Domin46 Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca (edytowane) Witam! Obecnie mój sprzęt to i3 12100f, rtx 4060Ti 16gb 32gb ramu ddr4 3200mhz oraz płyta itx Gigabyte h610i ddr4. Całość zamknięta w malutkiej obudowie itx cooler master Elite 110a. Tak mnie naszło na zmianę procesora z i3 12100f na i5 12500t lub i5 12600t, czyli wersję energooszczędną. A może lepszy i5 13400t? Cena ta sama. I pytanie zasadnicze, czy jest sens. Odczuje się wzrost wydajności w grach AAA i podstawowych zadaniach typu rozpakowywanie plików, przeglądarka itp. Warto czy całkowita strata czasu i pieniędzy? Koszt po sprzedaży i3 to kwota między 300 a 400zł. Pozdrawiam serdecznie, Domin46 Edytowane 19 Lipca przez Domin46 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca Rozważ poczekanie na BartlettLake. Mają być wersje 45W z 8 rdzeniami P ... choć dopiero w Q3 2025. https://videocardz.com/newz/intel-to-launch-bartlett-s-die-with-12-p-cores-for-lga1700-platform-in-january-2025 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca Nie warto ,kup sobie coś z wysokim zegarem do gier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca @karro skąd pomysł, że te BartLett wysokiego zegara (przy boost mniejszej ilości rdzeni) mieć nie będą? Tak czy inaczej nie kupiłbym procesora z mieszanymi rdzeniami, jeśli miałbym możliwość kupna modelu z samymi rdzeniami "P". No i nie zapominaj o limicie mocy na płycie którą kolega posiada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Lipca Zgłoś Opublikowano 19 Lipca Nie wiem o co ci chodzi,ten cpu nie ma wysokiego zegara wiec minimum 1240 albo 1340 aby była zauważalna różnica w grach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 20 Lipca Zgłoś Opublikowano 20 Lipca No nie ma, bo jeszcze go nie wprowadzili na rynek. Pojawi się za ponad rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanilGR Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października Witam , mam pytanie , bo zmieniłem kilka dni temu procesor na i7-13700K który ma normalnie 16 rdzeni/ 24 wątki , i zauważyłem że aplikacja menedżer zadań w Windowsie pokazuje mi informacje , że mam 12 rdzeni i 20 procesorów logicznych , program CinebenchR23 pokazuje to samo , HWiNFO64 też pokazuje to samo. To z moim procesorem jest coś nie tak ? Czy programy źle z czytują ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października Uruchom wiersz poleceń jako admin i wklep: msconfig i enter. Następnie klik uruchom -> opcje zaawansowane -> liczba procesorów i rozwiń listę -> zaznacz wszystkie rdzenie i potwierdź OK. Zrestartuj komputer i sprawdź, czy jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiradi Opublikowano 11 Października Zgłoś Opublikowano 11 Października (edytowane) Czy na pewno masz 13700K ? Bo opisana wyżej sytuacja pasuje do 12700K - 8 rdzeni P + 4E = 12 rdzeni , 20 wątków ( 8*2 + 4 ) Edytowane 11 Października przez radiradi 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano 31 Października Zgłoś Opublikowano 31 Października Witam potrzebuję informację gdzie w bios gigabyte do płyty jak w temacie wątku można odszukać możliwość odblokowania undervoltingu dla programu intel XTU. Z automatu mam zablokowaną możliwość "suwaka" dla napięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano 31 Października Zgłoś Opublikowano 31 Października ja mam problem z i9-13900k jeśli ogranicze moc do 165w to jest git czyli ok 75-80st 😉 a jeśli zostawie 170W to procesor płonie i wpada w Throttlink . Od kilku dni próbuje w BIOS znaleźć optimum ale niestety jedno wpływa lepiej inne gorzej. Na ten moment bios poszedl w restart do optimum ustawień Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 31 Października Zgłoś Opublikowano 31 Października Za mało danych. Podaj, jaka masz płytę główną, chłodzenie i pastę na procesorze, i odczyty z Vcore w idle i pod obciążeniem. Bios z automatu potrafi zaaplikować 1.35V !! a to już robi grzałkę z procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano 31 Października Zgłoś Opublikowano 31 Października (edytowane) GIGABYTE B760 X DDRF4 - Chłodzenie Aorus 240waterforce Edytowane 31 Października przez ib z1Cko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Października Zgłoś Opublikowano 31 Października (edytowane) 5 godzin temu, ib z1Cko napisał: ja mam problem z i9-13900k jeśli ogranicze moc do 165w to jest git czyli ok 75-80st 😉 a jeśli zostawie 170W to procesor płonie i wpada w Throttlin Kapitulacja przy 170W, to dosyć wcześnie, szczególnie przy chłodzeniu cieczą. Sprawdź montaż/pastę itp. ... zapięcie (jak zbyt ciężko się zapina, to może jest za duży nacisk w środku, co wygina CPU - w tym przypadku zakup ramki pomoże) Edytowane 31 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada Witam, jakiś czas temu udało mi się kupić i5-14600kf z promocji z x-komu ale zastanawiam się czy go nie zamienić na i5-12600k ,procesor ma być do pracy (raczej puki co mało wymagające rzeczy) celuje działanie w takim kierunku bardziej średnim i sporadycznie coś konkretniejszego ,jak i sporadyczne granie w gry i to starsze, i po prostu przeglądanie internetu , i głowna kwestia to pobór prądu , ten zakup był trochę spontaniczny a po fakcie zobaczyłem na testach że pobór prądu jak i temperatury są wyższe co do i5 14gen , mam jeszcze czas na zwrot bo nawet nie otwarłem pudełka byłbym wdzięczny na jakieś porady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada Na pewno jest wydajniejszy niż 12600k i ciągnie niewiele więcej waciszów o ok 60W pod obciążeniem. Jedyny mankament to ta afera, czy będzie się degradował, ale to moim zdaniem kwestia przyszłości i masz przedłużoną gwarancję na niego. 12600k jest od niego zauważalnie słabszy, ale i bierze mniej waciszy. Złotówkowo za prąd to w zasadzie nie ma znaczenia, chyba, że ma chodzić 24h/dobę z pełnym obciążeniem. Z drugiej strony możesz zrobić undervolting 14600kf. Ja bym został przy 14600kf. Sam mam 12700kf i nie widzę na razie potrzeby pójścia wyżej, a obecnie to poszedłbym w Ryzeny X3D. W twoim przypadku, jak boisz się, że procek ci padnie to możesz tak zrobić i kupić 12600k. Będziesz miał spokojniejsze sumienie. W innym przypadku zostaw go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada (edytowane) Co tu jest za dylemat ? , kupiłeś 14600kf korzystaj , a 50-100/rok zł więcej za prąd to nie poczujesz bardzo . Edytowane 7 Listopada przez Gerg7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada Zostawiłbym i5-14600KF, 20% wydajności względem i5-12600K drogą nie chodzi, przyda się rezerwa. Zrób nawet niewielki undervolting i się wyrówna, a Raptory bardzo dobrze się skalują MHz / napięciem. https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada Dzięki za pomoc i porady 🙂 to jeszcze chciałbym zapytać o jakąś płytę główną?? Coś takiego z średniego budżetu i jakie pamięci celuje w ddr5 ale nie wiej jakie taktowania i opuznienia 😞 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 14 minut temu, snuppy napisał: Dzięki za pomoc i porady 🙂 to jeszcze chciałbym zapytać o jakąś płytę główną?? Coś takiego z średniego budżetu i jakie pamięci celuje w ddr5 ale nie wiej jakie taktowania i opuznienia 😞 A planujesz podkręcanie? Do podkręcania trzeba droższy model i lepsze chłodzenie. Proponowałbym odpuścić OC, co pozwoli zredukować koszty płyty i coolera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada Podkręcać nie planuje , jedyne co to jakiś uV bym chciał zrobić;) i myślałem o b760 alenie wiem czy tam jest opcja UV?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada Na B760 jest opcja regulacji VCore. To proponuję z płyt do wyboru: ASRock B760M PG RIPTIDE za 530 zł ASUS PRIME B760-PLUS za 570 zł - https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-asus-prime-b760-plus-tania-plyta-glowna-dla-procesorow-intel-z-pci-express-5-0-i-obsluga-pamieci-ddr5 MSI B760M GAMING PLUS WIFI za 640 zł - https://www.purepc.pl/test-plyty-glownej-msi-b760m-gaming-plus-wifi-dobrze-wyceniona-plyta-glowna-dla-procesorow-intel-i-pamieci-ddr5 Natomiast pamięci DDR5: 32 GB Patriot Viper Venom 7000 CL32 za 480 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gerg7 Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada https://www.sferis.pl/plyta-glowna-asus-prime-b760-plus-i403015?utm_campaign=przejscia_ceneo&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=bf7e8ff4-5a1e-aa5c-6a07-a452326328cc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 7 Listopada Zgłoś Opublikowano 7 Listopada A ci powiece o tej płycie ?? Płyta główna ASROCK B760M Steel Legend WiFi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada Też może być, ale osobiście wziąłbym MSI Gaming Plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada (edytowane) 18 godzin temu, snuppy napisał: głowna kwestia to pobór prądu , ten zakup był trochę spontaniczny a po fakcie zobaczyłem na testach że pobór prądu jak i temperatury są wyższe co do i5 14gen Testy CPU są zrobione niemal zawsze po OC (np. kontrolera RAM, który jest zintegrowany w CPU - np. na PurePC) i bez limitów mocy (też PurePC) - i to są domyślne testy. Po włączeniu ustawień zgodnych ze specyfikacją, ten CPU krótkotrwale (do 56s) przy pełnym katowaniu nie pobierze więcej niż 181W, a po tym czasie powinien się załączać PL1=125W (czyli odpalasz Cinebench multicore na 5 godzin, to przez pierwszą nie całą minutę będzie pobór 181W, a po tym czasie, czyli przez pozostałe 4 godziny i 59minut już 125W). 14 godzin temu, Caleb napisał: Proponowałbym odpuścić OC, co pozwoli zredukować koszty płyty i coolera. ... i wydłużyć życie CPU. Pewnie, gdyby te CPU nie były ostro katowane poza specyfikacją, to nie byłoby afery Intelowskiej z awariami (wadliwe modele z utlenianiem, padałyby dopiero po gwarancji). Także w sumie fajnie, że są tacy, co te CPU katowali, bo niedoskonałości szybko wyszły. 14 godzin temu, Caleb napisał: 32 GB Patriot Viper Venom 7000 CL32 za 480 zł Ja bym wybrał RAM, który bez OC idzie wyżej niż 4800 MT/s. Powiedzmy minimum 5600 MT/s - chyba Lexar słyną z tego, że mają sensowne tryby nonOC. Edytowane 8 Listopada przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 1 godzinę temu, Kyle napisał: Ja bym wybrał RAM, który bez OC idzie wyżej niż 4800 MT/s. Powiedzmy minimum 5600 MT/s - chyba Lexar słyną z tego, że mają sensowne tryby nonOC. Z tym razem nie rozumiem , czyli ten patriot Viper polecany wyżej to znaczy Ta wartość 7000 to jest po OC?? Czyli bez OC będzie tak jak piszesz 5600 MT/s?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada (edytowane) Dokładnie tak. Profile XMP i EXPO, to profile OC. Pamięć może mieć profil OC np. 7000 MT/s, natomiast profil nonOC może mieć albo przyzwoite 5600MT/s, albo zamierzchłe 4800 MT/s. i5 14600K ma w specyfikacji standardową szybkość RAM max 5600 MT/s. W takim wypadku, jak włożysz RAM z profilem OC=XMP 7000 MT/s i profilem nonOC 4800 MT/s, to pamięć ustawi się na marne 4800 MT/s na takim i5 14600K, jeśli jej nie podkręcisz (albo profilem XMP, albo manualnie). Natomiast jak wsadzisz RAM z profilem standardowym 5600 MT/s i profilem OC 7000 MT/s, to bez OC ustawi się ona na 5600 MT/s przy i5 14600K. Poniżej zrzut z CPU-Z, przedstawiające parametry starej pamięci DDR4 - profile zaznaczone przeze mnie na zielono, to profile nonOC, natomiast na czerwono, to OC: Edytowane 8 Listopada przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada Ok teraz już rozumiem 😉 czyli muszę szukać pamięci 5600 MT/s miałbyś może jakieś konkretne modele do polecenia ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada (edytowane) Z pamięci typowo OC, z ładnymi radiatorkami, to nowe modele Lexar (7000MT+) powinny mieć najszybszy profil nonOC minimum 5600 MT/s (trzeba pytać producenta/użytkowników o takie informacje, jeśli nie ma na stronie jaką mają prędkość na standardowym dla DDR5 napięciu 1,1V). Natomiast z pamięci typowo non OC, to np. Kingston ValueRAM: https://www.kingston.com/pl/memory/client/ddr5-5600mts-non_ecc-unbuffered-dimm np. kostki po 16GB sztuka: https://www.ceneo.pl/150624201?srsltid=AfmBOoqhSxvDKcBGxneXtgcblMqrXYynrQ3PkkecJo14lvX8zODaln_T ... największe kostki to 48GB /szt. Edytowane 8 Listopada przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...