Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Dzień dobry, Proszę o radę przy wymianie podzespołów komputerowych Z racji że jestem laikiem i nie siedzę już w temacie jak x lat temu. Komputer głównie używam do grania w World od Warcraft, SC2, PoE, przyszłościowo chciałbym pograć w diablo 4. Korzystam również z takich programów jak Photoshop, CAD. Moja aktualna specyfikacja komputera to: Procesor: core i7 7700 3.6 ghz Karta graficzna: GeForce GTX 1060 6gb gddr5 RAM: vengeance lpx ddr4 8gb 2400mhz cl14 X2 Zasilacz pure power 10 600 w Płyta główna MSI B250M PRO-VDH Dysk 250gb m2 2280 pcie x4 gen3 nvme obudowa Z1 neo Monitor AOC C27G1 Budzet to około 4tys. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady Ps. Może któreś z tych podzespołów warto zachować ? 😉 Edytowane 4 Lutego 2023 przez Jacekn80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Witam, powinieneś napisać czego najbardziej Ci brakuje (chcesz usprawnić) w obecnym zestawie, wtedy można zastanowić się nad komponentami. Moje spostrzeżenia: Posiadasz monitor 1080p@144Hz więc procesor powinine być wystarczający RAM masz 8GB (2x4GB) czy 16GB (2x8GB), jeżeli tylko 8GB to rozszerz do min. 16GB Zasilacz jest OK Pamięć M.2 (jeżeli wystarcz Ci miejsca to bym zostawił, jeżeli nie to wymień na minimum 500GB) Moja (kontrowersyjna) propozycja: jeżeli posiadasz 16GB RAM i wystarcza Ci 250GB SSD, to wpakowałbym wszystko w kartę graficzną: RTX 4070 Ti: w Komputronik jest dostępna za 4400 zł (najtańsze modele były za około 4200 zł): MSI GF RXT 4070 TI Powinieneś uzyskać ponad 100FPS we wszystkich najnowszych grach w rozdzielczości 1080p i najwyższych detelach, z włączonym DLSS 3 powinno być jeszcze więcej. Photoshop też mocno wykorzystuje GPU, nie wiem jak będzie w CAD, ale zgaduję, że tam też ważniejszy jest mocny GPU niż CPU. P.S. Jakbyś poszedł w tym kierunku, to później mogę Ci podesłać program nad którym pracuję do optymalizacji Windows 11 na starszych platformach - u mnie zwiększył minimalny FPS nawet o 59% (w Cyberpunk 2077 RTX Ultra). Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2023 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 Witam zawsze można wykorzystać zestaw z polecanych czy to AMD czy Intel https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,6 https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,7 a ja zaproponuje tez inne rozwiązanie , z starego PC zostawić dysk M.2 pod system , oraz tymczasowo kartę graficzna (domyślnie tez do sprzedaży ) to co uzyskasz ze sprzedaży starych części, za to zakupić kartę graficzna. i np. taki zestaw za około 3400pln Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX Płyta główna Asus ROG STRIX B550-A GAMING Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16) Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 (EY3A008) Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G) - jako drygi dysk pod gry Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997) Zasilacz Thermaltake Toughpower Grand RGB 650W (PS-TPG-0650FPCGEU-R) a ten procesor który posiadasz to i7-7700 czy może i-7 7700K ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję bardzo za podpowiedzi. First ever: w wowie i SC2 odczuwam spadki FPS do 25 przy większej ilości ludzi w np wowie, czy bardziej zaawansowanych walkach w SC2. Oraz mam 2x 8gb MR.T: bez K samo 7700. 😉 Edytowane 4 Lutego 2023 przez Jacekn80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
First Ever Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) 26 minut temu, Jacekn80 napisał: Dziękuję bardzo za podpowiedzi. First ever: w wowie i SC2 odczuwam spadki FPS do 25 przy większej ilości ludzi w np wowie, czy bardziej zaawansowanych walkach w SC2. Oraz mam 2x 8gb MR.T: bez K samo 7700. 😉 Grasz w dość stare tytuły, ale tak World of Warcraft: Shadowlands obsługuje RTX, ale nie DLSS (NVIDIA). Moja propozycja dotyczy kompletnie najnowszych gier z DLSS 3 (lub co najmniej DLSS 2), jeżeli masz zamiar grać w starsze gry to powinieneś mieć wydajność RTX 3090 (też nieźle). Poszukaj na YouTube: "RTX 3090 i7 7700" i zobaczysz jak to działa (w grach z DLSS 3 będzie +40%). Poniżej test z RTX 3080, ale i7-7700 daje radę, z nowszym RTX 4070 Ti (wydajność RTX 3090) też będzie dobrze. Edytowane 4 Lutego 2023 przez First Ever Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 Cieszę się że podzespoły które aktualnie posiadam nadają się jeszcze do czegoś. Tak, mam sentyment do starych gier z młodości. Jeszcze raz bardzo dziękuję i życzę wszystkiego dobrego;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 Gram w wowa na High ustawieniach od zawsze, na najniższych musiałbym przetestować, ale kto chce grać w coś na najniższych ustawieniach. Dlatego założyłem temat, co warto byłoby wymienić. Spadki mam zazwyczaj w momencie gdy dużo dzieje się na jakimś grupowym evencie w 20+ osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) 9 minut temu, Jacekn80 napisał: Gram w wowa na High ustawieniach od zawsze, na najniższych musiałbym przetestować, ale kto chce grać w coś na najniższych ustawieniach. Dlatego założyłem temat, co warto byłoby wymienić. Spadki mam zazwyczaj w momencie gdy dużo dzieje się na jakimś grupowym evencie w 20+ osób. to nie tak , w skrócie i ogólnikowo, można to wyjaśnić, po to się ustawia najniższa rozdzielczość np. 1080p lub 720p oraz detale ma minimum, aby określić czy ograniczeniem jest już procesor czy karta graficzna, i do tego np. program "msi afterburner". 8GB pamięci operacyjnej to trochę obecnie za mało do giercowania https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=35s Edytowane 4 Lutego 2023 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) ah, rozumiem Was teraz. tzn mam 16gb RAMu aktualnie. 2x po 8gb. Jak znajde chwile czasu to potestuje. Edytowane 4 Lutego 2023 przez Jacekn80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...