Skocz do zawartości
Rafalskii

Wymiana zasilacza, obudowy, cpu oraz coolera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zacznę od obecnej specyfikacji.

Obudowa: Zalman Z3
Płyta głowna: MSI B450 A PRO (NON MAX)
Zasilacz: Be quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W
RAM: HyperX Predator 16GB 3200mhz 16cl
GPU: MSI 3070 Gaming Z Trio 8GB LHR
CPU: Ryzen 3600 (stock'owe chłodzenie)
Rozdzielczość i przeznaczenie: gry 1440p oraz VR
Budżet: nieograniczony

1. Zakupiłem obudowe Be Quiet Pure Base 500DX ze względu na wygląd i z tego co ludzie mówili ma w miarę dobry airflow.
500DX posiada 3x 140mm a mój staruszek Zalman  3x 120mm, da radę to jakoś wymieszać żeby ładnie chodziło razem czy lepiej jednak kupić nowe wentylatory?

2. Mam zamiar kupić procesor 5800x3D, jaki cooler wybrać do tego procesora? Słyszałem że procesor jest gorący.
3. Jaki zasilacz wybrać na przyszłość zmiany podzespołów? Chce zmienić z uwagi ze obecny ma już 8 lat prawie i nie za bardzo mu ufam pomimo że nigdy nie miałem żadnych problemów, a będę celował w RTX 4080+

Dziękuję za przeczytanie i odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. 500DX przychodzi w komplecie z 3x140 mm PureWings. Daj 2 z przodu i 1 z tyłu. Wystarczy. Nie ma co więcej kombinować. 

2. 5800x jest dość ciepły (1 CCD) - kup dobre powietrze i będzie OK (DRP4, Noctua D15). 

3. Nie wiem jaka będzie reszta podzespołów ale możesz poczekać do premiery RTX 4XXX i wtedy zdecydować co chcesz kupić. 

BTW 4080+ najprawdopodobniej będzie niezłym overkillem do 1440p.  Nieograniczony budżet przeznaczyłbym dodatkowo na monitor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

1. obudowa niby fajna, ale wszystko zależy na co ostatecznie zdecydujesz się aby chłodzić CPU ? , jeśli wieżowe powietrzne to nie ma co się zastanawiać tylko iść w najwydajniejsze zestawy , ale sprawa nieco się komplikuje jeśli zdecydował byś się na chłodzenie wodne (osobiście nie jestem zwolennikiem zestawów wodnych, bo to dodatkowy układ urządzenie które może się zepsuć, warto poczytać fora jak to jest z tymi zestawami wodnymi jakość/wydajność/trwałość czy bez awaryjność ) ale wracając do tematu , to nie jest duża obudowa i np. na górze da się tyko zamontować 240mm, natomiast chcąc zakupić 360mm trzeba je umieścić na przodzie czyli trzeba by z przodu wentylatory przenieść na górę. 

2. chłodzenia wodne wbrew pozorom to nie są ciche układy bo wentylatory czy pompka jak pracują to nie są bezszelestne 

np. Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A)     

a jak powietrzne to 

np. Chłodzenie CPU Noctua (NH-D15 CH.BK) "ale nie ma róży bez kolców"

https://www.youtube.com/watch?v=lFBX-jXoo6U

lub ja korzystam , mam zarówno Rev. A jak i Rev.B

Chłodzenie CPU Scythe FUMA 2 Rev. B (SCFM-2100)

3. zasilacz , jeśli masz nie ograniczony budżet to od razu bym celował w 1200-1500W, ale jak będzie wyglądać kompatybilność np. z seria RTX 4000 ? 

Zasilacz be quiet! Dark Power Pro 12 1200W (BN311) lub wersja 1500W

Zasilacz SeaSonic Prime PX 1300W (SSR-1300PD) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chłodzenia CPU to ostatnio kupiłem Dark Rock Pro 4 do Ryzena 5900x i jest bardzo ciche, temperatury niskie. Zmieści się spokojnie w 500dx, a jest trochę cichsze niż Noctua (przed zakupem zrobiłem sobie takie "zbiorcze porównanie" wyników testów kilku wentylatorów i drp4 wypadł najkorzystniej).

Co do zasilacza, to jeśli zamierzasz grać i planujesz kupować karty z wyższej półki wydajności, a zasilacz chcesz mieć na dłuższy czas to 1200W to takie minimum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi