Skocz do zawartości
dr34m3r

Wybor zasiliki..

Ktora zasilke wybrac?  

1. 1. Ktora zasilke wybrac?

• Enermax
      17
    • Enlight
      6
    • Fortron
      12
    • inna, jaka?
      25

Rekomendowane odpowiedzi

Skacze 5V, (3,3v/5v) bo procek dużo 3,3V ciągnie, wedle zasady coś kosztem czegoś (1 obwód prądowy). bynajmniej tak wynika z moich obserwacji

co do whitepapersow amd - być może w zamierzeniu amd chciało aby procek był z 12V ... tylko że produenci płyt zmienili zdanie, może elektrycznie łątwiej jest z 3,3 lub 5 zrobić 1,7v czy innego vcore'a jak z 12V...

Na chłopski rozum to płyty pod P4 mają przecie dodatkową wtyczke 12V... ale ogólnie same procki nie wydzielają więcej ciepła niż podkręcone Athlony... a jednak wtyczka jest.

my nie mamy (pomijając KD7, FRN2, coś jeszcze?) dodatkowych wtyczek 12V...

Ale z drugiej storny to przez takiego molexa atxowego, z 10A 12V przejdzie bez jego palenia zdaje się, więc po co w płytach pod P4 ta wtyczka... przecie zasilacz daje i tak to samo 12V (pomijając zasilacze EPSowe,GESowe)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niechce zakladac tematu, ale wlasnie meczylem bartona troche (2V i 200x12) o chieftec 420W troszke mnie rozczarowal. Opieram sie na wskazaniach MBM niestety tylko, ale wg. niego 5V soadlo mi do ok. 4.73V, co juz nie miesci sie w normie ATX.

teraz tak:

1. W jakim stopniu wiezyc MBM (epox 8rda+ rev 1.1 bios 3609) przy 2.1GHz ma min 4.89V w primie

2. istnieje podobno mozliwosc regulacji napiec w chieftecach?

Te chiefteci 420W sa chyba jakies nieudane...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Opieram sie na wskazaniach MBM niestety tylko, ...

a gdybym ja sie na tym progsie opieral to moj komp powinien dawno sie sfajczyc bo +3.3V wg MBM wynosi miedzy 3.04V a 3.16V a sprawdzajac miernikiem jest miedzy 3.26V a 3.28V

zreszta to co podaje MBM to napiecia zczytane z plyty a nie zasilacza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba że producenci płyt idą swoją drogą i nie bawią sie w 12V tylko prund idzie z 3.3 :] tak bynajmniej wynika z moich obserwacji

Pewnie Ci chodzi o tabelę nr 5 z tego pliku pdf 26003  - tak ???

Jeśli tak - to te 7,49A z 12V na XP2100+ to kompletna bzdura, zresztą powielona na kilku witrynach internetowych.

Robiłem swego czasu pomiary prądów używając miernika cęgowego 

i wiem, że procek prawdopodobnie w ogóle nie korzysta z obwodu +12V.

w sumie to juz sam nie wiem :oops:

jak odkrecam/podkrecam procka to skacze +5V

a tak BTW przypomnialo mi sie cos co moze przemawiac za tym ze AMD "ciagnie" z +5V http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19629&highlight=

czyzby AMD w swoich "manualach" pisalo bzdety :?:

Dokładnie tak !!!

Pozwólcie, że załaczę linka do poniższego topicu.

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=345...ghlight=#345471

Zrobiłem to dość sprytnie - mierzyłem pobór prądu na napięciach +3,3V, +5V i +12V zasilajacych płytę głowną z Prime 95 i bez Prime.

Co z tego wyszło ??? - poczytajcie w załączonym topicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgk5: na jakiej mobo to mierzyles?? cos mi sie wydaje ze na mobo z dodatkowych zlaczem zasilania ('P4') 12V jest bardziej obciazone, a 3,3V i 5V mniej.

Mierzyłem na Epoxie 8K5A2.

Procek to XP1700 na ustawieniach :

Zegar 12,5x181=2262Mhz ===>>> XP2800+

Odnośnie platformy AMD te dane są błęde.

A z innych danych opublikowanych przez AMD można poczytać, że procek pobiera prąd rzędu 50 A ( piszę z pamięci i nie traktujcue tego jako błąd) - ale te dane dotyczą Vcore czyli 1,5-1,75V napięcia przetworzonego w falowniku.

Problem w tym, że napięciem wejściowym do falownika nie jest

napięcie z obwodu +12V. Może nowe płyty w tym 8RDA3+ ma przetwarzanie 12V @ Vcore - ale tej jeszcze nie testowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgk5: na jakiej mobo to mierzyles?? cos mi sie wydaje ze na mobo z dodatkowych zlaczem zasilania ('P4') 12V jest bardziej obciazone, a 3,3V i 5V mniej.

Mierzyłem na Epoxie 8K5A2.

Procek to XP1700 na ustawieniach :

Zegar 12,5x181=2262Mhz ===>>> XP2800+

Odnośnie platformy AMD te dane są błęde.

A z innych danych opublikowanych przez AMD można poczytać, że procek pobiera prąd rzędu 50 A ( piszę z pamięci i nie traktujcue tego jako błąd) - ale te dane dotyczą Vcore czyli 1,5-1,75V napięcia przetworzonego w falowniku.

Problem w tym, że napięciem wejściowym do falownika nie jest

napięcie z obwodu +12V. Może nowe płyty w tym 8RDA3+ ma przetwarzanie 12V @ Vcore - ale tej jeszcze nie testowałem.

nie mysle o tym co AMD opublikowalo bo na dobra sprawe kazdy producent mobo moze na swoj sposob rozwiazac kwestie zasilania proca. w sumie to latwo samemu policzyc ile taki proc pobiera pradu. wystarczy moc miec dana. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...