Skocz do zawartości
dis968

Problem z nowym kompem 2

Rekomendowane odpowiedzi

Sory ze poraz 2 zakladam ten temat ale w tym temacie postaram sie wszystko poukladac do kupy..

Wiec tak jakis miesiac temu kupilem sobie kompa ale niestety z nim jest cos nie tak a mianowisice jest za slaby

Konfiguracja

-AMD 2500 XP+

-Radeon 9500 Sapphire 128MB DVI/tv box

-Abit NF7-S

-2x Kingston 256mb PC333

-baracuda 120gb

no i przy takim sprzecie w 3d marku 2003 wyskakuje mi tylko 2863pkt :( to strasznie malo patrzac po waszych sprzetach i punktacjach..

sicagalem sterowniki Catalysty 3.5 ale to dalo tylko pare pkt wiec powiedzicie co mam robic ? zawiesc komp do seriwu czy co? Bardzo bym prosil o rade z gory dzienki.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strasznie mało :?: A ile byś chciał mieć punktów w tym teście :?:

Nie marudź tylko sprawdź ile będziesz miał w 3dmarku01

Pewnie źle spojrzałeś bo większość forumowiczów zamieszcza wyniki ze starszego 3dmarka czyli wersji z 2001 roku w którym przy takim sprzęcie wykręcisz wynik w okolicach 12k (może więcej może mniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, wiekszosc uzytkownikow uzywa jeszcze 3dmarka 2001SE bo w 2003 maja po 5 FPS (tak jak ja :D ) Moze pomyliles 2001 z 2003 :/ Ja w 2003 mialem 1700pkt :P

/edit: SayBee mnie uprzedzil ehh :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie FSB 133 i pamięci synchro (chyba, że 2500+ mają 166 ale ten co ma dis968 to chyba nie barton).

a wszyscy mają FSB 166-200 i stąd może się brać różnica. ogólni ewynik dobry jak na 2003.

eh sorx za lamerskie pytanie ale czym sie ruzni barton od nie bartona :P i jak to sprawdzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja nie moge jak wy szybko tu odpisujecie nie skonczne jednemu odpowiedziec to juz drugi w tm czasie napisze ...

czyli jak bez PRO to g**no ? eh miala byc karta pro ale niestety w tedy nie mieli i mam taka wiec co nic sie nie ad z tym zrobic ? duzo w tego kompa wsadzilem a nie sodzilem ze bendzie takiim zlomem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie FSB 133 i pamięci synchro (chyba, że 2500+ mają 166 ale ten co ma dis968 to chyba nie barton).

a wszyscy mają FSB 166-200 i stąd może się brać różnica. ogólni ewynik dobry jak na 2003.

AMD Rulezz a słyszałeś kiedyś a AXP 2500+ nie Barton??? Bo ja nieee. Ten jego procek to na 100% Barton. A co do wyników to już napisałem - bez PRO więcej się nie osiągnie...

Chyba, że... dis968 czy ta twoja karta jest przypadkiem modowalna??? Jak ma ułożone kości pamięci???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

barton ma więcej pamięci cache, chyba 512 KB, nie-barton ma 256 KB. możesz to sprawdzić programem aida32, WCPUID, 3DM podaje ilość cache (nie zawsze dobrze).

a co do grafy : wersja pro jest sporo szybsza ale nie przerobisz swojej na pro, pozostaje podkręcanko ile się da.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki nie znam sie na kartach zbyt wiec nie odpowiem ci na te pytania http://sklep.benchmark.pl/pelny_6182.html (tyle ze moja ma aluminowy wiatraczek) to jest moj model

co do procka w 3dm pisze:

Caches

Level 1 128 KB

Level 2 512 KB

P.S. dzie znajde jakis dobry artykol na temat podkrecania grafy i procka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fayne masz kompleksy - pierwszy raz sie spotykam zeby ktos moowil ze ma zlom, kiedy config to: Barton 2500+ i R9500 (bez Pro). Jak qpowales kompa 3eba sie bylo zapytac kogos kto choc troche zna sie na sprzecie (bo ty to raczej kiepsko...;)

dobra rada: jak chcesz miec kompa dla wynikoow w 3DMarku to sprzedaj Radka9500 i kup 9800Pro, co do proca to: sprzedaj Bartka 2500+ i kup cos w stylu 3000+ (bo w twoim przypadku krecenie raczej odpada-balbym sie bedac na Twoim miejscu;)) hyhy...

sory jezeli post wyda sie obrazliwy - nie o to mi chodzilo...

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli masz bartona, co oznacza że masz magistralę 166(333) MHz czyli twoje pamięci pracują na nominalnych wartościach. po pierwsze spróbuj w biosie ustawić FSB ze 166 na 175 MHz, powinno być szybciej ale nadal stabilnie. wyżej możesz próbować ale nie wiem jakie dokładnie masz pamięci i mogą zawieszać kompa. 175 to bezpieczna wartość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe chomik dobze powiedziane ale zrozum ze kupujac tego kompa liczylem na cos wiecje a najpeirw wybralem radka 9500pro ale potem zzdownili domnie i powidzieli ze nie maja juz i nie benda miec wiec aproponowali mi ta karte a ja freer sie zgodzilem

AMD rulezzz ok zara sproboje zrobic tak jak ty mowisz.. ale mysle ze to bardziej o rgafe chodzi niz o prockahehe chomik dobze powiedziane ale zrozum ze kupujac tego kompa liczylem na cos wiecje a najpeirw wybralem radka 9500pro ale potem zzdownili domnie i powidzieli ze nie maja juz i nie benda miec wiec aproponowali mi ta karte a ja freer sie zgodzilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh zbytnio nic to nie dalo pare pkt wiecej 2888 taeraz jest an 3d marku 2003 wiec serio nie moge nic z kompem zrobic zeby byl leprzy oporcz spzredania tej karty i kupna nowje?

P.S. dodam za na poczatku w biosie tam dzie jest szybkosc grafy byla przestawiona na 64mb ja przestawilem na 128 ale nic to nie dalo .. wiec mzoe te patalachy z serisu cos sieprzyly ? bo tez slyszlaem onich takie motywy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybralem radka 9500pro ale potem zzdownili domnie i powidzieli ze nie maja juz i nie benda miec wiec aproponowali mi ta karte a ja freer sie zgodzilem...

Rada dla Ciebie na przyszlosc i dla innych qpujacych:

Jezeli w sklepie aktualnie brakuje towaru ktoory zyczy sobie klient, sprzedawca-oszust ZAWSZE powie ze NIE MA I NIE BEDZIE, nie chcac prostu stracic klienta (pewnie za max 2 dni by juz mieli..hyhy)W takiej sytuacji lepiej albo zaczekac albo zmienic sklep...

pozdro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki nie znam sie na kartach zbyt wiec nie odpowiem ci na te pytania http://sklep.benchmark.pl/pelny_6182.html (tyle ze moja ma aluminowy wiatraczek) to jest moj model

Jeśli masz dokładnie ten model karty to SUPER! Poszukaj na tym forum w dziale PODKRĘCANIE o przeróbkach (programowych i sprzętowych) tej karty na kartę 9700PRO. Obszerny i dokładny artykuł jest również na www.pclab.pl. Jeśli uda ci się przerobić ta kartę twoje wyniki w 3DMarku 2001 będą oscylować koło 15-16k a w 3DMarku 2003 koło 4,5-5k.

Wtedy będzie chyba zadowolony ??? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ej ale nie da sie tej karty przerobic jesli nie przelutuje w inne miejsce tego rezystorka ? bo jak sie nie da to raczej nie bende sie bawil w przelutowywanie bo nie mam w tym znacznie duzej sprawnosci i moglbym cos zknocic..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dis: sprzet masz wypasny ale i tak male wyniki robisz nie wiedziec czemu, moze masz jakies dziwne ustawienia w biosie, albo jakies programy ci chodza w tle obok 3dm; powinienes miec pod 4k w 3d2k3

co do modowania - sciagnij sterowniki Omegi z www.omegacorner.com

na przyszlosc wiecej szukaj

jeszcze jedno - jaki masz system?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

modowanie wczoraj robilem zaopmnialem napisac a wiec tak po modowaniu popularny efekt szachownicy i na dodatek musialem reinstal robic system bo juz potem nie moglem sterow wgrac :) co do systemu mam Win XP

dodam jeszcze jesli otym nie wspominalem ze jak kupilem kompa to mialem w biosie ustawione ze karta grafiki ma 64 zmienilem na 128 ale nic nie dalo..

http://www.abit-poland.com/download/doc/ma...series_v100.zip tutaj macie podrecznik uzytownika w *.pdf powiedzcie mi co moze byc w biosie nie tak...

P.S. z tymi programiami tez mozliwe jak wczesniej wgralem jakies tam progsy do monitora to juz wogle sie cielo ostro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...