Zephon Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2021 Dzień dobry, Wielokrotnie zdarzyło mi się korzystać z informacji zawartych na różnych forach, dlatego zwracam się z prośbą o radę. Sam już trochę wypadłem z obiegu i nie jestem na bieżąco z nowikami i co warto lub nie warto. 😉 Od 2.5 roku jestem użytkownikiem telefonu HTC U12+, ale powoli rozglądam się za czymś świeższym. Docelowo skupiam się na tzw. flagowcach lub półce "średniej-wyższej". Interesuje mnie głównie dobry stosunek ceny do możliwości, telefon planuje użytkować co najmniej 3 lata. Chcę zakupić nowe urządzenie. Jako, że jestem sympatykiem firmy HTC, przed U12+ użytkowałem modele HTC One m7 oraz HTC 10. Niestety jak wszyscy wiemy nic nowego od HTC już nie kupię ;) Generalnie oczekiwania przedstawiam poniżej: - Dobra jakość wykonania. Solidna, wytrzymała konstrukcja. Poprzednie HTC pod tym względem były naprawdę bardzo udane. Chciałbym, żeby trzymając tlefon w dłoni miało się poczucie dobrze wydanych piniędzy. :D Nie przepadam też za etui, czy naklejkami na ekran, więc telefon powinien być dość trwały. - Ekran - chciałbym odświeżanie minimum 120Hz, ponoć robi to różnicę, preferowałbym też OLED i przyzwiotą widoczność w słońcu. HTC na tym polu niestety zamykało stawkę. Ogólnie ekran to najsłabszy element U12+, w słoneczny dzień prkatycznie nieczytleny. Przeglądam dużo treści, zdaża się jakieś video - ogólnie dobrze, aby za bardzo nie męczyć oczu. Mile widzany tryb nocny (HTC posiada i jest fajny) - Bateria wystarczająca na jeden dzień intensywnego użytkowania. Ogólnie nie oczekuję cudów, mam dobry powerbank, szybkie ładowanie to już pewnie standard wszędzie. Tutaj mam 18W i jest ok. - Oprogramowanie i wydajność - tutaj było super, telefon działa szysbko i stabilnie do tej pory. Przez cały czas użytkowania HTC miał tylko kilka zawiech. ALE - kompletny brak wsparcia software - liczyłem na dwie duże aktualizacje, a zostałem na Androidzie 9. W tej kategorii to jest po prostu tragedia. Chciałbym komplente przeciwieństwo. - Jakość dźwięku - sporo słucham (słuchawki), jest to ważne kryterium. HTC to był sztos, teraz chyba wszyscy idą w słuchawki bluetooth z własnym DAC. Czy jest coś to bryluje w tej kategorii i gra dobrze samo z siebie? Głośniki stereo muszą być. Liczę też na dobrą jakość połaczeń. - Aparat i video - krótko - ma zastąpić tzw. "małpkę" w wakacje. Myślałem, że HTC było dobre, ale ostatnio porównałem zdjęcia z iPhone SE żony i wydaje mi się, że Apple mimo jednego oczka aparatu robi lepsze zdjęcia. Tutaj jednak świat bardzo poszedł do przodu. Wideo jest ok, FullHD 60kl/s jest wystarczające. - Inne - mozliwość tworzenia hot-spot wifi. Dobra latarka LED. Minimum 8 GB RAM i 128GB pamięci wewnętrznej. Przemyślana nakłada ze stabilnym oprogramowaniem. Nie lubie tzw. "śmieci" w sofcie. Na zakup daje sobie jakiś czas, dlatego nie podaje budżetu. Być może zrobię sobie prezent na święta, ale na ten moment chciałbym już przynajmniej ukierunkować się na 2-3 modele I polować na korzystne oferty. PS: Jestem lekko uprzedzony do telefonów Chińskich marek. Z góry dziękuję za pomoc! 😊 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 4 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2021 (edytowane) Dużo widzę tematu androidowego więc nie śmiem wspomnieć o Apple ... 🙂 Ale sam pisałeś o SE... a co tam. Powiem Ci na moim przykładzie. Ostatnim telefonem z adroidem był u mnie Samsung Galaxy S5. Wtedy na test miałem iPhone 4s i tak się zaczęło. Sądziłem że słuchawki z jabłkiem to fanaberia. Ale potem znalazł się 5s, potem SE 1gen. A potem nieco siadł wzrok i czas przyszedł na 7kę. Obecnie używam Xs. Czy porównuję do androida - nie, bo to temat pt: "o wyższości świąt,,," iPhone używam bo: - przyzwyczaiłem się - korzystam z Maca i iPhone i Applowskiej synchornizacji i kontynuacji pracy oraz z pełnej mocy iCloud i AppleMusic. Dla mnie istotą jest ekosystem Apple nie sama słuchawka. - długie wsparcie producenta - nawet leciwy SE 1gen ma najnowszy iOS 15 ,a ten model telefonu wyszedł w 2016r. - wbudowane aplikacje w 90% spełniają moje wymagania codziennej pracy (na telefonie nie gram - jedynie okazyjnie) - fakt, aparat nie ma zyliona MPix i 45-ciu obiektywów ale na robienie zdjęć takich "małpkowych" spoko starcza,poza tym mamy wbudowane proste narzędzia do podstawowej obróbki foto/wideo Wspominałeś o muzyce - połączenie AppleMusic i DolbyAtmos jest naprawdę ciekawe - nie mam AirPodsów ale raz używałem i grają fajnie ale żaden ze mnie audiofil. Hotspot - bardzo łatwa obsługa. Obudowa - w moim mam stal nierdzewną i szkło - fajnie czuć ciężar To moje prywatne przemyślenia i nie mówię że iPhone jest lepszy bo to iPhone. Dla mnie jest wygodny po prostu. Pytanie czy wymieniłbym na iP-13? Nie, obecny spełnia nadal moje oczekiwania. Gdybym miał teraz kupić nowy nie mając poprzednika - wybrałbym IP12 Cenowo - hmm nowe mają swoją cenę ale warto poszukać poleasingowych lub powystawowych w całkiem miłych cenach. Sam nowego IP nigdy nie kupiłem i nigdy się nie zawiodłem na powystawowych ale szukałem naprawdę długo. Tyle ode mnie tak na luźno bez nacisku. Myślę że powinieneś przejrzeć parę videotestów flagowców z adroidem i porównanie jak wypadają z jabłkiem. Edytowane 4 Października 2021 przez ATB-FLASH Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zephon Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Dziękuję za obszerną wypowiedź. Powiem szczerze, że rozważam iPhone. Muszę tylko dłużej pobawić się telefonem żony, żeby ocenić czy bym się przyzwyczaił. Ceny niestety konkretne, ekran o wyższym odświeżeniu jest dopiero od wersji 13 Pro, a to już ponad 5 tysięcy zł. Szkoda, że w niżsych seriach iPhone nie oferuje tego ekranu. Wolałbym lepszy ekran niż obsługę 5G. Budżet na 13 Pro pozwala wybrać dosłownie wszystko w świecie Androida... Zapomniałem jeszcze dodać, że chciałbym ekran nie mniejszy niż te 6 cali, które mam obecnie i koniecznie płaski, zaokrąglone boki jakoś mi nie leżą. Zwykły wariant iPhone ma niby 6.1, ale powierzchniowo jest mniejszy niż w HTC, z kolei wersje Max to już niezłe patelnie. A i gram też trochę w gry typu JWA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATB-FLASH Opublikowano 5 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2021 Jasna sprawa. Dodam że dobrą praktyką jest też upatrzenie 2-3 modeli i pomacanie ich w np. salonie gsm czy innym sklepie z elektroniką. Po prostu dopasujesz sobie czy gabaryty i waga odpowiadają Twoim potrzebom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zephon Opublikowano 2 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2021 Dobra, podbijam. Syn zrzucił mi U12 z parapetu i cały tył w drobny mak, tylko kupione na szybko plecki trzymają to w kupie. Poza tym telefon zaczął czasami dziwni cykać, ale wszystko działa. Czekać na S22 do lutego, polować na promkę na S21/S21+, czy może jest jakiś inny ogarnięty android? A może jednak zacząć przyjaźć z Applem od modelu 13 lub szarpnąć się na wersję Pro? Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2022 Jezeli chodzi o sluchawke na pare lat to imo apple nie ma sobie rownych, jezeli chodzi o wsparcie. Ich telefony wcale takie drogie nie sa ( w przeliczeniu na czs uzywania). Nie mialem Androida, ktory by zniosl okres 2 lat, a bawilem sie kilkoma markami. Nawet Nexus/Pixel po poltorej roku juz pokazywaly oznaki zmeczenia oraz zmiany w baterii. Obecnie mam iphone11 od 3 lat i daje rade caly czas. Uzywam intensywnie i baterie mam na poziomie 85%. Wytrzyma jeszcze conajmniej rok pewnie u ktoregos z dzieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 5.10.2022 o 15:22, saalataa napisał: Obecnie mam iphone11 od 3 lat i daje rade caly czas. Uzywam intensywnie i baterie mam na poziomie 85%. Wytrzyma jeszcze conajmniej rok Nokię 808 miałem jakoś 8 lat i po tym czasie akumulator w zupełnie dobrym stanie. Choć moze jakoś super intensywnie jej nie używałem, ale też nie robiłem specjalnych zabiegów dbania o aku (np. metoda rozładowania nie niżej niż do 20% i ładowania nie wyżej niż do 80% nie była przeze mnie w niej stosowana) Edytowane 8 Listopada 2022 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...