KacperDworak Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2022 Cześć, przymierzam się właśnie do składania skrzynki w budżecie około 23 tysięcy - jest on ruchomy. Na ten moment w x-komie stworzyłem taki koszyk: https://www.x-kom.pl/lista/rxtm2mz52 Na bank potrzeba mi 4090 i i9, zastanawiam się tylko, czy ten Navis da radę go schłodzić. Czy warto byłoby dołożyć kilka wentylatorów i jeśli tak, to jakie wybrać? Przychodzi mi do głowy jeszcze poczekanie na 7950X3D, ale nie wiem, czy ma to sens. Z RAMów też raczej nie chciałbym schodzić do 6400 - nie boli mnie te kilka stówek, a nie zamierzam ruszać w tym PC niczego przez najbliższe 4 lata, potem będę chciał go zmienić na nowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 22 Grudnia 2022 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) W przypadku nowego i9 (13900) problemem jest ilość generowanego ciepła, która jest pochodną ilości energii. Rozwiązaniem jest zmniejszenie dostarczanej energii, czyli UV + ewentualny custom scalp, ale to po gwarancji itd. ENDORFY Navis F360 poradzi sobie fajnie, ale jak celujesz ze wszystkim w top, to w mojej opinii lepiej wybrać EKWB EK-AIO Basic 360 lub EK-AIO Elite 360 D-RGB (to z kontrolerem i światełkami). Wydajność też topowa, a lepszy suport i gwarancja. Co do 7950X3D. Nie wiem - nie wiadomo jak z architekturą, czy taka wersja będzie na 100% itd.. W 5800X3d (z tą pamięcią) w ogóle odprowadzenie ciepła było prawie niemożliwe i bez UV czasami ciężko. Z ramami nie schodź, jak ma być top, to top. Dysk - lepiej wziąć KC3000 i mieć 2TB, a wydajność taka sama, a więcej miejsca. Zasilacz ok, ale jak pc za moment, to można poczekać na seasonic ATX 3.0. A jak na teraz, to brać i się nie przejmować. Tylko dobry kabel do tej 4090 i tyle. Tu dodam swoją fanaberię - jednak taki zestaw prosiłby się o jakiś topiki - Paltynkę lub Tytankę od SeaSonic, ale z drugiej strony po co wydawać. Pasta - moim zdaniem Kryonaut jest dobry, ale nie do stosowania poza turbo OC i na długo (u mnie po 8 miesiącach już nie maił swoich właściwości ciekłych - zaczynała już kruszeć). Normalnie coś o wyższej lepkości, jak Gelid GC extreme, czy nawet zostać przy EKWB, jak ich chłodzenie. Z budą i wentylami nie szaleć. Powyciągać wszystko co zbędne (klatki na dyski itd.), zastanowić się jak płynie powietrze do i z CPU oraz GPU i stworzyć obieg zbalansowany lub lekki negatyw, lubiany przez budy wyciszone. https://www.kitguru.net/components/cases/james-dawson/positive-negative-airflow-testing-with-be-quiet-pure-base-500dx/ Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Raidenorius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...