SajberSajgan2000 Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2021 Witajcie, chciałem podzielić się z kimś moją smutną historią dotyczącą profili XMP. 4 lata temu zbudowałem kompa na następujących komponentach: Ryzen 1600, Corsair 2x4Gb Vengernce LPX 3000Mhz, MSI b350m mortar, Gigabyte rx580 8Gb, 2 dyski talerzowe, zasilacz XFX TS550. Wszystko hulało jak trzeba z wyjątkiem RAMu, który nie chciał chodzić powyżej 2400MHz za żadne skarby, komputer sypał blackscreenami tuż po odpaleniu. Poddałem się, ustawiłem te 2400MHz i tak byłem zadowolony z efektu. Memtest nie wykazał żadnych błędów z tą pamięcią. Tydzień temu postanowiłem odświeżyć kompa zaczynając od ramu, który jak mi się wydawało, był problematyczny. Zamówiłem popularne Balisticki 3200MHz 16Gb, sytuacja ta sama 2400MHz i nic więcej. Trudno, jednak RAMy były ok. Następnie zamówiłem ryśka 5600X i nową płytę główną Gigabyte B550m Aorus Elite. Uwaga, uwaga sytuacja jest taka sama 2400 MHz i ani trochę więcej... dramat. W przypadku ustawienia wyższego komp zawiesza się w momencie ładowania windowsa 10 kiedy kręci się kółeczko. Oczywiście w każdym ze wspomnianych testów używałem tylko jednego kompletu pamięci na raz, 2 i 4 slot na płycie głównej. W tym momencie ze starego kompa zostały 2 dyski, grafika (oczywiście) oraz zasilacz XFX TS 550. Czy ktoś może doradzić? Czy możliwe jest, że to zasilacz powoduje problemy z XMP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sas991 Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2021 Jak nie działają profile XPM to je wyłącz, i ustaw taktowanie pamięci ręcznie w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SajberSajgan2000 Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2021 Właśnie przetestowałem, skutki: pierwsza próba restartu: black screen, nawet podświetlenie karty graficznej szlag trafił druga próba: zwis na kółeczku ładowania windowsa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2021 Witam starszej platformy, to raczej jak powyżej 2933MHz bez kombinacji z kalkulatorem nie ustawisz. https://www.techpowerup.com/download/ryzen-dram-calculator/ ale ile czasu zajęło by tobie ustawienie pamięci np. 3200MHz i aby działały stabilnie no to ??? jak sam widzisz naganiacze sprzedaży z YT, o przepraszam recenzenci sprzętu, o takich problemach nie mówią, ale co miesiąc wstawiają filmik zestawy polecane , to samo portale , bo zestawy np. polecane, dobierane są o ceny, a może tak jeden z drugim, sam osobiście sprawdził czy tak dobrane podzespoły będą działać stabilnie, a nie ze jedyny wykładnik cena ... co do nowej platformy to zakładam ze bios najnowszy wgrany ? F13 http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/B550M-AORUS-ELITE-rev-10#support-dl na stronie producenta Gigabyte przy specyfikacji twojej płyty głównej, jest informacja ze wszystko powyżej 3200 MHz to jest już OC a tego to akurat nikt nie zagwarantuje ze będzie działać stabilnie. czy dla pamięci Ram ręcznie ustawiłeś napięcie ? obejrzyj na spokojnie materiał i spróbuj na tym bazować. https://www.youtube.com/watch?v=gVN5hYcJ8Co Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SajberSajgan2000 Opublikowano 15 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2021 53 minuty temu, Mr.T... napisał: Witam starszej platformy, to raczej jak powyżej 2933MHz bez kombinacji z kalkulatorem nie ustawisz. Na starszej i na nowszej nie chce iść wyżej niż 2400MHz 56 minut temu, Mr.T... napisał: co do nowej platformy to zakładam ze bios najnowszy wgrany ? F13 na stronie producenta Gigabyte przy specyfikacji twojej płyty głównej, jest informacja ze wszystko powyżej 3200 MHz to jest już OC a tego to akurat nikt nie zagwarantuje ze będzie działać stabilnie. Tak jest, biosy zawsze mam aktualne bo śledzę na bieżąco. Obecnie mam F13 w Gigabycie. Ja bym właśnie chciał uzyskać te 3200MHz a na żadnym z dwóch kompletów nie jestem wstanie. Dzięki wielkie za materiały, prześledzę sobie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...