macentos Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego (edytowane) Witam serdecznie, Przymierzam się do zakupu komputera stacjonarnego. Przeznaczenie komputera to głównie praca (programowanie), ale od czasu do czasu bym w coś pograł. Zestaw bazuje na polecanych zestawach komputerowych z PurePC. Początkowo zakładałem zakup bez karty graficznej i dokpuić kartę graficzną później (żeby sobie rozłożyć koszty), ale dostałem propozycję odkupienia w bardzo dobrej cenie karty MSI RTX 3070 z 8GB pamięci i na bank ją do tego zestawu dołożę. W sumie zależy mi na tym by mieć też iGPU i żeby sobie działać na tym iGPU na pulpicie, dlatego zrezygnowałem z procków, które nie mają grafiki. Procesor INTEL Core i5-14600K - 1499 zł Płyta główna MSI PRO Z790-P WiFi - 919 zł Pamięć RAM PATRIOT Viper Venom 32GB 7200MHz - 632 zł Dysk LEXAR NM710 1TB SSD - 319 zł Zasilacz CORSAIR RM750e 750W 80 Plus Gold - 529 zł Obudowa ENDORFY Arx 500 Air - 489 zł System operacyjny MICROSOFT Windows 11 Home OEM DVD - 539 zł To daje razem 4926 zł Do tego chłodzenie procesora, prawdopodobnie Arctic Liquid Freezer II 280 za około 400 dodatkowych złotych. Co sądzicie o takim zestawie? Jestem przekonany do klasy komponentów - chciałbym znać Waszą opinię czy istnieją jakieś przeciwwskazania do tego by połączyć akurat te z listy w komputer (może ktoś wie, że np. RAM jest słaby albo coś). Wiem też, że każdy ma swoje preferencje i niektórzy wolą AMD niż Intela. Przesiadam się z ponad 6 letniego laptopa (laptopowe i7 szóstej generacji) to nie zależy mi na tym żeby wycisnąć dodatkowe 2% - generalnie chciałbym minimum 5 lat korzystać z tego komputera bez zmian. Nie chcę czekać na nową generację procków Intela (nowa podstawka). Z góry dziękuję za wszelkie sugestie! Edytowane 27 Lutego przez macentos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Wygląda ok. Chłodzenie możesz 360 na przód bo aktualnie w tej samej cenie są albo 280 ale Arctic Liquid Freezer III na górę. A tak to wszystko rozsądnie dopasowane. Ew. jeżeli to PC do pracy, czyli zapewne będzie dłużej pracować na plikach, zastanów się nad Kingston KC3000, ma większy zapas TBW. U mnie po roku czasu (praca po 12h) podobnej klasy dysk już zaczynał tracić na sprawności (97% - 3% zużycia), a KC3000 od pół roku cały czas 100%, więc coś tam ten wskaźnik daje 😉 Ewentualnie możesz pomyśleć na Windows 11 PRO jeżeli zależy Ci na szyfrowaniu dysków i wirtualizacji, ale to indywidualna ocena. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Opublikowano 27 Lutego Fajny set z szybkimi pamięciami = spory zysk na wydajności. https://www.purepc.pl/ktory-procesor-zyskuje-wiecej-na-szybkiej-pamieci-ram-ddr5-test-procesorow-intel-core-i5-14600k-vs-amd-ryzen-7-7700x?page=0,2 Tutaj masz okazję na chłodzenie CPU: https://www.proshop.pl/Chlodzenie-CPU/Arctic-Liquid-Freezer-III-240-Black-Chlodzenie-wodne-procesora-Max-23-dBA/3235642 Chłodzenie na top założyć, żeby wyciągało ciepło z obudowy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macentos Opublikowano 28 Lutego Zgłoś Opublikowano 28 Lutego (edytowane) Zamówione, jutro odbieram i składam. Chłodnica jest 280 bo obudowa u góry mieści maks 280 mm. Zależy mi na tej obudowie więc tak wybrałem. Zamówiłem Liquid Freezer III zamiast II. Zmieniłem dysk na tego Kingstona - dziękuję! Rzutem na taśmę zmieniam płytę z -P na -A bo obsługuje pamięci o wyższym taktowaniu, ma lepszy chip audio i backplate jest wbudowany,a nie przypimany. Dzięki! Edytowane 28 Lutego przez macentos Doprecyzowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...