Caleb Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zerknij do poradnika UV na portalu (i7 czy i5 jedne czort), chłodzenie masz konkret, więc sporo można ugrać UV plus ustawieniem PL ręcznie. https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masu91 Opublikowano 12 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2024 Dzięki, zabieram się za czytanie. To co mnie tylko zastanawia to na ile te pomysły ze zwiększaniem PL z poradnika mają sens przy obecnych problemach tych CPU. Czy ja czasem nie wrzucam tm proca w te same problemy, z których łaskawie Intel postanowił go wyciągnąć mikrokodem 0x209? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 13 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2024 Mikrokod to jedno, odwołuje się do napięć które na auto były z kosmosu. Jak ustawisz większość parametrów ręcznie, to masz większą pewność co jak działa. PL2 i PL1 200W da i5-14600K powinien spokojnie wystarczyć, a vcore dobierzesz na podstawie testów stabilności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2024 Przy LGA1700 zauważalnie rosną trudności z odprowadzaniem ciepła powyżej 190W. Wystarczy, że ktoś ma bardziej nierówny IHS i już przy np. 200W będzie stosunkowo ciepło (nieproporcjonalnie cieplej, niż przy np. 190W). Intel określił PL2 na 181W w i5 14600K i moim zdaniem jest to bardzo rozsądna wartość dla tego CPU i ogólnie IHS z LGA1700. ps. takie PL2=253W dla i7 14700K-i9 14900K to już pomyłka, jak na ustawienia "stock" przy LGA1700 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkob Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia Siemasz wszystkim. Posiadam procesor i5-14400F, pracuje na płycie MSI B760 Gaming Plus Wifi. Czy to nie jest dziwne, że zegary w idle (pulpit) pracują na podwyższonym taktowaniu? Chyba, że to nie jest nic dziwnego to proszę o wypowiedź kogoś bardziej kumatego niż ja 😁 Screeny w załączniku 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia y1.42 volt na Vcore ? Bios masz ustawiony fabrycznie, dla tego masz tak wysokie napięcie Vcore. Co do taktowań procesora w idle, to wejdź w ustawienia systemowe dotyczące wydajności i ustaw na zrównoważony" i zatwierdź. restart komputera i zobacz, czy coś się zmieniło. https://ibb.co/m0kb0s0 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkob Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia W dniu 11.01.2025 o 18:07, leven napisał(a): y1.42 volt na Vcore ? Bios masz ustawiony fabrycznie, dla tego masz tak wysokie napięcie Vcore. Co do taktowań procesora w idle, to wejdź w ustawienia systemowe dotyczące wydajności i ustaw na zrównoważony" i zatwierdź. restart komputera i zobacz, czy coś się zmieniło. https://ibb.co/m0kb0s0 Z tego co widzę, to 1.142V, a nie 1.42 😄 Ale dziekuje za odpowiedzi Panowie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kg83 Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Witam Z jaką pamięcią najlepiej sparować i5-14600K. Czy ew. wystarczy DDR4 3600+ czy ew. z DDR5? (DDR5 jakie CL ile MHz?)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axsin302 Opublikowano 17 Stycznia Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia Taki max co z platformy wyciągniesz to parowanie ich z 7000 cl32. Przed zakupem sprawdź proszę czy płyta jaką wybrałeś ma chociaż w zasobach testy takich pamięci. Nie koniecznie takiego producenta jakiego wybrałeś ale czy posiada, to zmiejsz ryzyko iz nie wstaną z taką prędkością. Cena to około 500-550zł za 32gb zestaw, wydajność między 6000 cl30 to czasem 10% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurboGuma Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia Ramy które kupiłem patriot viper 7200 mt/s niestety nie działają z prędkością wyższą niż 6800, zamierzam kupić kolejny ram tym razem wspierany oficjalnie przez msi, wiem że to kolejna loteria i przez mój procesor może nie działać znowu ale czy będzie jakaś różnica i większa szansa na to że jeden z tych modeli pamięci będzie działać na 7200 na 100 % ? modele to lexar ares rgb ld5u16g72c34la-rgd i G.SKILL F5-7200J3445G16GX2-TZ5RK czy jest szansa że któryś z tych zadziała na 7200 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 19 Stycznia Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 43 minuty temu, TurboGuma napisał(a): Ramy które kupiłem patriot viper 7200 mt/s niestety nie działają z prędkością wyższą niż 6800, zamierzam kupić kolejny ram tyko po co.Zostaw na 6800 widocznie kontroler juz nie wytrzymuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejoza Opublikowano Czwartek o 07:55 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 07:55 (edytowane) Cześć, Posiadam kompa Procesor: i5-14600k Płyta główna: Gigabyte Z790 Aorus Elite AX Chłodzenie: Endorfy Fortis 5 Dual Fan Pasta: Noctua NT-H1 Procesor podczas grania w Space Marine 2 i podczas obciążania za pomocą Prime95 osiąga 100 stopni i wpada w thermal throttling. Próbowałem jeszcze raz nakładać pastę i poprawić docisk chłodzenia ale to nie pomogło. Czy jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zmiana chłodzenia np. na AIO360? Te procki są aż tak gorące? Jeśli tak to co polecacie? Pozdrawiam, Maciek Edytowane Czwartek o 08:03 przez Maciejoza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano Czwartek o 09:12 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 09:12 AIO 240/280 + UV procesora i będzie przyzwoicie. Jakie masz obecnie Vcore pod obciążeniem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 10:11 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 10:11 Na jakiej wartości masz ustawiony PL1 i PL2 ... no i TAU? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejoza Opublikowano Czwartek o 15:49 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 15:49 (edytowane) 6 godzin temu, leven napisał(a): AIO 240/280 + UV procesora i będzie przyzwoicie. Jakie masz obecnie Vcore pod obciążeniem ? Ok 1.200V 5 godzin temu, Kyle napisał(a): Na jakiej wartości masz ustawiony PL1 i PL2 ... no i TAU? Limit mocy procesora PL1 (długi czas trwania)/Podstawowa moc procesora (PBP): Moc = 280.00 W, Czas = 8.00 sec [Odblokowany] Limit mocy procesora PL2 (krótki czas trwania)/Maksymalna moc turbo (MTP): Moc = Nieograniczony, Czas = 2.44 ms [Odblokowany] Jak sprawdzić TAU? Jakby co nic nie zmieniałem, ustawienia fabryczne ;) Edytowane Czwartek o 15:51 przez Maciejoza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 16:51 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 16:51 (edytowane) W HWinfo. Odznaczasz przy uruchamianiu te dwa ptaszki i w oknie: ... masz wszystko wypisane. U Ciebie na i5 14600K, powinieneś mieć (zgodnie ze specyfikacją, przynajmniej tą pierwotną): PL1=125W (u mnie na i5 12400F 65W), a obecnie masz 280W PL2=181W (u mnie na i5 12400F 117W), a obecnie masz bez ograniczeń TAU=56s (u mnie na i5 12400F 28s), a obecnie masz 8s Także masz obecnie wartości w kosmosie. TAU niby bardzo krótki, ale co z tego, skoro po tych 8s ograniczenie mocy masz do 280W (zamiast do 125W po 56s). Edytowane Czwartek o 17:23 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejoza Opublikowano Czwartek o 17:46 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 17:46 Dzięki za odpowiedź @Kyle. Ustawiłem: I jest ogólnie lepiej, ale jeszcze wpada w throttling. Czyli tak czy siak i tak trzeba w jakieś lepsze chłodzenie zainwestować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bednarsky Opublikowano Czwartek o 18:10 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:10 Płyta to jakiś chiński wynalazek mini ITX z procesorem i9 12900. Wszystko działa bardzo dobrze z dyskiem NVME, natomiast każda próba podłaczenia dysku SATA lub nawet DVD na SATA kończy się tak samo - komputer startuje, zakręcą się na sekundę-dwie wentylatory i reset. I tak w kółko. Co może być nie tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Czwartek o 18:18 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:18 sprawdz na innym sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funi Opublikowano Czwartek o 18:43 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:43 Czy ten chiński wynalazek ma imię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano Czwartek o 18:51 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 18:51 Co może być nie tak? - Uszkodzone wtyki SATA? Pomierzyłeś? Brak sterowników? W Biosie wyłączone? Kable niesprawne, zasilanie nie dochodzi,? No sorry, ale ... prawdopodobnie coś zgodnie z prawem Moora przeoczyłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano Czwartek o 20:53 Zgłoś Opublikowano Czwartek o 20:53 (edytowane) Sądzę, że winny jest montaż Fortis 5. To chłodzenie powinno sobie poradzić z odprowadzeniem 181W, szczególnie do 56s (bez throttlingu). To chłodzenie ma podchłytliwy montaż (te dwie blaszki ciężko idealnie osadzić - długo nad tym siedziałem jak miałem to chłodzenie). ... a może IHS nierówny - pasta się odbiła ładnie na podstawie chłodzenia? Obadaj montaż, wentylatory czy dobrze wieją w jednym kierunku. Fortis 5 i to jeszcze DualFan, powinien dać radę z takimi mocami, jakie ten procesor ma wg. specyfikacji. Edytowane Czwartek o 21:00 przez Kyle 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejoza Opublikowano Piątek o 16:33 Zgłoś Opublikowano Piątek o 16:33 (edytowane) 20 godzin temu, Kyle napisał(a): Sądzę, że winny jest montaż Fortis 5. To chłodzenie powinno sobie poradzić z odprowadzeniem 181W, szczególnie do 56s (bez throttlingu). To chłodzenie ma podchłytliwy montaż (te dwie blaszki ciężko idealnie osadzić - długo nad tym siedziałem jak miałem to chłodzenie). ... a może IHS nierówny - pasta się odbiła ładnie na podstawie chłodzenia? Obadaj montaż, wentylatory czy dobrze wieją w jednym kierunku. Fortis 5 i to jeszcze DualFan, powinien dać radę z takimi mocami, jakie ten procesor ma wg. specyfikacji. Miałeś rację, poprawiłem trochę docisk chłodzenia i jest lepiej. Najcieplejszy rdzeń pod obciążeniem prime95 max dobija do 75. Throttlingu nie widzę. Chyba nie potrzeba tych temperatur zbijać bardziej? @Kyle Dzięki wielkie za pomoc. Edytowane Piątek o 17:46 przez Maciejoza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu Takie temperatury jak masz teraz (max 7x stopni C) są świetne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...