Krzychu286 Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2024 Witam. Ostatnio składałem komputer dla mamy z polecanego zestawu na luty za 1000 złotych (luty) z jedną zmianą, wymieniłem polecany dysk M2 na SSD. Podzespoły których użyłem to: Zasilacz LC-Power 350W (LC420-12 V2.31) Płyta główna ASRock B450M-HDV R4.0 Pamięć G.Skill Aegis, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GIS) Dysk SSD Crucial BX500 240GB 2.5" SATA III (CT240BX500SSD1) Procesor AMD Ryzen 5 4600G, 3.7 GHz, 8 MB, BOX (100-100000147BOX) Obudowa Krux Trek (KRX0015) Niestety po złożeniu całości i odpaleniu, komputer nie wstaje nawet do biosu. Próbowałem zamieniać RAM, odpalać tylko na jednej kości, wyjmować baterie BIOSu na kilka minut ale nic to nie pomogło. Nie jestem ekspertem w temacie więc załączam zdjęcia złożonego zestawu i prosiłbym o radę czy nie popełniłem jakiegoś oczywistego błędu oraz jak mogę zdiagnozować co jest przyczyną zaistniałego problemu. Z góry dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2024 Wygląda na to, że trzeba to rozłożyć i uruchomić na stole. Żadnych dysków i innych urządzeń oprócz myszki i klawiatury nie podłączaj. Tylko płyta, procesor z chłodzeniem, jedna kość RAM, zasilanie, klawicha, mycha i przewód do monitora. Jak to już poskładasz na stole, to wyjmij baterie na minutkę i po jej zamontowaniu uruchom platformę. Płyta bez dysku z systemem powinna sama wejść do biosu. Napisz co jest grane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2024 wentylator kreci? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2024 Witam czy wtyczki z obudowy od , Power , Restet , Power led , HDD led , są poprawnie wpięte w odpowiednie piny ? , bo tak ze zdjęcia to nie wynika, albo tego nie widać... czy zasilacz podaje napięcie ? , wypnij wtyczkę 24pin z płyty głównej i zrób mostek przewód zielony i z obojętnie jakim czornym , wentylator w zasilaczu powinien zacząć się obracać. czy posiadasz klawiaturę pod PS/2 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amoros Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2024 (edytowane) Sprawdź na początek czy wszystko jest dobrze dociśnięte,chodzi o wszystkie wtyczki. Możliwe że potrzeba aktualizacji BIOS-u, bez podłączania procesora. Edytowane 3 Marca 2024 przez Amoros Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...