Dreamse Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2021 Witam, powoli zaczynam składać kompa pod premierę Battlefielda 2042 a przy okazji czas na zmianę. Niestety momentami mam chwilę zawachania co do wybieranych podzespołów. Wstępny build: Procesor: i9 10900k Chłodzenie CPU: Asus Rog Strix LC 360 Płyta główna: Asus ROG STRIX Z490-H GAMING Pamięć: Corsair Vengeance RGB RT, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 Dysk SSD: Samsung 970 EVO Plus 1 TB Zasilacz: Asus ROG Strix 850W Obudowa: Asus ROG Strix Helios Karta graficzna: RTX3070 bądź RTX3080 - raczej do kompletu też od ROG Strix 1. Czy zasilacz nie będzie za słaby na taki build? 2. Co byście wybrali pod gry multiplayer(BF/COD itd): i9 10900k(z490) czy może jednak i9 11900k(z590)? 3. Jak myślicie, z racji premiery nowych procesorów 12 gen oraz socektów LGA1700 ceny powinny coś zacząć spadać czy raczej wątpliwe? A może lepiej poczekać i zacząć składać wszystko pod nowa generację? Posiadam już monitor Acer Predator 25' 1440p z odświeżaniem 144/165hz także chce jak najwięcej fpsów wyciągnąć. Do zestawu mam zamiar jeszcze wrzucić 1tb HDD z mojego aktualnego kompa. Wcześniejszy build: i5 8400 z płytą H310M, 16gb ddr4 oraz gtx 1070ti więc różnica powinna być dosyć spora. Nowy komp ma starczyć na kilka lat i raczej co roku nie będę zmieniał podzespołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joorvishoon Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2021 Ad1) nie, zasilacz nie będzie za słaby. Ad2) moim skromnym zdaniem dowolny z tych procesorów jest dużo mocniejszy niż dowolna gra potrzebuje. Jeśli marzy ci się komputer na lata to oczywiście lepiej brać nowszą architekturę, aczkolwiek jak głównie grasz, to prawdopodobnie i7 też by Ci nie pozwolił odczuć że Ci mocy brakuje na CPU. Ad3) Tak by było logicznie, aczkolwiek spodziewałbym się raczej że nowe wystartują z wyższą ceną, a jakiekolwiek obniżki to dopiero w nowym roku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...