Skocz do zawartości
Nessay

Dysk SATA jak to uruchomic :)

Rekomendowane odpowiedzi

HWitam.

Mam problem, nigdy nie miałem doczynienia z dyskami SATA, nie wiem jak go uruchomić, podłaczylem kabel, w biosie aktywowalem funkcje SATA i jak instaluje windowsa, to mowi, ze nie ma dysku.

dlaczego? co ustawić HELP

domyślam się że instalujesz win XP.......zainstaluj najpierw sterowniki SATA dołączone na dyskietce......jak dobrze pamiętam F6 na pierwszym ekranie instalacji :D powinno być OK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra.

zainstalowalem system, zrobilem partycje.

teraz mam 2 pytania w zasadzie 3.

1. mam drugi dysk 40gb ATA 133 i jak je połączyć, zebym po zainstalowaniu systemu na dysku SATA widzial dyski ATA????

bo chcem przezucic dane z ATA do SATA.

2. Mam maxtora 80gb SATA i zworka jest ustawiona po prawej stronie na gorze, nie wiem czy ona jest na master czy slave czy jak? bo na obudowie dysku nic nie pisze o zworkach i o tym jak powinno to wyglądać, moze ktos podpowie?

3. czy warto tworzyc partycje 45 gb fat32? czy juz lepiej NTFS?

prosze o odpowiedz. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dyskach SATA nie ma Master i Slave bo nie ma mozliwości podpięcia 2 urządzeń do jednego kontrolera. Co do przenoszenia danych to nie widze problemu przecież jak masz podpięte 2xATA HDD to system widzi oba.

No i generalnie to raczej NTFS dlatego że tak nie zmienia się tak gwałtownie rozmiar klastra. Jak zrobisz partycje FAT32 45GB to klaster będzie miał rozmiar 32kb a na NTFS 4kb. Spowolnienie pracy systemu na NTFs raczej nie odczujesz zwłaszcza jak wyłączysz journaling.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli masz a pewnie masz mozliwosc podlaczenia zwyklego dysku to system na 100% powinien go rozpoznac i z przezuceniem danych nie bedzie wiekszych problemow co do zworek to nie wiem mam inne dyski ale pokombinuj a co do partycji to przy 45GB lepiej spisze sie NTFS :):):)

W innym przypadku mysle ze tez NTFS :):):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest tak.

mam jeden dysk SATA podlonczony do wyjscia SATA drugi dysk ATA podlonczony do IDE.

Wyjelem zworke z dysku ATA, zeby byl slave.

ale tak czy siak uruchamia sie ATA a nie SATA.

i laduje sie system z ATA of course.

ale nie wiedze partycji z dysku SATA, tak jak by nie wykrylo dysku.....

nie wiem dlaczego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...