niko2003 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Witam, Mam płytę Gigabyte DS3H B450M i do tego kupiłem najtańszy procesor Athlon 300G. Dysk na M.2 500GB Kingston KC2500. I niestety nie widzi tego dysku w biosie ani instalka Windowsa. Co robić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Witaj Na początek jak jest możliwość to aktualizacja BIOSu. Zanim zaktualizujesz sprawdź wersję i pobierz nowy BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Cześć, Tak. Zrobiłem aktualizacje na bios z listopada. Dysk jest na M.2 PCIE. Zestaw wziąłem z tej strony. Tylko mnie zastanawia czy to dysk uszkodzony czy Athlon nie obsługuje M.2 PCIE. Karty graficznej nie mam żadnej więc linie PCI-E są wolne. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Problem to może być raczej z procesorem.Ewentualnie jak masz coś na dysku ,to możesz spróbować usunąć partycje i na czystym nośniku przeprowadzić instalację i zapodać sterowniki . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Nie. Ten dysk nie jest nawet wykrywany w biosie. Tak samo nie widzi go instalka Windowsa 10. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Jeszcze co mi przychodzi do głowy to ustawienia w BIOS-ie,zobacz w instrukcji bootowanie UEFI/Legacy.Jak wykryje to wtedy możesz instalować system, a jak masz inne dyski to na czas instalki odłącz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2021 Witam zakładamy ze jednak dysk jest sprawny. jak masz w biosie ustawiona opcje CMS support ? , jest to dosyć istotnem bo w przypadku Enabled, czyli wsparcie dla starszych kart graficznych nowe dyski pod M.2 nie będą widoczne w biosie, taki myk ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Właśnie CMS wyłączyłem, ale bios nadal nie wykrywa dysku. Karty graficznej nie mam żadnej. Czyli jedyna opcja to zepsuty dysk, bo nie mam jak go sprawdzić, bo to złącze M.2 PCIE. Myślałem, że ten Athlon nie obsluguje i coś miesza. Doczytałem: Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD Athlon™-series/ 7th Gen. A-series or Athlon™ Edytowane 31 Grudnia 2021 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2021 Godzinę temu, niko2003 napisał: Właśnie CMS wyłączyłem, ale bios nadal nie wykrywa dysku. Karty graficznej nie mam żadnej. Czyli jedyna opcja to zepsuty dysk, bo nie mam jak go sprawdzić, bo to złącze M.2 PCIE. Myślałem, że ten Athlon nie obsluguje i coś miesza. Doczytałem: Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD Athlon™-series/ 7th Gen. A-series or Athlon™ a jak by tak poczarować ? https://allegro.pl/oferta/adapter-pcie-x16-m-2-m-key-ssd-nvme-radiator-jeyi-7916106113 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2021 U. Czyli to wkładam w PCIE i płyta traktuje jako ssd? Hm. Dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2021 2 godziny temu, niko2003 napisał: U. Czyli to wkładam w PCIE i płyta traktuje jako ssd? Hm. Dobre. to trzeba sprawdzić empirycznie, na konkretnym pacjencie , ja testowałem na 3 gen. Intela to płyta główna widzi dysk, instalator widzi dysk , ale daje info ze nie może tego dysku wykorzystać jako pod instalacje, a nie kombinowałem z mod biosem, dla mnie to był żaden problem, bo SSD na SATA miałem pod system, a po przez taka przejściówkę/adapter wykorzystałem dysk M.2 pod gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zuhi Opublikowano 31 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2021 (edytowane) Nie ma opcji na tej płycie i procesorze odpalić dysku NVME. Supports only M.2 SATA SSDs when using an AMD Athlon™-series/ 7th Gen. A-series or Athlon™ X4 APU. https://www.gigabyte.pl/products/page/mb/b450m_ds3hrev_10#sp Jest już o podobnym problemie temat https://forums.tomshardware.com/threads/m-2-ssd-pci-e-is-not-working.3635107/ Edytowane 31 Grudnia 2021 przez Zuhi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 Dzięki za pomoc. Kupiłem adapter PCI-e i płyta i athlon widzą dysk M.2 Ale żeby się nie bawić w adaptery zamieniłem na Ryzena. Dzięki jeszcze raz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 31 minut temu, niko2003 napisał: Dzięki za pomoc. Kupiłem adapter PCI-e i płyta i athlon widzą dysk M.2 Ale żeby się nie bawić w adaptery zamieniłem na Ryzena. Dzięki jeszcze raz. fajnie ze działa , ale to nie Athlon widzi dysk pod M.2 tylko połączenie jest realizowane przez chipset płyty głównej, bez udziału CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 (edytowane) OK. Dobrze wiedzieć. Dzięki. Mam pytanie. Bo dysk jest na PCI-e Kc2500 x4 i zamówiłem Ryzen, ale w wersji 2600 i widzę taki opis, że Ryzen 3600 obsługuje x4 szybkość, a 2600 tylko x3. Edytowane 7 Stycznia 2022 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 7 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2022 2 minuty temu, niko2003 napisał: OK. Dobrze wiedzieć. Dzięki. Mam pytanie. Bo dysk jest na PCI-e 4x (ten kc2500) i zamówiłem, Ryzen, ale w wersji 2600 i widzę taki opis, że Ryzen 3600 obsługuje x4 szybkość, a 2600 tylko x3. Interfejs:M.2 PCIe NVMe 3.0 x4 dla KC2500 a nie NVMe 4.0 , powinno to działać razem z CPU czyli w M.2, a jak nie to masz adapter XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...