lukmak5 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Czesc Prosze o pomoc w zakupie komputera do gier. Wiem ze to zakazane na forum ale blagam o pomoc! Od kilku dni o tym czytam i te wszystkie informacje o pamieciach, socketach po prostu ryja mi beret. No to od poczatku: Musze kupic wszystko od zera i mam budzet ok 10 000zl Chcialbym za to skomponowac zestaw na ktorym teraz pogram plynnie w QHD a za 2-3 lata wymienie karte i monitor i przejde na 4k. Potrzebuje tez ograniczonej mobilnosci wiec calosc chcialbym upchanc do malutkiej A4-H20 https://www.proshop.pl/Obudowa-komputerowa/Lian-Li-A4-H2O-X4-PCIe-40-riser-Silver-Obudowa-komputerowa-Minitower-Srebrny/3053941?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=searchengine&gclid=Cj0KCQiAveebBhD_ARIsAFaAvrF_10PKb1y5yh3vWUs3AumpKdMKrL5xD-vVwFPrvJeVa10-2G0geLkaAjlHEALw_wcB Jako ze w dalszej przyszlosci planuje wymiane karty, chcialbym aby podstawa byla jako tako perspektywiczna. Mysle wiec zeby kombinowac cos z 13600kf i rtx3080. Czy moglbym proscic o podpowiedz co kupic biorac pod uwage powyzsze? Nie mam pojecia jaki monitor, jakie mobo wybrac, jaki ram, jakie chlodzenie, jaki zasilacz itd 😞 Za wszelkie wskazowki bede bardzo wdzieczny. Edytowane 20 Listopada 2022 przez lukmak5 Zmiana budzetu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 Witam nie wim gdzie wyczytałeś ze pomoc w wyborze podzespołów, czy nawet wskazywanie linków do konkretnych sklepów czy ofert jest na forum zakazane ? to może zacznijmy od wyboru obudowy, ta z podanego linka, to efekt będzie taki ze podzespoły będą się gotować, bo tam wentylacja jest dosyć ograniczona , także jak ktoś będzie chciał się gimnastykować umysłowo aby odpowiednio dobrać podzespoły to nie przeszkadzam XD , ale jak zmienisz zdanie odnośnie obudowy na normalna w standardzie ATX, czyli ma być duża i z dobra wentylacją, to można coś poczarować. wybór monitora ważna sprawa, tutaj kupując coś nie pod Siebie i swoje wymagania czy potrzeby oszukasz tylko sam siebie, także czy nastawiasz się na rozgrywkę w gry dla jednego gracza w 1440p , czy raczej sieciowe bo to dosyć istotne w wyborze monitora. aby wybrać monitor pod siebie, polecam na YT wpisać morele monitor - i wyskoczy taki youtuber Stilgar i poświecić troche swojego czasu aby wybrać odpowiedni monitor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmak5 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 Hej, Bardzo dziekuje za odpowiedzi 1 hour ago, Mr.T... said: Witam nie wim gdzie wyczytałeś ze pomoc w wyborze podzespołów, czy nawet wskazywanie linków do konkretnych sklepów czy ofert jest na forum zakazane ? [...] Z tym zakazem to taki suchy zart byl, nawiazujacy do regulaminu watku, gdzie jest prosba o nie stosowanie "sensacyjnych" tytulow. Wielkie dzieki, za wskazanie kanalu z monitorami. Ok, jezeli w tej obudowie to nie bedzie dzialac, to jak najbardziej jestem sklonny do zmiany. 1 hour ago, KamikazePL77 said: Za duży budżet dałeś jak do 2k. Te nowe intele dużo zyskują na ddr5, cała platforma wtedy wychodzi drogo, a ty chcesz grać w 4k w przyszłości, gdzie procesor wystarczy, że będzie dobry bo i tak karta graficzna będzie hamulcem (no chyba, że świadomie celujesz w 5090/5080 rtxa czy topowego radeona za te 2 lata, ale to tylko do 120hz będzie potrzebne). Nie znam kompletnie płyt mini itx więc nie doradzę żadnego modelu, ale b550 i 5800x3d + szybkie ddr4/ ewentualnie i5 12600kf na b660 wystarczą na długie lata. Co do grafiki, to do 2k rtx 3070/rx 6700xt no może 6800 są jak najbardziej wystarczające, nie ma sensu brać 3080 i potem zmieniać, szczególnie, że czym droższa karta tym więcej może dostać po tyłku, nie wiadomo jak będzie wyglądał rynek za jakiś czas. Jak to za duzy budzet? 😮 Jak wpisalem wszystko w "morelach" to 9.5k bez monitora wyszlo. https://www.morele.net/inventory/info/3a94afbb/ Moze sprobuje w inny sposob. Docelowo chcialbym grac plynnie (120fps) w 4k, a do tego potrzeba przynajmniej 4080 prawda? To bylaby moja docelowa konfiguracja, wiec jezeli juz dzis daloby sie stworyc zestaw za 12000 z monitorem to jestem w stanie wygrzebac te 2k. Pytanie: Czy mozna stworzyc zestaw z 4080 + monitor 4k za 12 000? W tym zestawieniu moglbym zrezygnowac z malej obudowy, ale chcialbym miec wifi na plycie glownej Jeszcze raz dziekuje wszystkim za czas i pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 42 minuty temu, lukmak5 napisał: https://www.morele.net/inventory/info/3a94afbb/ prawie dobrze XD masz ogólny zarys na zestaw, to dobrze, ale ciągle upierasz się na mała obudowę i w związku z tym to: obudowa wymaga zasilacza w standardzie czy wymiarze SFX, SFX-L , a wybrany zasilacz jest ATX nie wim jak chciał byś go tam zmieścić, oraz z cała pewnością nie zasilacze sygnowane marka Gigabyte, mieli wpadkę z wybuchowa serią, oraz ze miałem okazje takie coś montować, to pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ze wtyczki są tak spasowane ze same wysuwają się z gniazd przy zasilaczu, jak by nie plastikowy "języczek" to wtyczka by się wysunęła ( no w czasie pracy taki efekt to raczej nie jest pożądany ... ) do obudów ITX takie coś potrzeba Zasilacz Cooler Master V850 SFX Gold 850W (MPY-8501-SFHAGV-EU) - 10 lat gwarancja. obudowa , maksymalna wysokość zestawu chłodzącego 15.3 mm , wybrany zestaw chłodzący ma 155mm , XD dysk SSD wymienił bym na Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) z karta graficzna to może faktycznie warto było by poczekać za premiera nowych kart graficznych od AMD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmak5 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 (edytowane) Extra, powoli do czegos dochodzimy, choc momentami to jest tak stresujace ze mam ochote rzucic to wszystko i leciec kupic laptopa i miec z glowy 😄 48 minutes ago, KamikazePL77 said: 4080 - 8k a 13 grudnia wychodzą nowe topowe radeony w cenach o 20-30 % niższych od nvidii a wydajność tańszego ma być według mocy liczonej w teraflopach minimalnie wyższa od 4080. Resztę ci napisałem, jak chcesz teraz już te 4k 120 to radeony będą tańsze i tyle. A i jeszcze ryzen 7700 3d na horyzoncie jak ci się nie spieszy, ale ceny płyt na b650 są jakie są. Ciekawe, że dzisiaj i5 13600 jest niby na topie (niby bo z ddr4 nie jest tak różowo), a za 2 miechy może wyjść 7700x 3d i pozamiatać wszystko w gamingu. Niech oni się już wystrzelają ze wszystkiego co mają najlepsze i wtedy chyba będzie lepiej usiąść i pomyśleć co za te 10-12k mogę mieć. No tak, to stwierdzenie w poprzednim poscie ze 10k to za duzo na granie w 2k mnie troche zmylilo, juz pomyslalem ze skoro za duzo to moze troche doplace i da sie z tego skrecic coz co by mnie wyrzucilo na granie w 4k 😄 A jezeli chodzi o radeony to fajnie ale ja juz bym chcial sobie pograc, a nie czekac na premiere, potem na dostepnosc, czyli moze cos kupie po swietach. 29 minutes ago, Mr.T... said: prawie dobrze XD masz ogólny zarys na zestaw, to dobrze, ale ciągle upierasz się na mała obudowę i w związku z tym to: obudowa wymaga zasilacza w standardzie czy wymiarze SFX, SFX-L , a wybrany zasilacz jest ATX nie wim jak chciał byś go tam zmieścić, oraz z cała pewnością nie zasilacze sygnowane marka Gigabyte, mieli wpadkę z wybuchowa serią, oraz ze miałem okazje takie coś montować, to pierwsze co mi się rzuciło w oczy to ze wtyczki są tak spasowane ze same wysuwają się z gniazd przy zasilaczu, jak by nie plastikowy "języczek" to wtyczka by się wysunęła ( no w czasie pracy taki efekt to raczej nie jest pożądany ... ) do obudów ITX takie coś potrzeba Zasilacz Cooler Master V850 SFX Gold 850W (MPY-8501-SFHAGV-EU) - 10 lat gwarancja. obudowa , maksymalna wysokość zestawu chłodzącego 15.3 mm , wybrany zestaw chłodzący ma 155mm , XD dysk SSD wymienił bym na Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) z karta graficzna to może faktycznie warto było by poczekać za premiera nowych kart graficznych od AMD. Ok, dzieki wielkie. To bardzo pomocne. A zakladajac ze ten RTX3080 i 13600 i pamiec DDr5 zostaje, to na czym moglbym zaoszczedzic zeby calosc wyszla tak z 8k (zeby na monitor starczylo). Obudowa moze byc inna, choc wolalbym raczej mniejsza niz wieksza, to nie musi juz byc wielkosci kartonu mleka. Ktora plyta glowna w nizszej cenie bylaby ok? Daloby rade jaki tanszy RAM? Edytowane 20 Listopada 2022 przez lukmak5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 44 minuty temu, lukmak5 napisał: A zakladajac ze ten RTX3080 i 13600 i pamiec DDr5 zostaje, to na czym moglbym zaoszczedzic zeby calosc wyszla tak z 8k (zeby na monitor starczylo). Obudowa moze byc inna, choc wolalbym raczej mniejsza niz wieksza, to nie musi juz byc wielkosci kartonu mleka. Ktora plyta glowna w nizszej cenie bylaby ok? Daloby rade jaki tanszy RAM? panie, to tak nie idzie aby w danym budżecie jednocześnie mieć określone podzespoły i jeszcze schodzić z ceny... uwzględniając poprzedni budżet ale na DDR4 , bo cena zakupu zestawu 32GB DDR5 a DDR4 to jest już różnica. Procesor Intel Core i5-13600K, 3.5 GHz, 24 MB, BOX (BX8071513600K) - procesor posiada igpu czyli zintegrowana kartę graficzna , czyli np. czekając na grafikę komp nie będzie stał i zbierał kurzu XD Płyta główna MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (KF436C18BBK2/32) Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 Dual Fan (EY3A009) Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) Obudowa Genesis Irid 515 ARGB (NPC-1684) Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0) Karta graficzna Gainward GeForce RTX 3080 Phoenix 10GB GDDR6 LHR (471056224-1952) i wychodzi 9600 tys. ale można tez iść w AMD i troche zaoszczędzić. wydaje mi się ze obecnie to najbardziej opłacalny CPU od AMD do giercowania Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF) Płyta główna Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 około 660pln i za zestaw wychodzi 8500 pln lub dopłacić do Płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK 930 PLN i za zestaw wychodzi 8750 PLN oczywiście ze można szukać oszczędności na zakupie tańszej płycie głównej, zarówno dla platformy na Intelu czy AMD, czy zakupić tańszy zasilacz, ale czy to właściwy kierunek ? oraz szukać tańszej obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmak5 Opublikowano 20 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2022 panie, to tak nie idzie aby w danym budżecie jednocześnie mieć określone podzespoły i jeszcze schodzić z ceny... uwzględniając poprzedni budżet ale na DDR4 , bo cena zakupu zestawu 32GB DDR5 a DDR4 to jest już różnica. Procesor Intel Core i5-13600K, 3.5 GHz, 24 MB, BOX (BX8071513600K) - procesor posiada igpu czyli zintegrowana kartę graficzna , czyli np. czekając na grafikę komp nie będzie stał i zbierał kurzu XD Płyta główna MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 (KF436C18BBK2/32) Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 Dual Fan (EY3A009) Dysk SSD Kingston FURY Renegade 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SFYRS/1000G ) Obudowa Genesis Irid 515 ARGB (NPC-1684) Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0) Karta graficzna Gainward GeForce RTX 3080 Phoenix 10GB GDDR6 LHR (471056224-1952) i wychodzi 9600 tys. ale można tez iść w AMD i troche zaoszczędzić. wydaje mi się ze obecnie to najbardziej opłacalny CPU od AMD do giercowania Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX (100-100000926WOF) Płyta główna Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 około 660pln i za zestaw wychodzi 8500 pln lub dopłacić do Płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK 930 PLN i za zestaw wychodzi 8750 PLN oczywiście ze można szukać oszczędności na zakupie tańszej płycie głównej, zarówno dla platformy na Intelu czy AMD, czy zakupić tańszy zasilacz, ale czy to właściwy kierunek ? oraz szukać tańszej obudowy. Bardzo dziekuje za wyczerpująca odpowiedz.No tak, ale przechodząc na DDR4 ten zestaw już nie jest aż tak perspektywiczny, prawda? Nie mówiąc już o tych opartych o AMD, bo jakoś ciężko mi wyobrazić sobie wstawianie w przyszłości RTX6080 lub 7080 do Ryzena 5700.Echhh… Czyli podsumowując, w tym budżecie mogę zbudować na chwile obecna perspektywiczna bazę ale z 3070, lub wogole bez dedykowanej grafiki, lub z 3080, ale zestaw zdecydowanie mniej przyszłościowy…Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 23 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2022 (edytowane) Ryzen 5 7600X w xkomie jest teraz za 1349 zl a w rtv euro był dzis za 1272 zl do tego plyta mini itx i obudowa typu Hyte Revolt 3 dzieki czemu bedziesz mial wysoka mobilnosc i nie ugotujesz bebechow. Chlodzenie wodne tez mozna w tym tyg dorwac sporo taniej Teraz jest black week i zaraz black friday. Pobierz apke Pepper i sledz okazje od 7 rano ;) Polecam kupic baze na AM5 w tej obudowie i jakas karte typu 6700 XT/6750 XT (2000-2300) czy 6800 XT/6900 XT (2800/3200 juz widzialem a w piatek tym bardziej takie moga byc ceny) na przeczekanie, a za jakis czas kupisz nowe Radeony ktore debiutuja w polowie grudnia. Skladalem znajomemu wlasnie pc za 5k i urwalem 700zl na samym fakcie zamawiania na promo w morele xkom sferis zadowolenie itp zamiast w jednym sklepie. W morele pakiet max kazda kolejna wysylka za free, xkom w aplikacji darmowe ma paczkomaty a sferis kurierow od bodajze 500zl. @edit widze ze ceny plyt itx na am5 i intel 1700 to dramat ale zawsze mozna normalna plyte i np https://www.morele.net/obudowa-silverstone-alta-g1m-czarna-sst-alg1mb-9496799/ Edytowane 23 Listopada 2022 przez Prolog Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...