Skocz do zawartości
galahdon

Skrzynka do grania i do pracy do 17k.

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni, 

od bardzo dawna nie używałem komputera stacjonarnego w związku z czym moja wiedza na ten temat jest bardzo wątła, mimo że starałem się ją ostatnio poszerzyć szukając informacji w necie. Chciałbym Was prosić o pomoc w ulepszeniu tego, co złożyłem (zamieszczone poniżej - maksymalny budżet 17K). Komputer wykorzystywany będzie głównie do grania, ale też do pracy. Chciałbym móc przez jakiś czas pograć w 4k w najnowsze tytuły bez dodatkowych wydatków, Docelowo komp podpięty będzie pod dwa monitory (1 x 4K i 1 x 2k), mój laptop nie daje sobie niestety rady w 4k. Jeśli chodzi o pracę to głównie rozbudowane pliki *xlsx i *.pbi. Nie mam żadnych wymagań co do wyglądu, świecidełka są kwestią trzeciorzędną. Chciałbym Was prosić o wskazanie, co tu można zmienić, żeby to chodziło jak najlepiej, jeśli można gdzieś oszczędzić, to też byłoby miło. Z góry wielkie dzięki! 

Zestaw: 

Płyta główna: Asus PRIME X670E-PRO WIFI,

Procesor: AMD Ryzen 9 7950X3D,

Karta graficzna: Gigabyte Aorus GeForce RTX 4090 Master 24 GB GDDR6X,

Pamięć: G.Skill Trident Z5 Neo, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30,

Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 1000W,

Dysk SSD Lexar NM790 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe + Dysk SSD Lexar NM790 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (tylko na system), 

Obudowa: be quiet! Silent Base 802 Window.

Chłodzenie wodne: Arctic Liquid Freezer II 360,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

zestaw marzeń XD

ale jak już budujesz takiego koksa, to może warto było by dopłacić do płyty głównej co ma bardziej rozbudowana sekcje zasilania 18+2 fazy zamiast 14+2. 

Płyta główna Asus ROG STRIX X670E-E GAMING WIFI

i pamięci to dokładnie się podaje model z kodem producenta  aby nie było niedomówień  

Pamięć G.Skill Trident Z5 Neo RGB, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (F5-6000J3038F16GX2-TZ5NR)

zaoszczędzić to można ino dobierając ewentualnie jakaś tańsza ale gorsza obudowę.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, 

dzięki wielkie za radę, może w takim razie wziąć tańszą grafikę: Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24 GB GDDR6X? Co do obudowy, to chciałem wziąć tańszą, polecaną Endorfy Arx 700 Air, ale mam wątpliwości co do skuteczności filtra przeciwkurzowego w postaci tylko metalowej siatki na panelu przednim. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, galahdon napisał:

Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24 GB GDDR6X

Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24 GB GDDR6X (GV-N4090GAMING OC-24GD)

"będzie pani zadowolona" i 700pln zostaje w trzosiku 

1 godzinę temu, galahdon napisał:

Endorfy Arx 700 Air

tam to od przodu i od góry ni ma filtra XDD

np.  

Obudowa Fractal Design Meshify 2 Lite RGB TG Light Tint (FD-C-MEL2A-05)  

lub 

Obudowa Fractal Design Pop XL Air (FD-C-POR1X-06)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowę zostaw bq 802 to sprawdzona konstrukcja. Jeżeli chcesz zaoszczędzić to spokojnie możesz wybrać Ryzena 7900x. Do gier w 4k procesor ma drugorzędne znaczenie. Mocno też wątpię, że zauważysz jakąkolwiek różnice w Excelu/PowerBI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak przetłumaczył bezpośrednio specyfikacje wujek google , ale przyjmij to na wiarę, bo jak nie, to nie otrzymasz 77 dziewic XD 
Tyle to ja wiedziałem zanim zadałem to pytanie. Trzeba być jednak gamoniem, żeby takie teksty bezrefleksyjnie wklejać i udawać eksperta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Chloru napisał:

Tyle to ja wiedziałem zanim zadałem to pytanie. Trzeba być jednak gamoniem, żeby takie teksty bezrefleksyjnie wklejać i udawać eksperta

pokaz mi chociaż jeden mój wpis w którym uważam się za nie omylnego eksperta ?, opieram się na własnym doświadczeniu i jestem otwarty na różne sugestie , bo sam lubię pozyskiwać nowa wiedze i informacje na interesujące mnie tematy , ale na hejt nie odpisuje/nie odpowiadam.  

a takich z muchami w nosie nie brakuje i zamiast wnieść cos wartościowego i pożytecznego do tematu/wątku, to interesuje ich tylko zaspokojenie swojego ego ... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Chloru napisał:

Jak Kali ukraść komuś krowa to być dobrze, a jeśli Kalemu ktoś ukraść krowa to być źle?

i właśnie o tym mowie  , co ?, Twój wpis wnosi wartościowego to tego wątku ?

i tym rożni się "kreatywna krytyka" od hejtu.   

np. zastosowany cytat.

"Jeśli ktoś Kalemu zabrać krowy, to jest zły uczynek. Dobry, to jak Kali zabrać komuś krowy"- czyli moralność Kaliego. 

i zanim się dalej rozpędzisz, to ponaglam pytanie, co twój wpis wnosi wartościowego do np. tego wątku ? , zamiast pisać na PW to potrzebujesz publiki ?

"Skrzynka do grania i do pracy do 17k" - to jest tematem tego wątku.

czy tylko przylazłeś zaspokoić swoje ego ?

jak nie odpiszesz w sposób rzeczowy i kreatywny ,a nie przez przenośnie, to uznam Ciebie za pospolitego hetera, tak samo jak traktuje użytkownika Bon... i przestaje odpisywać na twoje zaczepki, tyle w tym temacie.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, Chloru napisał:

Mądrej głowie dość dwie słowie. Ty jak widać nie załapałeś, że nazywanie kogoś gamoniem kiedy się samemu posiada takie deficyty leksykalno intelektualne nie jest na miejscu.

i dalej ciągniesz ta sama melodie...

kreatywna krytyka opiera się nie tylko na zwróceniu komuś uwagi ze popełnił błąd, ale sam zaproponuje wskaże właściwe rozwiązanie  , a jakoś tego u Ciebie nie uświadczysz. 

czyli co, wytykasz mi nie prawidłowości na podstawie czego ? własnego widzimisię ? , udowodni mi że np. wpis do którego "pijesz" a który zamieściłem po przetłumaczeniu jest nie właściwy. 

potrafisz udowodnić  ? , bo myślę ze nie podejmiesz rękawicy XD

także jedyne co mogę tobie zaproponować to F4  (rozszyfruj sobie omnibusie co oznacza ten skrót) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest błędny bo nie ma czegoś takiego jak pamięć wstępna. Tekst oznaczał tylko tyle, że przed inicjalizacja pamięci wstaje coś innego (CPU, PCH, jakiś moduł itp.) CBDU.

I przestań się tak gotować. Masz niby 4 dychy na karku a łykasz jak młody pelikan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi