Skocz do zawartości
EmileQQ93

Intel LGA1700 - Intel Core 12 / 13 / 14 GEN (Alder Lake / Raptor Lake) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Zerknij do poradnika UV na portalu (i7 czy i5 jedne czort), chłodzenie masz konkret, więc sporo można ugrać UV plus ustawieniem PL ręcznie. 

https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, zabieram się za czytanie. To co mnie tylko zastanawia to na ile te pomysły ze zwiększaniem PL z poradnika mają sens przy obecnych problemach tych CPU.  
Czy ja czasem nie wrzucam tm proca w te same problemy, z których łaskawie Intel postanowił go wyciągnąć mikrokodem 0x209?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikrokod to jedno, odwołuje się do napięć które na auto były z kosmosu. Jak ustawisz większość parametrów ręcznie, to masz większą pewność co jak działa. PL2 i PL1 200W da i5-14600K powinien spokojnie wystarczyć, a vcore dobierzesz na podstawie testów stabilności.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy LGA1700 zauważalnie rosną trudności z odprowadzaniem ciepła powyżej 190W. Wystarczy, że ktoś ma bardziej nierówny IHS i już przy np. 200W będzie stosunkowo ciepło (nieproporcjonalnie cieplej, niż przy np. 190W). Intel określił PL2 na 181W w i5 14600K i moim zdaniem jest to bardzo rozsądna wartość dla tego CPU i ogólnie IHS z LGA1700.

ps. takie PL2=253W dla i7 14700K-i9 14900K to już pomyłka, jak na ustawienia "stock" przy LGA1700

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemasz wszystkim.

Posiadam procesor i5-14400F, pracuje na płycie MSI B760 Gaming Plus Wifi. Czy to nie jest dziwne, że zegary w idle (pulpit) pracują na podwyższonym taktowaniu? Chyba, że to nie jest nic dziwnego to proszę o wypowiedź kogoś bardziej kumatego niż ja 😁

Screeny w załączniku 🙂

cpu2.png

cpu.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

y1.42 volt na Vcore ? Bios masz ustawiony fabrycznie, dla tego masz tak wysokie napięcie Vcore. Co do taktowań procesora w idle, to wejdź w ustawienia systemowe dotyczące wydajności i ustaw na zrównoważony" i zatwierdź. restart komputera i zobacz, czy coś się zmieniło.

https://ibb.co/m0kb0s0

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.01.2025 o 18:07, leven napisał(a):

y1.42 volt na Vcore ? Bios masz ustawiony fabrycznie, dla tego masz tak wysokie napięcie Vcore. Co do taktowań procesora w idle, to wejdź w ustawienia systemowe dotyczące wydajności i ustaw na zrównoważony" i zatwierdź. restart komputera i zobacz, czy coś się zmieniło.

https://ibb.co/m0kb0s0

Z tego co widzę, to 1.142V, a nie 1.42 😄 Ale dziekuje za odpowiedzi Panowie 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki max co z platformy wyciągniesz to parowanie ich z 7000 cl32. Przed zakupem sprawdź proszę czy płyta jaką wybrałeś ma chociaż w zasobach testy takich pamięci. Nie koniecznie takiego producenta jakiego wybrałeś ale czy posiada, to zmiejsz ryzyko iz nie wstaną z taką prędkością. Cena to około 500-550zł za 32gb zestaw, wydajność między 6000 cl30 to czasem 10% 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ramy które kupiłem patriot viper 7200 mt/s niestety nie działają z prędkością wyższą niż 6800, zamierzam kupić kolejny ram tym razem wspierany oficjalnie przez msi, wiem że to kolejna loteria i przez mój procesor może nie działać znowu ale czy będzie jakaś różnica i większa szansa na to że jeden z tych modeli pamięci będzie działać na 7200 na 100 % ? modele to lexar ares rgb ld5u16g72c34la-rgd i G.SKILL F5-7200J3445G16GX2-TZ5RK czy jest szansa że któryś z tych zadziała na 7200 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

43 minuty temu, TurboGuma napisał(a):

Ramy które kupiłem patriot viper 7200 mt/s niestety nie działają z prędkością wyższą niż 6800, zamierzam kupić kolejny ram

tyko po co.Zostaw na 6800 widocznie kontroler juz nie wytrzymuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

Posiadam kompa

Procesor: i5-14600k

Płyta główna: Gigabyte Z790 Aorus Elite AX

Chłodzenie: Endorfy Fortis 5 Dual Fan

Pasta: Noctua NT-H1

Procesor podczas grania w Space Marine 2 i podczas obciążania za pomocą Prime95 osiąga 100 stopni i wpada w thermal throttling.

Próbowałem jeszcze raz nakładać pastę i poprawić docisk chłodzenia ale to nie pomogło.

Czy jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zmiana chłodzenia np. na AIO360? Te procki są aż tak gorące? Jeśli tak to co polecacie?

Pozdrawiam,

Maciek

Edytowane przez Maciejoza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, leven napisał(a):

AIO 240/280 + UV procesora i będzie przyzwoicie. Jakie masz obecnie Vcore pod obciążeniem ?

Ok 1.200V

5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Na jakiej wartości masz ustawiony PL1 i PL2 ... no i TAU?

Limit mocy procesora PL1 (długi czas trwania)/Podstawowa moc procesora (PBP):   Moc = 280.00 W, Czas = 8.00 sec [Odblokowany]
Limit mocy procesora PL2 (krótki czas trwania)/Maksymalna moc turbo (MTP):      Moc = Nieograniczony, Czas = 2.44 ms [Odblokowany]

Jak sprawdzić TAU?

Jakby co nic nie zmieniałem, ustawienia fabryczne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W HWinfo. Odznaczasz przy uruchamianiu te dwa ptaszki i w oknie:

b9e5ef6bdcb2f.png

... masz wszystko wypisane. U Ciebie na i5 14600K, powinieneś mieć (zgodnie ze specyfikacją, przynajmniej tą pierwotną):

PL1=125W (u mnie na i5 12400F 65W), a obecnie masz 280W

PL2=181W (u mnie na i5 12400F 117W), a obecnie masz bez ograniczeń

TAU=56s (u mnie na i5 12400F 28s), a obecnie masz 8s

Także masz obecnie wartości w kosmosie. TAU niby bardzo krótki, ale co z tego, skoro po tych 8s ograniczenie mocy masz do 280W (zamiast do 125W po 56s).

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta to jakiś chiński wynalazek mini ITX z procesorem i9 12900. Wszystko działa bardzo dobrze z dyskiem NVME, natomiast każda próba podłaczenia dysku SATA lub nawet DVD na SATA kończy się tak samo - komputer startuje, zakręcą się na sekundę-dwie wentylatory i reset. I tak w kółko. Co może być nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że winny jest montaż Fortis 5. To chłodzenie powinno sobie poradzić z odprowadzeniem 181W, szczególnie do 56s (bez throttlingu). To chłodzenie ma podchłytliwy montaż (te dwie blaszki ciężko idealnie osadzić - długo nad tym siedziałem jak miałem to chłodzenie).

... a może IHS nierówny - pasta się odbiła ładnie na podstawie chłodzenia?

Obadaj montaż, wentylatory czy dobrze wieją w jednym kierunku. Fortis 5 i to jeszcze DualFan, powinien dać radę z takimi mocami, jakie ten procesor ma wg. specyfikacji.

Edytowane przez Kyle
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, Kyle napisał(a):

Sądzę, że winny jest montaż Fortis 5. To chłodzenie powinno sobie poradzić z odprowadzeniem 181W, szczególnie do 56s (bez throttlingu). To chłodzenie ma podchłytliwy montaż (te dwie blaszki ciężko idealnie osadzić - długo nad tym siedziałem jak miałem to chłodzenie).

... a może IHS nierówny - pasta się odbiła ładnie na podstawie chłodzenia?

Obadaj montaż, wentylatory czy dobrze wieją w jednym kierunku. Fortis 5 i to jeszcze DualFan, powinien dać radę z takimi mocami, jakie ten procesor ma wg. specyfikacji.

Miałeś rację, poprawiłem trochę docisk chłodzenia i jest lepiej. Najcieplejszy rdzeń pod obciążeniem prime95 max dobija do 75. Throttlingu nie widzę.

cpu-cooling-fix.PNG.3610c6b03ed49732bea9040d63bac84d.PNG

Chyba nie potrzeba tych temperatur zbijać bardziej?

@Kyle Dzięki wielkie za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi