piotrekcie Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Ostatnio zrobiłem małe zakupy w sklepie komputerowym mające na celu znaczne przyspieszenie działania mojego kompa. Przesiadłem się z Durona 850 na Athlona 2400+. Dokupiłem sobie również również kostkę pamięci 512 Ram DIM i łącznie mam już 720. Musiałem również dokupić nowy zasilacz do tego kompa bo obawiałem się, że stary nie pociągnie przy tak znacznie większym poborze energii. Kupiłem 400 W zasilacz Codegena i to chyba był mój błąd ale pokolei. Przed włożeniem podzespołów do obudowy musiałem jeszcze zaktualizować BIOS-a. Mam płytę główną Soltek SL75KAV. Po tej operacji włożyłem wszystkie te części do komputera potem go uruchomiłem. Komputer najpierw wykrył tego Athlona jako 1800+ ale po przestawieniu zworek na płycie już go wykrył prawidłowo. Moja radość z tak odświeżonego kompa nie trwała jednak długo. Zaczęły się dziać jaja, ale nie w systemie tylko w grach. Włączam jakąkolwiek grę i gram jakieś 10-15 minut. Po tym czasie albo mi wychodzi do Windowsa albo zawiesza komputer albo wyskakuje mi niebieski ekran z informacją o błędach Windowsa. Na swój chłopski rozum zidentyfikowałem dwie możliwe przyczyny takiego stanu rzeczy. Pierwsza to zasilacz. Wprawdzie jest on 400W ale wiadomo jakie Codegen robi syfy. Możliwe, że przy zwiększonym poborze prądu przez procesor karta grafiki dostaje za mało i ona zawiesza komputer. Druga potencjalna przyczyna to zwalony windows. Obecnie jadę na Windzie 98, ale chyba się przesiądę na XP. Słyszałem, że przy tak dużej ilości pamięci Windows 98 działa ślamazarnie bo nie potrafi tak dużą ilością rozsądnie gospodarować bo jest już przestarzały. Podobny problem zresztą miałem jak wymieniałem kartę grafiki jakiś czas temu. Też po wymianie zawieszało mi kompa i dopiero reinstalka systemu załatwiła sprawę. Może tak i jest tym razem Tak więc reasumując za głównych podejrzanych zaistaniałego stanu rzeczy uważam zasilacz albo system. Procesor wykluczam bo w BIO-sie patrzyłem jak się grzeje. Jego temperatura oscyluje około 47 stopni więc jest chłodny. A wy jakie macie sugestie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 moze kosci pamieci sie kluca, wyjmij ta stara i zobacz jak chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 to ja powiem tak... sprawdz czy nie przegrzewa sie procesor (jak wchodzisz do gierki temp. napewno sporo sie podnosi) i tez uwazam, ze to moze byc wina pamieci (dwie rozne kosci) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Proponuję tak: 1) zainstalować xp/2000 2) sprawdzić nowy ram Goldmemory 3) sprawdzić napięcia i temp w windows (pod obciążeniem i idle) Najbardziej "podejżany" jest imho ram więc możesz przestawić punkty 1 & 2. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HQ12 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 zasilacz powodowalby raczej restarty komputera niz "zawisniecia" stawim albo na pamiec albo na temp procesora 47 w idle to bardzo duzo :!: moj procesor podkrecony do 1.9Ghz nie przekracza w extremlnym stresie w upalny dzien 47*C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 On czasami się restartuje, a czasami się zawiesza w zależności od jego humoru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekcie Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 A co do procka to kupiłem do niego cooler z miedzianą podstawką. Podobno lepszy, bo bardziej absorbuje ciepło. Osobiście na proca nie stawiam, a co do pamięci to rzeczywiście możecie mieć rację. Mam je w trzech slotach. W jednym 512, w drugim 128, a w trzecim 64. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stiff75 Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 no to wyjmij stare uklady albo zostaw tak jakbylo wczesniej przed doadaniem 512 MB i bedziesz wiedzial czy to wina pamieci... jak nie szukasz dalej ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 zasilacz powodowalby raczej restarty komputera niz "zawisniecia" stawim albo na pamiec albo na temp procesora 47 w idle to bardzo duzo :!: moj procesor podkrecony do 1.9Ghz nie przekracza w extremlnym stresie w upalny dzien 47*C Nie przesadzaj 47C to wcale nie dużo,nawet gdyby mial te 60C w stresie to nic ,procek przecierz nie jest kręcony i przy takiej temp. a nawet w 70C powinien pracować w 100% stabilnie. Ja stawiam na pamięci,wyjmj pamięci- te stare i zostaw tylko 512 i zobacz co komp na to. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 7 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2003 A co do procka to kupiłem do niego cooler z miedzianą podstawką. Podobno lepszy, bo bardziej absorbuje ciepło. Osobiście na proca nie stawiam, a co do pamięci to rzeczywiście możecie mieć rację. Mam je w trzech slotach. W jednym 512, w drugim 128, a w trzecim 64.masz obsadzone 3 banki pamieci i sie dziwisz albo zwolnij wszystki timingi pamieci w biosie na min. ,albo wyjmij ta 64mb i juz nie wkladaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...