xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Problem z lilo rozwiazalem. Chcial zapisac mbr na hda a dysk mam na hdb i dlatego nie dzialalo. a laduje ci sie linux przez lilo??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Masz zły wpis w /etc/lilo.conf prawdopodobnie. Zabootuj się z dyskietki i zmień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Problem z lilo rozwiazalem. Chcial zapisac mbr na hda a dysk mam na hdb i dlatego nie dzialalo. a laduje ci sie linux przez lilo??? NIE. :cry: Po przeprowadzeniu kilku testów stwierdzam ze na moim hdd nie da sie zainstalowac lilo. W zasadzie zainstalowac sie da ale podczas uruchamiania zamiast uruchomienia lilo wyswietlają sie krzaki i tyle z ładowania. Jak sie domyslam jest to pewnie wina mojego hdd który jest troche skopany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 ParanoiK: ty mnie dzis powiesisz ale mam jeszcze jedno pytanie te komendy co mi podales: ifconfig eth0 <ip> broadcast <broadcast> netmask <netmask> route add default gw <bramka> metric 1 ifconfig eth0 up ok dzialaja i super jest ale za kazdym razem musze jeszcze raz to pisac mowiles mi zeby wpisac do rc.inet1 wpisalem w ten sposob: /sbin/ifconfig eth0 <ip> broadcast <broadcast> netmask <netmask> /sbin/route add default gw <bramka> metric 1 /sbin/ifconfig eth0 up ale niestety mi to nie dziala jak wpisuje recznie jest ok ale z tego pliku nie dziala... probowalem na dwa sposoby z tym plikiem dopisalem te linie na koncu w drugim przypadku wyczyscilem go i wpisalem do niego tylko te 3 linie - w obu przypadkach nie dziala :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 E? A plik ma prawa wykonywania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 mam kolejne pytanko mam dysk flash podpiany pod usb jest wykrywany jako dysk scsi i moge go montowac jako sda1 chcialbym aby montowal sie automatycznie przy uruchamianiu systemu udalo mi sie to przez dopisanie lini mount do pliku rc.local ale moje pytanie jest czemu nie dziala mi to gdy wpisalem do fstab ? ustawilem go w fstab podobnie jak bylo w mtab po zamontowaniu poleceniem ustawilem na auto i tez nie dziala czemu?? powiedzcie mi co zle zrobilem? Pozatym wytlumaczcie mi jaka jest roznica w montowaniu automatycznie jakiegos tam dysku niekonieczenie tego usb ale jakiegos innego przez fstab a przez rc.local ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Boshe chlopie czytaj a nie takie pytania zadajesz . Rc.d to skrypty wykonywalne ktore maszyna czyta przy kazdym boocie sysa . Jak dodasz tam jakas komende np. modprobe cos_tam to on ja po prostu wykona jak by byla wbita z konsoli to po prostu ulatwia robote . Fstab to nie skrypt wiec logiczne jest ze nie bedzie wykonywany . Echh...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 viod: czytam czytam jestem na stronie 177 "Arkana Linux" takze nie zlosc sie tylko staraj sie pomoc... przypomnij sobie swoje poczatki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Moze cie zdziwie ale najpier czytam i wyczytalem ze co ma #sh to skrypt powloki a fstab tego nie ma na poczatku wiec... think logical. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Moze cie zdziwie ale najpier czytam i wyczytalem ze co ma #sh to skrypt powloki a fstab tego nie ma na poczatku wiec... think logical. heh a moglbys pisac poprawna polszczyzna bo jakos nie moge tego przeczytac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Wysil sie jak moja pani od polskiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xslimakx Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Wysil sie jak moja pani od polskiego. Po co :?: a twoja pani od polaka ma prawo na maturze postawic ci 1 i napisac praca nie czytelna :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 To bym juz chyba 3 razy nie zdal :lol: OT jakis problemy to na priv xslimakx. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...