Skocz do zawartości
madxball

Upgrade i7 4790

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Troche o moim zestawie, zakupilem go w 2014 roku w postaci i5 4460, 8gb ram, r9 280, przechodzil kilka modernizacji od tego czasu, teraz prezentuje sie nastepujaco:

I7 4790

Asus Z97k

16gb ddr3

Gtx 1070ti

Seasonic Gx 550

Zastanawiam sie nad upgradem, w nowych grach procesor potrafi byc pod ciaglym obciazeniem w okolicach 70-99%, co powoduje masywne spadki klatek od czasu do czasu

Ogladajac jeden z ostatnich filmikow Linusa uslyszalem od niego, ze wciaz mozna uzywac 4790 z rtx 3060, ale roznica miedzy podkreconym 1070ti a 3060 jest niewielka, dlatego(ale tez przez obecne ceny) stwierdziłem, ze nie ma sensu inwestowac w sama grafike

Upgrade o ktorym mysle to inwestycja w nowa platforme intela np i5 12400, 16 ddr4 - czy nowy procesor wyciągnąłby wiecej klatek z grafiki? Wedlug was taki upgrade ma sens, czy lepiej poczekac i wymienic calosc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

po wymianie platformy , ilość FPS na obecnej karcie graficznej raczej nie wzrośnie, ale raczej da się mocno zaobserwować w grach w tzw. miejscach procesorowych, zdecydowanie mniejsze spadki FPS a to już przełoży się na płynniejszą rozgrywkę.

jako ze użytkowałem GTX 1070 to ze tak powiem, w nowych tytułach, to już trochę brakuje mu mocy, także inwestycja w nowa platformę 12 gen. i przy pozostaniu przy obecnym GTX 1070ti ,to trzeba by dobrze to przeliczyć, czy to się opłaca i  czy nie lepiej  było by zakupić  10/11 gen. Intela.

do obecnej karty to fajnym wyborem było by 6r/12w czyli 10gen. i5 10400 750 PLN , 11gen. i5 11400 850 PLN lub właśnie 12 gen. około 1tys, ale pozostaje zakup płyty głównej i tu poprzednie generacje oferują znacznie nisze ceny lub przy podobnej cenie bogatsze wyposażenie. 

to samo tyczy się mocy zasilacza, chcąc zakupić wydajniejsza kartę graficzna, trzeba policzy jaki dobrać zasilacz, tzn. o jakiej mocy, pod kartę graficzna i nowy CPU .  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dzięki za odpowiedź

Rozumiem ze przyrost wydajnosci nagle nie pozwoli odpalac god of war w 4k i 120fps, ale zdaje się ze minimalna( wspomniana przez ciebie) i średnia ilość klatek wzrosną

Plan na upgrade był długofalowy, myślałem żeby najpierw zmienić platformę ciągle używając Gtx'a a pozniej go wynienic moze na którąś z rodziny Rtx 4xxx

Ale przejrzałem jeszcze raz ceny procesorów i płyt głównych, po czym stwierdziłem ze jeszcze się wstrzymam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi