SpawnerYT Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2022 Witam, mam problem z instalacją systemu Windows 11, więc tak na moim laptopie Asus TUF Gaming FX705DT zainstalowałem sobie nowe Ubuntu 21 w edycji LTS - gdy po kilku miesiącach testów systemu zamierzałem wrócić do Windows 11 instalator wywalił mi ten błąd ( na załączonym obrazku). Czytałem na stronie ASUS ,że to jakiś błąd ze sterownikiem chyba IRST ( muszę przyznać , że w tym temacie jestem zielony), dedykowanym systemem do laptopa był Windows 10 z możliwością update do Windowsa 11. Proszę o pomoc bo nigdy jeszcze nie miałem takiego problemu. Z góry dziękuję Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2022 Witam zdjęcie wykonane w taki sposób ze nic nie widać , tzn. ciężko jest coś odczytać. najprawdopodobniej instalator win11 nie posiada w swojej bazie, odpowiedniego sterownika od kontrolera obsługi dysków M.2 zastosowanego w tym modelu laptoka i dlatego instalator nie widzi dysku, czy próbowałeś zrobić to samo z instalatorem win10 ? trudność instalacji nowego systemu np. win11, może dodatkowo polegać na tym, ze na stronie Asusa do tego laptoka nie ma sterownika dla instalatora systemu .... https://www.asus.com/pl/Laptops/For-Gaming/TUF-Gaming/ASUS-TUF-Gaming-FX705DD-DT-DU/HelpDesk_Download/ a takie dwie opcje w biosie jam masz ustawione , zakładka- Boot Fast Boot - Disabled CSM support - Disabled bo zakładam ze dysk w biosie jest nadal wykrywany ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpawnerYT Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2022 TakWysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2022 ok co można zrobić, instalator win10 przygotować za pomocą programu Rufus https://www.instalki.pl/programy/download/Windows/narzedzia_dyskowe/Rufus.html schemat partycjonowania -MBR docelowy system- Bios (lub UEFI-CSM) czyli potrzebny drugi PC lub laptok jeśli instalator nadal nie będzie widział dysku, to można przestawić opcje w biosie CSM support na Enabled , ale może być tak ze jeśli posiadasz dysk pod M.2 to po włączeniu wsparcia CSM, zapisaniu ustawień i ponownym uruchomieniu laptopa, bios przestanie widzieć dysk ... , czyli instalator win tez go nie będzie widział, tak to już jest z tymi podróbkami PC czyli laptokami XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpawnerYT Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2022 Nieudane Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2022 39 minut temu, SpawnerYT napisał: Nieudane Wysłane z mojego CPH2043 przy użyciu Tapatalka no to jak by tobie napisać, skoro laptok nie chce współpracować, taki laptok musiał by trafić w moje ręce, abym się mógł bezpośrednio z min zapoznać i temat zbadać, co jest raczej nie do realizacji (chyba ze jesteś z grodu Kopernika lub okolic) , także pozostaje Tobie szukać w swoich okolicach sklepu- -serwisu, który wykona instalacje systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pribles Opublikowano 5 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2022 A próbowałeś po prostu zainstalować sobie Windows10?;> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankes Opublikowano 29 Października 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2022 (edytowane) https://www.amd.com/en/support/chipsets/amd-socket-am4/b550 Ściągnij AMD RAID Driver (SATA, NVMe RAID). Wypakuj na pendraka i wczytaj ten sterownik podczas instalacji (Załaduj sterownik). Edytowane 29 Października 2022 przez Jankes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...