frantick Posted July 12, 2023 Report post Posted July 12, 2023 Hej, przeglądając komentarze w artykule https://www.purepc.pl/po-30-latach-istnienia-linux-w-koncu-ugryzl-kawalek-tortu-windows-powoli-traci-swoje-udzialy naszlo mnie pytanie, które uznałem ze nie wymaga zakladania osobnego konta żeby tylko sobie za komentować, ale zmierzając do sedna sprawy, jak to w tematach na temat OS ludzie się przerzucanie czemu "ich" jest lepszy (i czemu jeszcze linux nie zdominował świata :P) i właśnie tu pojawia się moje pytanie. Czy kojarzy ktoś czy pojawił się jakiś firewall* z GUI na Linuxa (nie liczac Ubuntowego GUFW)? A juz wogole taki ktory by design blokuje wszystko? To jest chyba jedyna rzecz która trzyma mnie jszcze na windowsie, i tak wiem ze są iptables ale to nie jest tak wygodne jak w obecnym rozwiązaniu na win z którego korzystam, że mogę sobie wejść i łatwo podejrzeć jakie appki/procesy żądały dostępu do neta i dodac im regule a cala reszta off. Pomimo ze z roku na rok operatorzy są coraz bardziej hojni w GB internetu jakie można zjeść, łącząc się z zadupia gdzie net komórkowy jest jedynym wyjściem chciał bym ograniczać rachunki Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Bonusso3 Posted July 12, 2023 Report post Posted July 12, 2023 Pfsense, OPNsense itp, wszystko na linux. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
saalataa Posted July 13, 2023 Report post Posted July 13, 2023 tele, ze OP chodzilo o aplikacje / GUI dla desktopu. Ty piszesz o oprogramowaniu wymagającego dodatkowej maszyny. Poza tym pfsense OIDP to unix/freebsd. Osobiście na żadnego Linuxa nie widziałem aplikacji kontrolującej reguły fw lub wysyłającej powiadomienia nt. ruchu. Osobiście na każdym PC używam glasswire i mimo że komercyjna to warto, bo daje sporo kontroli nad tym co wychodzi i przychodzi z/do komputera. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
MajQ Posted January 9 Report post Posted January 9 tak podrzuce że znalazłem linuxowy "odpowiednik" glasswire. https://safing.io 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
wiktor93 Posted April 8 Report post Posted April 8 Jeszcze warto sprawdzić sophos Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...