Jump to content
CozzY

Upgrade kompa

Recommended Posts

Hej.

Jakoś ostatnimi czasy odechciało mi się grać na komputerze i cokolwiek na nim robić. Żeby się nie kurzył bez sensu zamieniłem się z synem na starszy sprzęt za dobre sprawowanie. Niestety wychodzi Diablo 4 i czuję że bym jednak pograł. Mam jeszcze w domu PS4 i Switcha ale to raczej odpada (na S chyba nawet nie ma D4).

W kompie jest aktualnie Ryzen 7 1700, na płycie Asusa ROG B330, 16 GB Aegis 3000Mhz i RX 580 Gaming od Gigabyte. Myślałem żeby może trochę grafikę po taniości ulepszyć i wymienić na RX 6650XT. Więcej mi absolutnie nie potrzeba a cena używanej jest aktualnie bardzo korzystna. Nie wiem tylko jak to by grało z tym prockiem. Celuję w 1440p albo 4K z FSR więc procesor miałby trochę więcej czasu niż przy 1080p. Reszty podzespołów nie chcę modernizować bo wpadłbym znów w tę samą pętlę co zawsze Ma to ręce i nogi waszym zdaniem? Nie będzie butelki?

Druga opcja nad jaką się równolegle zastanawiam to Xbox Series S. Jeszcze taniej i bez żadnych kombinacji a z tego co widziałem to D4 chodzi na tym w 60fps bez żadnych ścinek. Nie wiem tylko jak wyglądałaby grafika z XSS w porównaniu z kompem o wspomnianym konfigu.

Coś doradzicie?

Sent from my RMX3562 using Tapatalk

Wrzuciłem w kalkulator i wychodzi że w 1440p bottleneck nie powinien występować lub być minimalny (poniżej 5%). Wrzucaj śmiało tego radka 6650xt. Podkręcałeś procesor? Jeśli nie to masz jeszcze pare % wydajności do zyskania choć na ryzen 1 generacji nie poszalejesz.