Skocz do zawartości
tomasir

Cenniki komputerowe - potrzebna porada prawna :)

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie mam w domu cennik z jenego sklepu i się walnęli w cenie ddr400 (kość 512) - mają cenę ~80 pln.

Na cenniku nigdzie nie jest napisane iż jest on jedynie "informacyjny". Czy mam prawo domagać się sprzedaży towaru bo ww cenie (kupię z 20 kości :wink: ), a jeśli tak jak będzie wyglądała rozprawa z tym związana, jeśli nie będą chcieli sprzedać.

Prosze o odpowiedzi na "poziomie"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

idz do sklepu, sprawdz czy w cenniku ktory maja na miejscu maja ta sama cene. jezeli tak, to podchodzisz do sprzedawcy prosisz X kosci. jak przyjdzie do zaplaty to z wielkim zdziwieniem, dlaczego suma jest Y razy wieksza niz w cenniku ;) powinni sprzedac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam w domu cennik z jenego sklepu i się walnęli w cenie ddr400 (kość 512) - mają cenę ~80 pln. 

Na cenniku nigdzie nie jest napisane iż jest on jedynie "informacyjny". Czy mam prawo domagać się sprzedaży towaru bo ww cenie (kupię z 20 kości  :wink: ), a jeśli tak jak będzie wyglądała rozprawa z tym związana, jeśli nie będą chcieli sprzedać.

Prawo zawsze masz, ale czy Ci sprzedadzą to już inna sprawa :) Obowiązującą ceną jest cena na półce, a nie w cenniku. Tutaj zawsze może wkraść się jakiś błąd, cennik może obejmować starą dostawę, itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cenniku nigdzie nie jest napisane iż jest on jedynie "informacyjny". Czy mam prawo domagać się sprzedaży towaru bo ww cenie (kupię z 20 kości  :wink: ), a jeśli tak jak będzie wyglądała rozprawa z tym związana, jeśli nie będą chcieli sprzedać.

co ty, normalnie ci tego nie sprzedadza, a z kolei jakbys sie z nimi procesowal, to by sie wybronili twierdzac ze to byla literowka (800zl) i sad by sie do tego (za rok, dwa) przychylil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cenniku nie musi byc napisane, ze ma on charakter informacyjny, choc wiekszosc sprzedawcow tak robi, aby uchronic sie od ewentualnych roszczen, czyli dmuchaja na zimne.

Wiazacym w Twoim pytaniu przepisem jest art. 71 Kodeksu cywilnego, ktory mowi "Ogloszenia, reklamy, cenniki i inne informacje, skierowane do ogolu lub do poszczegolnych osob, poczytuje sie w razie watpliwosci nie za oferte, lecz za zaproszenie do zawarcia umowy"

Tak, ze cennik nigdy nie jest "wiazaca" dla sprzedawcy oferta handlowa (w rozumieniu art 535 KC - jako jedno z essentilia negoti umowy sprzedazy), chyba ze sprzedawca sam zastrzeglby to w cenniku korzystajac z zasady swobody umow

Jedyna nadzieja dla Ciebie to art 543 KC, ktory mowi "Wystawienie rzeczy w miejscu sprzedazy na widok publiczny z oznaczeniem ceny uwaza sie za oferte sprzedazy" Jezeli wiec, ta pamiec z to cena bedzie wystawiona w sklepie na polce, czy na wystawie, wtedy mozesz domoagac sie sprzedania jej za ta cene, chocby poprzez Miejskiego rzecznika konsumentow czy nawet przed sadem.

To mam nadzieje, ze troche pomoglem i wyjasnilem.

Pozdro.

M

P.S. To gon do sklpu i zobacz polki, jak ta cena, to ja tez prosze dwie kosci :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na cenniku nie musi byc napisane, ze ma on charakter informacyjny, choc wiekszosc sprzedawcow tak robi, aby uchronic sie od ewentualnych roszczen, czyli dmuchaja na zimne.

Wiazacym w Twoim pytaniu przepisem jest art. 71 Kodeksu cywilnego, ktory mowi "Ogloszenia, reklamy, cenniki i inne informacje, skierowane do ogolu lub do poszczegolnych osob, poczytuje sie w razie watpliwosci nie za oferte, lecz za zaproszenie do zawarcia umowy"

Tak, ze cennik nigdy nie jest "wiazaca" dla sprzedawcy oferta handlowa (w rozumieniu art 535 KC - jako jedno z essentilia negoti umowy sprzedazy), chyba ze sprzedawca sam zastrzeglby to w cenniku korzystajac z zasady swobody umow

Jedyna nadzieja dla Ciebie to art 543 KC, ktory mowi "Wystawienie rzeczy w miejscu sprzedazy na widok publiczny z oznaczeniem ceny uwaza sie za oferte sprzedazy" Jezeli wiec, ta pamiec z to cena bedzie wystawiona w sklepie na polce, czy na wystawie, wtedy mozesz domoagac sie sprzedania jej za ta cene, chocby poprzez Miejskiego rzecznika konsumentow czy nawet przed sadem.

To mam nadzieje, ze troche pomoglem i wyjasnilem.

Pozdro.

M

P.S. To gon do sklpu i zobacz polki, jak ta cena, to ja tez prosze dwie kosci :wink:

Właśnie na taką odpowiedź liczyłem...

Co do wystawionej ceny to pamiętam iż wówczas muszą sprzedać, ale widać z cennikami jest inaczej :cry: :cry: :cry:

A co do pamięci jak będzie wystawiona taka cene to biorę choćby 100 kości. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co wy na to:

RADEON 9500 64MB DDR SUPER GRACE TV	465 złRADEON 9500 64MB DDR MINT TV/DVI	475 złRADEON 9500 64MB DDR POWER COLOR TV	480 złRADEON 9500 64MB DDR AGPx8 POWER COLOR TV/DVI	485 złRADEON 9500 128MB DDR AGPx8 SAPPHIRE TV/DVI	555 zł
to sa normalne ceny ze sklepu!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reklama terz ma cele informacyjen a teraz weszla ustawa ze jak reklamuja kosci za 80zl to maja byc za 80 a jak nie sprzedadza to do rzecznika konsumentow wtedy pisemko i raczej sprzeddza za 80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

reklama terz ma cele informacyjen a teraz weszla ustawa ze jak reklamuja kosci za 80zl to maja byc za 80 a jak nie sprzedadza to do rzecznika konsumentow wtedy pisemko i raczej sprzeddza za 80

A jak wezmę 100 kości to może jeszcze upust dostanę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinienes :)

moze ktos chce radki w promocji ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żartujesz z tymi cenami, prawda ? :lol:

To zwykły sklep ? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za 50 zł to kupuje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to zapytam co lepsze RADEON 9500 128MB DDR AGPx8 SAPPHIRE TV/DVI 555 zł 

czy moj gf

tez pytanie, jasne, ze Radek
Tylko i wylacznie jesli jest modowalny bo 9500 to do bani jest w porownaniu z gf4ti no a jesli modowalny na pro lub 9700/pro to jazda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większych głupot dawno nie słyszałem. Zapoznaj się z przepisami, to może nie będziesz gadał bzdur. To co weszło w życie nie ma nic wspólnego z ceną i nigdy nie miało. Dotyczy to jedynie niezgodności towaru z cechami jakie podawano w reklamie, czyli twierdzą, że pasta wybieli Ci z zęby tydzień, a tego nie zrobiła, więc możesz ją oddać (obojętnie ile zużyłeś) i musisz dostać zwrot pieniędzy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi