyzwoite 5600MT/s, albo zamierzchłe 4800 MT/s. i5 14600K ma w specyfikacji standardową szybkość RAM max 5600 MT/s.

W takim wypadku, jak włożysz RAM z profilem OC=XMP 7000 MT/s i profilem nonOC 4800 MT/s, to pamięć ustawi się na marne 4800 MT/s na takim i5 14600K, jeśli jej nie podkręcisz (albo profilem XMP, albo manualnie).

Natomiast jak wsadzisz RAM z profilem standardowym 5600 MT/s i profilem OC 7000 MT/s, to bez OC ustawi się ona na 5600 MT/s przy i5 14600K.

Poniżej zrzut z CPU-Z, przedstawiające parametry starej pamięci DDR4 - profile zaznaczone przeze mnie na zielono, to profile nonOC, natomiast na czerwono, to OC:

6948b3ea6abbd.png

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pamięci typowo OC, z ładnymi radiatorkami, to nowe modele Lexar (7000MT+) powinny mieć najszybszy profil nonOC minimum 5600 MT/s (trzeba pytać producenta/użytkowników o takie informacje, jeśli nie ma na stronie jaką mają prędkość na standardowym dla DDR5 napięciu 1,1V).

Natomiast z pamięci typowo non OC, to np. Kingston ValueRAM:

https://www.kingston.com/pl/memory/client/ddr5-5600mts-non_ecc-unbuffered-dimm

np. kostki po 16GB sztuka:

https://www.ceneo.pl/150624201?srsltid=AfmBOoqhSxvDKcBGxneXtgcblMqrXYynrQ3PkkecJo14lvX8zODaln_T

... największe kostki to 48GB /szt.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi