AndyN Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Do płyty z podpisu kupiłem dysk Seagate 80 GB SATA (czekam na paczkę). Dysk podzielę na dwie partycje, zainstaluję WinXP i przeniosę wszystkie dane ze starego Seagate'a 30 GB a stary dysk sprzedam. Mam zamiar za jakiś czas kupić drugi dysk Seagate 80 GB SATA i skonfigurować macierz RAID z przeplotem (RAID 0). Czy po podłączeniu drugiego dysku będę musiał od początku instalować i przenosić zawartość pierwszego dysku na macierz (image systemu, kopia danych z CD) czy też dzieje się to automatycznie, wystarczy podłączyć drugi dysk i wybrać odpowiednią opcję? Chodzi mi o stworzenie macierzy RAID 0 bez konieczności długotrwałego i kłopotliwego przenoszenia danych. W instrukcji jest mowa o takiej możliwości dla macierzy RAID 1 ale czy można to zrobić dla RAID 0? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Nikt nie wie :?: Szkoda :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 6 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2003 http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/ar...=20021117230949 i wszystko jasne :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 http://www.cdrinfo.pl/software/artykuly/ar...=20021117230949 i wszystko jasne :wink: Artykuł skopiowałem do Worda i "na spokojnie" przeczytałem. Bezpośredniej odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem, ale wnioskując z tego fragmentu tekstu: "(...) Następnym krokiem jest wybór interesującej nas macierzy ("CREATE ARRAY 0" lub "CREATE RAID 0"). Po tym zabiegu otrzymamy komunikat o restarcie komputera. Po restarcie musimy poprzez program "Fdisk" stworzyć partycje na nowo powstałym dysku, nastepnie je sformatować i to praktycznie wszystko (..)" bez formatu i przenoszenia wszystkiego z płyt CDRW się nie obejdzie, trochę szkoda .. Chyba że się mylę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ENIGMA Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Chyba że się mylę nie nie mylisz sie - ustawienie w opcji kontrolera raid0 spowoduje kasację danych na obydwu dyskach. dlatego wszystko na jeden dysk albo płyty cd zrobić raida a potem wgrać wsio na nowe partycje. a tak z ciekawości się spytam po co ci raid0 czy masz aż takie wymagania co do prędkości dysku? robisz filmy czy jak. mniej na uwadze że jak pierdzielnie jednym dyskiem stracisz wsio co masz na dyskach. raid0 się przyda przy obrabianiu filmów albo zastosowaniach serwerowych ale w domu dla przeciętnego zjadacza? - po mojemu bezsens. sprawa kolejna miej na uwadze że takiego dysku nie możesz zabrać do kogoś przegrać sobie muzy czy filmów bo taki dysk pracujący w raid0 się nie nadaje niestety. - lepiej 2 dyski pracujące na osobnych kanałach - zawsze jeden można gdzieś zabrać a tak to qpa niestety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 JA MAM RAIDA 2X CAVIAR 80GB I GDY POŁĄCZYSZ DRUGI DYSK TO WSZYSTKIE DANE STRACISZ BĘDZIESZ MUSIAŁ SKONFIGUROWAĆ TEGO RAIDA. POWIEM CI TYLE ZE U MNIE NA WINDOWS XP RAID NIE CHODZI NIE IDZIE WŁĄCZYĆ BUFOROWANIA DANYCH :cry: NA WIN98 WSZYSTKO CHODZI DOBRZE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 na windows xp wydajność jest o 40% niższa niż na win98 Sprawdzane w sandrze i hdtach i ogólne wrażenia z pracy Niewiem jak to włączyć. Założyłem o tym topic ale nie dostałem takiej odp. aby było ok. Niewiem jak to włączyć.Po opcje widać ale nie idzie jej włączyc :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 enigma dobrze mówi - w domowych zastosowaniach raid jest imho bezsensu w przypadku awarii jednego dysku tracisz dane z dwóch , niemoznosc dogrywania czegos tam na jeden z dysków np.wziąsc hdd i do kumpla zgrac kilka filmów itd,wiecej z tego bedzie nerwów i złosci niz porzytku co innego zastosowania profesjonalne -tam najlepszy jest raid 0+1 ale w domu bezsens Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 ale zato jak to chodzi. Na 98 wszystko się wgrywa bardzo szybko. Raz szybciej niż na jednym twardym. Ja mam 2X80gb a do filmów (jak ide gdzies do kumpla mam 8.4gb) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 bez przesady - na poprzedniej płycie miałem dyski w raid 0 przez tydzien wywaliłem w cholere , a róznice w szybkosci na codzien nieodczuwalne i zadnych płynących korzysci ps.no chyba ze ktos puszcza sobie 3 x dziennie hdtacha , sandre i inne benchmarki i sie tym podnieca Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 POWIEM CI TYLE ZE U MNIE NA WINDOWS XP RAID NIE CHODZI NIE IDZIE WŁĄCZYĆ BUFOROWANIA DANYCH :cry: NA WIN98 WSZYSTKO CHODZI DOBRZE To są dyski serial ata? zwykłe? warto pchać się w macierz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 przeciez napisalismy ze nie warto zreszta zrób ją i przekonaj sie sam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 przeciez napisalismy ze nie warto zreszta zrób ją i przekonaj sie sam zależy mi na opinii UŻYTKOWNIKA i na odpowiedzi jakiego typu dyski nie dają możliwości buforowania danych. serial? zwykłe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 ... co innego zastosowania profesjonalne -tam najlepszy jest raid 0+1 ... chyba chciales powiedziec RAID 5+0 :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 benek- nie kumam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 benek- nie kumam RAID 5 + 0 czyli "rozsiana" kontrola parzystosci (XOR) + "striping" to najpopularniejszy/najbezpieczniejszy RAID w zastosowaniach profesjonalnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 no patrz Pan jaki z Pana chytrus o tym niewiedziałem ps.jakie kontrolery takie cuś obsługują?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 8 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2003 no patrz Pan jaki z Pana chytrus o tym niewiedziałem ps.jakie kontrolery takie cuś obsługują?? SCSI :P PS gdybys chcial zobaczyc o co biega dokladnie to sciagnij tego PDFa http://graphics.adaptec.com/pdfs/ACSP_RAID_Ch4.pdf (334KB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 POWIEM CI TYLE ZE U MNIE NA WINDOWS XP RAID NIE CHODZI NIE IDZIE WŁĄCZYĆ BUFOROWANIA DANYCH :cry: NA WIN98 WSZYSTKO CHODZI DOBRZE To są dyski serial ata? zwykłe? warto pchać się w macierz? Dyski mam zwykłe 2caviary 80gb ata100 8cache. Różnica jest duża pomiędzy jednym dyskiem a 2 podpiętymi za pomocą raida.Dużo szybciej uruchamia ci się winda,programy szybciej się wgrywają.OGÓLNIE WSZYSTKO CHODZI SZYBCIEJ!! Bartezjusz jak wg. ciebie różnica w szybkosci jest nieodczuwalna to chyba miałes źle skonfigurowanego tego raida.U mnie Fifa2003 noramalnie się ładowała do meczu ok.10 sek. a teraz się ładuje 4.Jak dla mnie to jest dużo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Blue -moze nie do konca jasno sie wyraziłem, a wiec tak róznice są odczuwalne jednak nie na tyle (owszem-mnozna odniesc wrazenie ze niektóre progsy z hdd szybciej się ładują -ile nie wiem -nie mierzyłem) by pchac sie macierz mając na uwadze wszystkie jej wady - ale podkreślam-to moje zdanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 10 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2003 JEDYNĄ MOIM ZDANIEM WADĄ JEST TO ŻE NIE MOŻNA DYSKÓW ODŁĄCZAĆ.BO WTEDY NIC NIE DZIAŁA. DLA MNIE JEDNAK WARTO ZAINWESTOWAĆ W MACIERZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...