Zulik Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 chyba zwariowales ????? przepraszam Cie jesli odebrales to jak krzyczenie lub cos w tym stylu, nie mialem wogole takiego zamiaru ! wrecz przeciwnie! przepraszam jeszcze raz !! p.s. ja kiedys sie z tym meczylem 10 godzin :)) ***************************************** byc moze Twoje problemy są wynikiem tego ze nie masz modulu od karty zainstalowanego - i wiesz co ?? jedno polecenie i bedzie dzialac :))) zaraz sie za to zabieramy :)) ale najpier musze wiedziec na jakim chipie masz tą sieciowke ?? p.s. w netconfig wykrywa Ci ja ?? (przegladnij /etc/rc.d/rc.netdrivers -- masz cos tam ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 cat /proc/pci jaki masz ethernet controller? U mnie to jest np: Bus 0, device 5, function 0: Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 16). IRQ 11. Master Capable. Latency=32. Min Gnt=32.Max Lat=64. I/O at 0xec00 [0xecff]. Non-prefetchable 32 bit memory at 0xdfffff00 [0xdfffffff]. NIe liczac reszt tego co wywala ofcoz . Jak juz wiesz to dajesz modprobe -v Dane_twojej_karty. W moim wypadku to jest modprobe 8139.too Jesli masz Network is Unreachable to znaczy ze nie masz polaczenia intenretowego wklej to co wywala ci ifconfig.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 cat /proc/pci | grep Eth nie cat /proc/pci !!! pozdrowienia dla Paranoika :)) bo to on mi to pokazal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Tez mozna . Mi sie pisac nie chcialo. Ten system to akurat kazdy powinien wiedziec jesli chce wiedziec co ma pod maska :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 ja sam sie kiedys smialem z mount /mnt/cdrom i umount /mnt/cdrom ale to jest linux :) i tak to juz w nim jest :) i to na tyle To sie pisze aliasa/funkcje, ktora sama montuje/odmontowywuje w zaleznosci od aktualnego stanu i juz jest o 1 komende mniej ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zawsze jest automount. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 RiDO - chodzilo mi o specyfike systemu nie wazne czy alias mozna zrobic czy nie viod - ten automount trzeba na stale w jajko wkompilowac - a pozniej ?? jakies opcje ? gdzies cos ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 O ile pamietam to nie trzeba to oddzielny prog. POsukaj na goglu czy co ja tego nie urzywam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 ciekawe czemu ludzie tego nie uzywaja ? (stabilnos systemu ?? ) czy jak ? bo to w sumie fajna sprawa ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Urzywaja , urzywaja :D Ja tego nie urzywam z zasady :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 ż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 cat /proc/pci jaki masz ethernet controller? U mnie to jest np: Bus 0, device 5, function 0: Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 16). IRQ 11. Master Capable. Latency=32. Min Gnt=32.Max Lat=64. I/O at 0xec00 [0xecff]. Non-prefetchable 32 bit memory at 0xdfffff00 [0xdfffffff]. NIe liczac reszt tego co wywala ofcoz . Jak juz wiesz to dajesz modprobe -v Dane_twojej_karty. W moim wypadku to jest modprobe 8139.too Jesli masz Network is Unreachable to znaczy ze nie masz polaczenia intenretowego wklej to co wywala ci ifconfig.. OK wiec tak mam dokladnie taki sam wpis jak ten powyzszy w pliku /proc/pci natomiast pliku /etc/rc.d/rc.netdrivers niestety nie mam... co teraz?? Aha jesli moge dodac to mam to samo jakby w Knoppixie 3.2 bo tez niby sie konfiguruje ale net nie dziala :( pod RH wszystko sie skonfigurowalo tylko ze samo... a ja chce sam.... HELP ME! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zacznijmy od podstaw... masz ustawione dns'y (/etc/resolv.conf)? Czy pinguje się po numerach ip? Co wypluwa 'ifconfig'? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulik Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Paranoik tu chyba chodzi o to ze xslimaks nie ma sieciowki zainstalowanej xslimakx - wydaj polecenie modprobe 8139too i zobacz czy dodalo sie do lsmod !? lsmod (to lista aktywnych modulow ) zanim wydasz polecenie modprobe 8139too poszukaj takiego wpisu (8139) w lsmod Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 wiec tak jak daje lsmod to otrzymuje ze niby jest cos takiego 8139too size:15272 used:0 by: [unused] ponizej jest cos co sie zwie mii size: 2240 w nawiasie ma [8139too] Za kazdym razem po uruchomieniu kompa ifconfig pokazuje tylko lo i jakis konfig daje netconfig podaje wszystko i pozniej daje ifconfig eth0 ip up jak pozniej dam ifconfig jest eth0 i lo. teraz daje ping www.wp.pl - network unreachable ping serwer jakis - network unreachable ping mojip - ok. co z tym dalej??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Przeczytałeś to co napisałem? Zewnętrznego hosta po ip pingnij, np. 193.178.241.141. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Przeczytałeś to co napisałem? Zewnętrznego hosta po ip pingnij, np. 193.178.241.141. network unreachable Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 wtrace sie, wczoraj zainstalowalem tego najnowszeo slacka, poprostu miodzio, lepszej dystrybucji jakiegokolwiek linuxa nie widzialem, wszystko instaluje i konfiguruje sie bez jakichkolwiek problemow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 W sensie 9.0? Syci i to bardzo. Choć jak lubisz wyzwania to polecę coś innego ;] http://netforce.utcluj.ro/OpenSlackware/ Niestety nie mam aktualnie maszynki do potestowania go :((( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 a co to ? update: juz wiem, zasysam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 OK panowie moj problem rozwiazany dzieki ParanoiK-owi :) dzieki wielkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Jak tylko dorwę jakiś hardware to testuję ;] Bo system może naprawdę przysycić :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 zobaczymy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Ma ktos pomysł czemu lilo niechce zainstalowac sie w MBR ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Bo cos skaszanil ? To jest niemozliwe aby to byl blad systemu skoro mu windows dziala a jaego Boot loader siedzi wlasnie w MBR. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 YYY, to ja niewiem, wczoraj xslimakx pisał ze mu lilo nie chciało sie zainstalowac, ja dzisiaj podczas instalacji miałem to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Aha :D A co ci wywala? Probowales drugi raz ? Tzn wbic plytke do napedu a pozniej w setupie configure?Powinno dzialac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Problem z lilo rozwiazalem. Chcial zapisac mbr na hda a dysk mam na hdb i dlatego nie dzialalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Slodki smak sukcesu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 YYY, to ja niewiem, wczoraj xslimakx pisał ze mu lilo nie chciało sie zainstalowac, ja dzisiaj podczas instalacji miałem to samo. mi lilo sie tez nie chcialo zainstalowac przy instalacji ale po namowach ParanoiK-a zainstalowalem przez #lilo i ok instalnal sie przez lilo ladnie laduje win xp ale jak laduje przez lilo linuxa to mam kernel panic :( a jak idzie z dyskietki to jest ok... o co w tym chodzi??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...