xvc Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) Cześć, Sprzedałem swój stary komputer (dzieki za pomoc w składaniu kilka lat temu) i póki nie mam czasu na gry fabularne, chciałbym teraz złożyć platformę pod proste gry typu cs go itp. na integrze, a na zimę dokupić karte graficzną. Wybór padnie raczej na RTX 4070 od INNO, stąd ten zasilacz w zestawie. Mam małą liste priorytetów, fajnie by to było wszystko uwzględnić. 1. Wydajność w grach (tylko gry mnie interesują) 2. Kultura pracy, musi być cicho, nie chciałbym grając na głośnikach bardziej słyszeć komputer niż grę 😄 3. Design - chciałbym utrzymać komputer w biało czarnych kolorach, gdzie obudowa chce aby była biała + spójność firm. To jest moja propozycja, proszę o weryfikację i uwagi, z góry dziękuje! Edytowane 9 Września 2023 przez xvc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B@nita Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2023 (edytowane) 2 godziny temu, xvc napisał: Cześć, Sprzedałem swój stary komputer (dzieki za pomoc w składaniu kilka lat temu) i póki nie mam czasu na gry fabularne, chciałbym teraz złożyć platformę pod proste gry typu cs go itp. na integrze, a na zimę dokupić karte graficzną. Wybór padnie raczej na RTX 4070 od INNO, stąd ten zasilacz w zestawie. Mam małą liste priorytetów, fajnie by to było wszystko uwzględnić. 1. Wydajność w grach (tylko gry mnie interesują) 2. Kultura pracy, musi być cicho, nie chciałbym grając na głośnikach bardziej słyszeć komputer niż grę 😄 3. Design - chciałbym utrzymać komputer w biało czarnych kolorach, gdzie obudowa chce aby była biała + spójność firm. To jest moja propozycja, proszę o weryfikację i uwagi, z góry dziękuje! https://www.morele.net/inventory/info/a093f8c8/ Przede wszystkim nie ten sklep jak nie chcesz problemów. Dysk lepiej Kingston KC 3000, płyta główna była niedawno za 700zł Msi b760 Tomahawk wi-fi, obecnie ciut drożej ale warto polować. Tą z linka masz tu taniej i z bajeczną obsługa gwarancyjną:Klik CPU za 1100zł kupisz 12600K, czyli to samo z inna nazwą. Edytowane 8 Września 2023 przez B@nita Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arturob Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2023 B@nita i xvc, Moge sie podlaczyc do watku i tez poprosic o ocene? Wybralem zestaw na AMD: Corsair RM750e ATX 3.0 MSI B650 GAMING PLUS WIFI (zalezy mi na wifi6, PCIe i M2 x4) G.SKILL Ripjaws S5 Series (Intel XMP 3.0) DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30-40-40-96 AMD Ryzen 7 5700X Karte graficzna kupie uzywana, a dysk m2 ssd przeloze ze starego pc. 2 pytania: czy warto doplaca do Ryzen 7 5800X3D? czy musze kupic chlodzenie do cpu? czy dolaczone wystarczy? Czy cos byscie zmienili? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutektm Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2023 1 godzinę temu, arturob napisał(a): czy warto doplaca do Ryzen 7 5800X3D? Warto. Cytat czy musze kupic chlodzenie do cpu? czy dolaczone wystarczy? Dokup - box'owe będzie bardzo głośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szeryf Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2023 Przecież ta płyta ma gniazdo am5 i nie obsługuje procesorów serii starszych od 7000. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 8 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2023 4 godziny temu, Szeryf napisał: Przecież ta płyta ma gniazdo am5 i nie obsługuje procesorów serii starszych od 7000. oj tam oj tam będzie zakładany następny watek na forum, cos tu nie pasuje i poszło nie tak XD to samo tyczy się pamięci DDR5 "arturob" nie wiem czy zagłębiałeś się w specyfikacje ale MSI B650 GAMING PLUS WIFI , posiada ino dwa gniazda M.2 w Twoim przypadku to albo zmień procesor pod AM5 np. na Procesor AMD Ryzen 5 7600X, 4.7 GHz, 32 MB, BOX (100-100000593WOF) ale trzeba by dopłacić, ale to i tak wyjdzie taniej niż, zestaw na AM4 bo albo trzeba do procesora Ryzen 7 5700X, dobrać płytę główna pod AM4 i pamięci DDR4 ale, aby płyta głowa pod AM4 posiadała M.2 x4 szt. no to , nie będzie tanio Płyta główna MSI MEG B550 UNIFY i np. pamięci Pamięć Kingston Fury Renegade, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (KF436C16RB1K2/32) lub Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16 (CMK32GX4M2D3600C16) np. nisko profilowe zasilacz prawie 600pln. to już w takiej cenie można zakupić Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 850W (BN344) Zasilacz MSI MPG A850G PCIE5 850W 7 godzin temu, arturob napisał: czy warto doplaca do Ryzen 7 5800X3D? czy ja wim , a to już zależy od ogrywanych tytułach, w niektórych tak, i inny zysk praktyczne żaden. 7 godzin temu, arturob napisał: czy musze kupic chlodzenie do cpu? czy dolaczone wystarczy? oczywiście ze zawsze się opłaca , niższa temperatura , wyższe zegary. np. Chłodzenie CPU Deepcool AG400 (R-AG400-BKNNMN-G-1) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xvc Opublikowano 9 Września 2023 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2023 Dzięki Panowie za wskazówki. Po małym researchu stwierdziłem, że zmienie platoforme na AMD. Procesor AMD Ryzen 5 7600, 3.8 GHz Płyta główna ASRock B650M PRO RS Obudowa be quiet! Pure Base 500DX Chłodzenie CPU be quiet! Pure Rock 2 Czarny 120mm Dysk SSD Lexar NM710 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe Pamięć G.Skill Ripjaws S5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 Zasilacz be quiet! System Power 10 650W Poproszę o sugestie i wskazówki. 1. Czy tutaj wszystko będzie ze sobą grało? 2. Wystarczy chłodzenia zeby lekko podkrecic CPU? Czy będzie opcja ustawic XMP na to 6000? Chodzi mi tylko o wydajnosc w grach, stad migracja na AMD. 3. Czy warto tutaj probowac wsadzic jakies Ryzen 7 5800X3D na starej platformie, czy zostawic na nowej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...