Skocz do zawartości
Gość

Mobo i pamięć do i5-13400

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zastanawiam się na wymianą obecnej platformy, czyli potrzebna mi płyta główna z procem i pamięć. 

W sprzęcie nie siedzę prawie w ogóle od czasu śmierci pclaba i trafiłem na drugą stronę barykady - teraz ja jestem ludkiem, któremu trzeba wytłumaczyć 🙂

Wstępny wybór padł na i5-13400 ze względu na "przyszłościową" (intelowska przyszłościowość...) platformę, niski pobór energii i zadowalającą dla mnie wydajność.  Wstępnie myślałem też o zmianie proca na i9 9900, ale używki są w poronionych cenach, pobór mocy duży, grzeje się to jak proboszcz na widok ministranta i ogólnie szkoda tracić czas na starocie.

Potrzebuję mobo i pamięci, które będą optymalne dla tego procesora. Teraz mam płytę bieda-Z (Z370 Pro4) ze względu na pamięć i widzę, że różnica pomiędzy 3200/16 a 3600/16 jest naprawdę spora, zwłaszcza jeśli porównywać jakieś fatalne goodramy do chociażby średniawki typu ripjaws. Pamięć nie chce mi od niedawna trzymać OC, sypie bsodami, a zjazd do XMP jest o dziwo naprawdę odczuwalny.

Ramu będzie potrzeba 2x16.

Do konkretów.

Jaka płyta? Potrzebna będzie Z, czy wystarczy B? Wolałbym nie morzyć procesora jakąś badziewną pamięcią. Jak to teraz jest realnie z możliwościami tych żenująco drogich płyt? Jak w ogóle jest z kontrolerami pamięci, bo się różnych rzeczy naczytałem? Wiem, że DDR5 zdecydowanie na razie nie ma sensu, ale jaka częstotliwość DDR4 będzie tutaj złotym środkiem? 3800/16?

Jeśli chodzi o wyposażenie/możliwości płyty, żadnych cudów mi nie trzeba. 2 dyski nvme, 2 dyski sata, z czasem wjedzie karta muzyczna na pci i to wszystko.

Nie planuję zmieniać zasilacza. Mój 450W Seasonic Focus Gold powinien spokojnie dać radę. Do zabawy ma jeszcze rtx3060ti.

Wyznacznikiem budżetu niech będzie procesor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

m'kay

dzięki

@B@nitaPrzekopałem kilkanaście tematów. Jest kilka mniej więcej zbieżnych, ale tu ktoś chce aio, inny chce wifi, a mnie to tam... Mi są potrzebne tylko 2x m2, najlepiej z jakimiś radiatorami, dobra sieciówka i żeby to solidne było.

Tak na oko wyszło mi, że polecana jest przeważnie MSI PRO Z690 w różnych wersjach. Jest też ASRock B660M PRO RS, ale nie chcę już asrocków bo to paździerz, a teraz się tak z kasą szczypać nie muszę, jak ostatnio przy składaniu blaszaka.

Do tego 2x16 3600/16, pewnie byłyby to u mnie tridenty, jeśli tylko w x-komie się pojawią.

Czyli za optimum można by uznać, za x-komem, który może sypnie jakimś rabatem (omnibus trochę obnaża ich "przeceny"...):

1) Intel Core i5-13500 - 1279,00

2) MSI PRO Z690-P - 839,00 (outlet allegro, bo na stronie nic nie mają) -> tu bym był wdzięczny za jakąś alternatywę. Raczej więcej niż za proca dać bym nie chciał...

3) Kingston FURY 32GB 3600/16 - 477,00zł (niech będą kingstony - nic tam w x-komie nie ma teraz...)

Wychodzi trochę więcej, niż planowałem, a jeszcze chłodzenie trzeba dokupić, ale kij z tym. Podstawowe pytanie o mobo - czy ta będzie optymalna? Są jakieś godne polecenia alternatywy? Gigabyte Gaming X za ~900zł? Jakoś nie lubię Gigabyte'a... Złe wspomnienia.

Edytowane przez Makavcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Makavcio napisał:

m'kay

dzięki

@B@nitaPrzekopałem kilkanaście tematów. Jest kilka mniej więcej zbieżnych, ale tu ktoś chce aio, inny chce wifi, a mnie to tam... Mi są potrzebne tylko 2x m2, najlepiej z jakimiś radiatorami, dobra sieciówka i żeby to solidne było.

Tak na oko wyszło mi, że polecana jest przeważnie MSI PRO Z690 w różnych wersjach. Jest też ASRock B660M PRO RS, ale nie chcę już asrocków bo to paździerz, a teraz się tak z kasą szczypać nie muszę, jak ostatnio przy składaniu blaszaka.

Do tego CPU nie jest potrzebna droga płyta na chipsecie Z. Polecane były nie raz Gigabyte B660 Gaming X(680zł), MSI B660M Bazooka(699zł)  obie wymagają update bios dla procesorów 13gen. No chyba, że już mają wgrany najnowszy który ukazał się w listopadzie. Ewentualnie Gigabyte B760 Gaming X za 760zł z aktualnym biosem.

4 godziny temu, Makavcio napisał:

Do tego 2x16 3600/16, pewnie byłyby to u mnie tridenty, jeśli tylko w x-komie się pojawią.

Czyli za optimum można by uznać, za x-komem, który może sypnie jakimś rabatem (omnibus trochę obnaża ich "przeceny"...):

1) Intel Core i5-13500 - 1279,00

2) MSI PRO Z690-P - 839,00 (outlet allegro, bo na stronie nic nie mają) -> tu bym był wdzięczny za jakąś alternatywę. Raczej więcej niż za proca dać bym nie chciał...

3) Kingston FURY 32GB 3600/16 - 477,00zł (niech będą kingstony - nic tam w x-komie nie ma teraz...)

Wychodzi trochę więcej, niż planowałem, a jeszcze chłodzenie trzeba dokupić, ale kij z tym. Podstawowe pytanie o mobo - czy ta będzie optymalna? Są jakieś godne polecenia alternatywy? Gigabyte Gaming X za ~900zł? Jakoś nie lubię Gigabyte'a... Złe wspomnienia.

X kom to przeważnie drożyzna nie licząc ewentualnych promocji, warto także szukać gdzie indziej, choćby amazon. rtv euro czy ME. Śledzenie peppera się kłania.

Mobo z outletu to  ryzyko pogiętych pinów, lepiej nową. Na pewno ci potrzeba 32GB ramu? Do gier w zupełnośći 16 wystarczy.

450W zasilacz i rtx 3060Ti...trochę ryzykowne posunięcie.

Edytowane przez B@nita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@B@nitaRyzykowne? To posłuchaj tego!

W drodze jest już 13600kf. Będzie działał na MSI Z690A. W media expert był za 150zł więcej niż 13500 chodziły, więc się skusiłem. Dołożyłem do niego jeszcze Ferę 5 od silentium i powinno działać.

Zjadę z napięciem do 1,1V, ustawię limit mocy na grafice na 90% (mam monitor fhd 75Hz i taki mam limit klatek, więc w moich typowych grach gpu nie bierze za dużo - zaleta overkilla). Pewnie będzie śmiesznie, ale jak sprzedam obecne bebechy, to na jakiegoś seasonica golda 600W powinno starczyć.

Płyta wydaje się ok. Ma pełną gwarancję. Ma też kneflik do robienia update'u biosa bez ramu i procesora, więc powinno pójść, chociaż jeszcze w taki sposób tego nie robiłem.

Jak to poskładam, z 5 lat nie będzie chyba trzeba nic dokładać do sprzętu. No, może kiedyś grafikę.

EDIT: A, i wziąłem te kingstony. Niestety, przyjechały hynixy, a nie samsungi, jak ludzie czasami reklamowali, ale się nie łudziłem, więc nie jestem zawiedziony.

Taka ciekawa sprawa... Jak ustawiam w nich profil XMP 2.0, BCLK wskakuje na 102,3. Czy to jest normalne? Jeszcze nigdy nie widziałem, żeby XMP zmieniało BCLK, no ale już w sprzęcie nie siedzę od czasu kawy, więc kilka generacji cudów mnie minęło. XMP 2.0, nawet jak się uruchomi, jest niestabilny. Zobaczymy, co będzie na nowej płycie. Ta już jest stara, a starzejące się płyty niestety coraz gorzej sobie z oc ramu radzą, co nie raz przerabiałem. Na starych pamięciach też niedawno musiałem zejść z taktowań, bo system był niestabilny.

Edytowane przez Makavcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi