Skocz do zawartości
Jacekn80

Wymiana starych komponentów

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, 

Proszę o radę przy wymianie podzespołów komputerowych

Z racji że jestem laikiem i nie siedzę już w temacie jak x lat temu. Komputer głównie używam do grania w World od Warcraft, SC2, PoE, przyszłościowo chciałbym pograć w diablo 4. Korzystam również z takich programów jak Photoshop, CAD.

Moja aktualna specyfikacja komputera to:

Procesor: core i7 7700 3.6 ghz

Karta graficzna: GeForce GTX 1060 6gb gddr5 

RAM: vengeance lpx ddr4 8gb 2400mhz cl14 X2

Zasilacz pure power 10 600 w

Płyta główna MSI B250M PRO-VDH

Dysk 250gb m2 2280 pcie x4 gen3 nvme obudowa Z1 neo

Monitor AOC C27G1

Budzet to około 4tys. 

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady 

Ps. Może któreś z tych podzespołów warto zachować ? 😉

Edytowane przez Jacekn80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, powinieneś napisać czego najbardziej Ci brakuje (chcesz usprawnić) w obecnym zestawie, wtedy można zastanowić się nad komponentami.

Moje spostrzeżenia:

• Posiadasz monitor 1080p@144Hz więc procesor powinine być wystarczający
  • RAM masz 8GB (2x4GB) czy 16GB (2x8GB), jeżeli tylko 8GB to rozszerz do min. 16GB
  • Zasilacz jest OK
  • Pamięć M.2 (jeżeli wystarcz Ci miejsca to bym zostawił, jeżeli nie to wymień na minimum 500GB)

Moja (kontrowersyjna) propozycja: jeżeli posiadasz 16GB RAM i wystarcza Ci 250GB SSD, to wpakowałbym wszystko w kartę graficzną: RTX 4070 Ti: w Komputronik jest dostępna za 4400 zł (najtańsze modele były za około 4200 zł): MSI GF RXT 4070 TI

Powinieneś uzyskać ponad 100FPS we wszystkich najnowszych grach w rozdzielczości 1080p i najwyższych detelach, z włączonym DLSS 3 powinno być jeszcze więcej. Photoshop też mocno wykorzystuje GPU, nie wiem jak będzie w CAD, ale zgaduję, że tam też ważniejszy jest mocny GPU niż CPU.

P.S.
Jakbyś poszedł w tym kierunku, to później mogę Ci podesłać program nad którym pracuję do optymalizacji Windows 11 na starszych platformach - u mnie zwiększył minimalny FPS nawet o 59% (w Cyberpunk 2077 RTX Ultra).

Pozdrawiam

Edytowane przez First Ever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

zawsze można wykorzystać zestaw z polecanych czy to AMD czy Intel 

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,6

https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,7

a ja zaproponuje tez inne rozwiązanie , z starego PC zostawić dysk M.2 pod system , oraz tymczasowo kartę graficzna (domyślnie tez do sprzedaży ) to co uzyskasz ze sprzedaży starych części, za to zakupić kartę graficzna.    

i np. taki zestaw za około 3400pln 

Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX

Płyta główna Asus ROG STRIX B550-A GAMING

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16)

Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 (EY3A008)

Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G) - jako drygi dysk pod gry

Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997)

Zasilacz Thermaltake Toughpower Grand RGB 650W (PS-TPG-0650FPCGEU-R)

a ten procesor który posiadasz to i7-7700 czy może i-7 7700K ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

First ever: w wowie i SC2 odczuwam spadki FPS do 25 przy większej ilości ludzi w np wowie, czy bardziej zaawansowanych walkach w SC2.  Oraz mam 2x 8gb

MR.T: bez K samo 7700. 😉

Edytowane przez Jacekn80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

26 minut temu, Jacekn80 napisał:

Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

First ever: w wowie i SC2 odczuwam spadki FPS do 25 przy większej ilości ludzi w np wowie, czy bardziej zaawansowanych walkach w SC2.  Oraz mam 2x 8gb

MR.T: bez K samo 7700. 😉

Grasz w dość stare tytuły, ale tak World of Warcraft: Shadowlands obsługuje RTX, ale nie DLSS (NVIDIA).
Moja propozycja dotyczy kompletnie najnowszych gier z DLSS 3 (lub co najmniej DLSS 2), jeżeli masz zamiar grać w starsze gry to powinieneś mieć wydajność RTX 3090 (też nieźle).

Poszukaj na YouTube: "RTX 3090 i7 7700" i zobaczysz jak to działa (w grach z DLSS 3 będzie +40%). Poniżej test z RTX 3080, ale i7-7700 daje radę, z nowszym RTX 4070 Ti (wydajność RTX 3090) też będzie dobrze.

Edytowane przez First Ever

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gram w wowa na High ustawieniach od zawsze, na najniższych musiałbym przetestować, ale kto chce grać w coś na najniższych ustawieniach. Dlatego założyłem temat, co warto byłoby wymienić.

Spadki mam zazwyczaj w momencie gdy dużo dzieje się na jakimś grupowym evencie w 20+ osób. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Jacekn80 napisał:

Gram w wowa na High ustawieniach od zawsze, na najniższych musiałbym przetestować, ale kto chce grać w coś na najniższych ustawieniach. Dlatego założyłem temat, co warto byłoby wymienić.

Spadki mam zazwyczaj w momencie gdy dużo dzieje się na jakimś grupowym evencie w 20+ osób. 

to nie tak , w skrócie i ogólnikowo, można to wyjaśnić, po to się ustawia najniższa rozdzielczość np. 1080p lub 720p oraz detale ma minimum, aby określić czy ograniczeniem jest już procesor czy karta graficzna, i do tego np. program "msi afterburner".

8GB pamięci operacyjnej to trochę obecnie za mało do giercowania

https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=35s

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi