Witcher Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Witam wszystkich, Mam pytanko, kupłem płyte ASUSA A7N8X rev 2.0 i HDD Baracuda 120 GB 7200 8MB cache. Przy starcie kompa mam informacje że dysk jest ata 100 a nie ata 133, w czym tkwi problem :?: W biosie to jakoś się ustawia? Pozdrówka Witcher Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sz@kal Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Na ATA 133 są tylko dyski Maxtora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 I tak to nic nie daje. Od ATA-66 wzwyż różnice są minimalne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witcher Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Jakiego rzędu są to różnice? Szczerze mówiąc nie rozglądałem się zbytnio w dyskach twardych przed zakupem, chodziło mi o względnie cichy i duży dysk, w opisie dysku w cenniku sprzedawcy było ata133 więc pewnie się rąbnął. Jeżeli różnica jest istotna między ata 100 a 133 to moge reklamować w razie czego, a jak nie to nie ma sensu. Przynajmniej jest 3 lata gwary :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Róznica między ata100 a 133 jest tak mała ze lepiej zostaw to co masz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Witam wszystkich, Mam pytanko, kupłem płyte ASUSA A7N8X rev 2.0 i HDD Baracuda 120 GB 7200 8MB cache. Przy starcie kompa mam informacje że dysk jest ata 100 a nie ata 133, w czym tkwi problem :?: W biosie to jakoś się ustawia? Pozdrówka Witcher Rozumiem że te 133 to potrzebne Ci tylko żeby ładnie wygladał napis :wink: . Przecież wspolczensne dyski ATA nie są w stanie wykorzystać przepustowości jaką oferuje standard UDMA-66 a co dopiero 100 czy 133. to tak samo jak ktoś teraz napala się na SerialATA 150 myśląc że jak kupi taki dysk to będzie szybszy A zresztą już ktoś napisał że 133 to kupisz Maxtora bo Barracudy to są 100, tylko po co 133 :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witcher Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Generalnie, to masz racje myślałem o 133 tylko z racji nowinki technicznej :) Z drugiej strony skoro już kupuje to dlaczego mam kupywać coś co jest nieznacznie tańsze i starsze jak moge mieć coś nowszego, nigdy nic nie wiadomo, postęp technologiczny jest doś szybki. A co sądzisz o funkcji S.M.A.R.T? PS. Srki za te kilka postów, ale coś mi łącze zaszwankowało i poszło 3 razy to samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 S.M.A.R.T jest funkcą która pozwala monitorować dysk. W przypadku niektórych uszkodzeń mozna się o nich dowiedziec przy pomocy programów odczytujących informacje ze Smart. Dzieki tej funkcji można sprawdzic równiez temperature dysku itp. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witcher Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Ale czy włączenie tej funkcji nie wpłynie jakoś ujemnie na wydajność dysku? Poza tym S.M.A.R.T i tak nie zapobiegnie powarznej usterce dysku,dlatego nie wiem czy warto uaktywnić tą funkcje w biosie. Jaki program najlepiej odczytuje dane ze smart? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 SMART nie wpływa na wydajnosc dysku. Do odczytu informcji mozna użyc speedfana. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxx Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Przeciez nie ma Baracudy ATA133 jet tylko Ata100 i Sata(150) ty masz Ata 100 Wszystko jest w porzadku.Nie wiem kto ci powiedzial ze sa Baracudy Ata133 .Ata 133 miał tylko Makstor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Przeciez nie ma Baracudy ATA133 jet tylko Ata100 i Sata(150) ty masz Ata 100 Wszystko jest w porzadku.Nie wiem kto ci powiedzial ze sa Baracudy Ata133 .Ata 133 miał tylko Makstor. Radze przeczytac po kolei to będziesz wiedział o co chodzi. Pozatym ATA133 ma Maxtor nie Makstor. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkPL Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Witcher - a za ile kupiłes tego Baraccude ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 I tak zrobiłeś dobry zakup . Moim zdaniem barakudy to solidne twardziele. O dużej wytrzymałości na wtrząsy itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 A kto Wam powiedział, że tylko Maxtor ma ATA133?? a np. Samsung ?? mmodele z literką N na koncu !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witcher Opublikowano 4 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2003 MarkPL - kupiłem dysk za 540 zł, oczywiście 3 lata gwarancji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...