Skocz do zawartości
AndyN

Do SATA RAID podłączam drugi dysk - i co dalej?

Rekomendowane odpowiedzi

Do płyty z podpisu kupiłem dysk Seagate 80 GB SATA (czekam na paczkę). Dysk podzielę na dwie partycje, zainstaluję WinXP i przeniosę wszystkie dane ze starego Seagate'a 30 GB a stary dysk sprzedam.

Mam zamiar za jakiś czas kupić drugi dysk Seagate 80 GB SATA i skonfigurować macierz RAID z przeplotem (RAID 0). Czy po podłączeniu drugiego dysku będę musiał od początku instalować i przenosić zawartość pierwszego dysku na macierz (image systemu, kopia danych z CD) czy też dzieje się to automatycznie, wystarczy podłączyć drugi dysk i wybrać odpowiednią opcję? Chodzi mi o stworzenie macierzy RAID 0 bez konieczności długotrwałego i kłopotliwego przenoszenia danych. W instrukcji jest mowa o takiej możliwości dla macierzy RAID 1 ale czy można to zrobić dla RAID 0?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Artykuł skopiowałem do Worda i "na spokojnie" przeczytałem.

Bezpośredniej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem, ale wnioskując z tego fragmentu tekstu:

"(...) Następnym krokiem jest wybór interesującej nas macierzy ("CREATE ARRAY 0" lub "CREATE RAID 0").

Po tym zabiegu otrzymamy komunikat o restarcie komputera. Po restarcie musimy poprzez program "Fdisk" stworzyć partycje na nowo powstałym dysku, nastepnie je sformatować i to praktycznie wszystko (..)"

bez formatu i przenoszenia wszystkiego z płyt CDRW się nie obejdzie, trochę szkoda ..

Chyba że się mylę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że się mylę

nie nie mylisz sie - ustawienie w opcji kontrolera raid0 spowoduje kasację danych na obydwu dyskach. dlatego wszystko na jeden dysk albo płyty cd zrobić raida a potem wgrać wsio na nowe partycje. a tak z ciekawości się spytam po co ci raid0 czy masz aż takie wymagania co do prędkości dysku? robisz filmy czy jak. mniej na uwadze że jak pierdzielnie jednym dyskiem stracisz wsio co masz na dyskach. raid0 się przyda przy obrabianiu filmów albo zastosowaniach serwerowych ale w domu dla przeciętnego zjadacza? - po mojemu bezsens. sprawa kolejna miej na uwadze że takiego dysku nie możesz zabrać do kogoś przegrać sobie muzy czy filmów bo taki dysk pracujący w raid0 się nie nadaje niestety. - lepiej 2 dyski pracujące na osobnych kanałach - zawsze jeden można gdzieś zabrać a tak to qpa niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA MAM RAIDA 2X CAVIAR 80GB

I GDY POŁĄCZYSZ DRUGI DYSK TO WSZYSTKIE DANE STRACISZ

BĘDZIESZ MUSIAŁ SKONFIGUROWAĆ TEGO RAIDA.

POWIEM CI TYLE ZE U MNIE NA WINDOWS XP RAID NIE CHODZI NIE IDZIE WŁĄCZYĆ BUFOROWANIA DANYCH :cry:

NA WIN98 WSZYSTKO CHODZI DOBRZE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na windows xp wydajność jest o 40% niższa niż na win98

Sprawdzane w sandrze i hdtach i ogólne wrażenia z pracy

Niewiem jak to włączyć.

Założyłem o tym topic ale nie dostałem takiej odp. aby było ok.

Niewiem jak to włączyć.Po opcje widać ale nie idzie jej włączyc :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

enigma dobrze mówi - w domowych zastosowaniach raid jest imho bezsensu

w przypadku awarii jednego dysku tracisz dane z dwóch , niemoznosc dogrywania czegos tam na jeden z dysków np.wziąsc hdd i do kumpla zgrac kilka filmów itd,wiecej z tego bedzie nerwów i złosci niz porzytku

co innego zastosowania profesjonalne -tam najlepszy jest raid 0+1 ale w domu bezsens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez przesady - na poprzedniej płycie miałem dyski w raid 0 przez tydzien

wywaliłem w cholere , a róznice w szybkosci na codzien nieodczuwalne i zadnych płynących korzysci

ps.no chyba ze ktos puszcza sobie 3 x dziennie hdtacha , sandre i inne benchmarki i sie tym podnieca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POWIEM CI TYLE ZE U MNIE NA WINDOWS XP RAID NIE CHODZI NIE IDZIE WŁĄCZYĆ BUFOROWANIA DANYCH :cry: 

NA WIN98 WSZYSTKO CHODZI DOBRZE

To są dyski serial ata? zwykłe?

warto pchać się w macierz?

Dyski mam zwykłe 2caviary 80gb ata100 8cache.

Różnica jest duża pomiędzy jednym dyskiem a 2 podpiętymi za pomocą raida.Dużo szybciej uruchamia ci się winda,programy szybciej się wgrywają.OGÓLNIE WSZYSTKO CHODZI SZYBCIEJ!!

Bartezjusz jak wg. ciebie różnica w szybkosci jest nieodczuwalna to chyba miałes źle skonfigurowanego tego raida.U mnie Fifa2003 noramalnie się ładowała do meczu ok.10 sek. a teraz się ładuje 4.Jak dla mnie to jest dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blue -moze nie do konca jasno sie wyraziłem, a wiec tak

róznice są odczuwalne jednak nie na tyle (owszem-mnozna odniesc wrazenie ze niektóre progsy z hdd szybciej się ładują -ile nie wiem -nie mierzyłem) by pchac sie macierz mając na uwadze wszystkie jej wady - ale podkreślam-to moje zdanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...