Skocz do zawartości
KacperDworak

[23 000] Komputer do pracy, gier - MatLab

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, przymierzam się właśnie do składania skrzynki w budżecie około 23 tysięcy - jest on ruchomy.
Na ten moment w x-komie stworzyłem taki koszyk: https://www.x-kom.pl/lista/rxtm2mz52
Na bank potrzeba mi 4090 i i9, zastanawiam się tylko, czy ten Navis da radę go schłodzić. Czy warto byłoby dołożyć kilka wentylatorów i jeśli tak, to jakie wybrać?
Przychodzi mi do głowy jeszcze poczekanie na 7950X3D, ale nie wiem, czy ma to sens. Z RAMów też raczej nie chciałbym schodzić do 6400 - nie boli mnie te kilka stówek, a nie zamierzam ruszać w tym PC niczego przez najbliższe 4 lata, potem będę chciał go zmienić na nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku nowego i9 (13900) problemem jest ilość generowanego ciepła, która jest pochodną ilości energii. Rozwiązaniem jest zmniejszenie dostarczanej energii, czyli UV + ewentualny custom scalp, ale to po gwarancji itd. ENDORFY Navis F360 poradzi sobie fajnie, ale jak celujesz ze wszystkim w top, to w mojej opinii lepiej wybrać EKWB EK-AIO Basic 360 lub EK-AIO Elite 360 D-RGB (to z kontrolerem i światełkami). Wydajność też topowa, a lepszy suport i gwarancja.

Co do 7950X3D. Nie wiem - nie wiadomo jak z architekturą, czy taka wersja będzie na 100% itd.. W 5800X3d (z tą pamięcią) w ogóle odprowadzenie ciepła było prawie niemożliwe i bez UV czasami ciężko.   

Z ramami nie schodź, jak ma być top, to top.

Dysk - lepiej wziąć KC3000 i mieć 2TB, a wydajność taka sama, a więcej miejsca.

Zasilacz ok, ale jak pc za moment, to można poczekać na seasonic ATX 3.0. A jak na teraz, to brać i się nie przejmować. Tylko dobry kabel do tej 4090 i tyle. Tu dodam swoją fanaberię - jednak taki zestaw prosiłby się o jakiś topiki - Paltynkę lub Tytankę od SeaSonic, ale z drugiej strony po co wydawać.

Pasta - moim zdaniem Kryonaut jest dobry, ale nie do stosowania poza turbo OC i na długo (u mnie po 8 miesiącach już nie maił swoich właściwości ciekłych - zaczynała już kruszeć). Normalnie coś o wyższej lepkości, jak Gelid GC extreme, czy nawet zostać przy EKWB, jak ich chłodzenie.

Z budą i wentylami nie szaleć. Powyciągać wszystko co zbędne (klatki na dyski itd.), zastanowić się jak płynie powietrze do i z CPU oraz GPU i stworzyć obieg zbalansowany lub lekki negatyw, lubiany przez budy wyciszone. https://www.kitguru.net/components/cases/james-dawson/positive-negative-airflow-testing-with-be-quiet-pure-base-500dx/

Edytowane przez Raidenorius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi