Skocz do zawartości
atomic

Lame pytanie..

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż chcę zainstalowac trzy systemu na twardym (Win XP, 98, Linux, oraz dwie partycje na dane)

i nie wiem jak te sytemy rozmieścic na parycjach tak aby wszystko nie padło

moja propozycja C:Win 98, D:Liunx E:Linux swap F:WinXP G:dane1 H:dane2

czy komp wytrzyma pod tyloma partycjami ?

i napishcie japkie partycje ustawic jako primary a jakie loczne

pozdro atomic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci XP i 98 naraz  :?: 

Linuxa instaluj przed XP , inaczej XP zostanie skasowany

Boze odpowiedz gorsza od pytania . Skasowany? Chyba sie usmieje , jak chcesz tyle systemow to ok , twoja sprawa powiem ze wystarczy linuks + XP + Wine ;) . Co do partycji ja raz mialem 7 i stykalo dysk sie nie popsol ;] Instaluj najpierw Xp a pozneij Linuksa zeby lilo wgryzl sie do MBR zamiast syfu (NT Boot Loadera) I bedzie spox pewnie podczas instalki wykryje partycje NTFS i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co znaczy ze ze soba wspolpracuja ? ZADEN windows nie wspolpracuje z linuksem bo nawet jego partycji nie widzi :lol: Chyba ze chodzi ci o FATa ktory ma mozliwosc read/write a NTFS tylko read (write jest ponoc dangerous :D ) Lepiej XP bo nowszy 98 to juz z lekka zlom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja woole lilo zainstalować na partycji linuxa i dopisac do bootloadera windows. Mniej problemów w przypadku ponownej instalacji windows. Co do programu to jest to Explorer2FS, ale miałem też sterownik ze partycje linuxa widac normalnie jako dysk w Mój komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi