pmp Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Skacze 5V, (3,3v/5v) bo procek dużo 3,3V ciągnie, wedle zasady coś kosztem czegoś (1 obwód prądowy). bynajmniej tak wynika z moich obserwacji co do whitepapersow amd - być może w zamierzeniu amd chciało aby procek był z 12V ... tylko że produenci płyt zmienili zdanie, może elektrycznie łątwiej jest z 3,3 lub 5 zrobić 1,7v czy innego vcore'a jak z 12V... Na chłopski rozum to płyty pod P4 mają przecie dodatkową wtyczke 12V... ale ogólnie same procki nie wydzielają więcej ciepła niż podkręcone Athlony... a jednak wtyczka jest. my nie mamy (pomijając KD7, FRN2, coś jeszcze?) dodatkowych wtyczek 12V... Ale z drugiej storny to przez takiego molexa atxowego, z 10A 12V przejdzie bez jego palenia zdaje się, więc po co w płytach pod P4 ta wtyczka... przecie zasilacz daje i tak to samo 12V (pomijając zasilacze EPSowe,GESowe)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 niechce zakladac tematu, ale wlasnie meczylem bartona troche (2V i 200x12) o chieftec 420W troszke mnie rozczarowal. Opieram sie na wskazaniach MBM niestety tylko, ale wg. niego 5V soadlo mi do ok. 4.73V, co juz nie miesci sie w normie ATX. teraz tak: 1. W jakim stopniu wiezyc MBM (epox 8rda+ rev 1.1 bios 3609) przy 2.1GHz ma min 4.89V w primie 2. istnieje podobno mozliwosc regulacji napiec w chieftecach? Te chiefteci 420W sa chyba jakies nieudane... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 ... Opieram sie na wskazaniach MBM niestety tylko, ... a gdybym ja sie na tym progsie opieral to moj komp powinien dawno sie sfajczyc bo +3.3V wg MBM wynosi miedzy 3.04V a 3.16V a sprawdzajac miernikiem jest miedzy 3.26V a 3.28V zreszta to co podaje MBM to napiecia zczytane z plyty a nie zasilacza :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irnlng Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 wiem wiem... jutro poszukam woltomierza... napiecia zczytywac z molexa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 tak. a 3,3v z wtyczki atx'owej :] hint - pomarańczowe przewody Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 chyba że producenci płyt idą swoją drogą i nie bawią sie w 12V tylko prund idzie z 3.3 :] tak bynajmniej wynika z moich obserwacji Pewnie Ci chodzi o tabelę nr 5 z tego pliku pdf 26003 - tak ??? Jeśli tak - to te 7,49A z 12V na XP2100+ to kompletna bzdura, zresztą powielona na kilku witrynach internetowych. Robiłem swego czasu pomiary prądów używając miernika cęgowego i wiem, że procek prawdopodobnie w ogóle nie korzysta z obwodu +12V. w sumie to juz sam nie wiem :oops: jak odkrecam/podkrecam procka to skacze +5V a tak BTW przypomnialo mi sie cos co moze przemawiac za tym ze AMD "ciagnie" z +5V http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19629&highlight= czyzby AMD w swoich "manualach" pisalo bzdety :?: Dokładnie tak !!! Pozwólcie, że załaczę linka do poniższego topicu. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=345...ghlight=#345471 Zrobiłem to dość sprytnie - mierzyłem pobór prądu na napięciach +3,3V, +5V i +12V zasilajacych płytę głowną z Prime 95 i bez Prime. Co z tego wyszło ??? - poczytajcie w załączonym topicu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śledziu Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 a ja mam pytanko ile by koszrowalo sciagniecie takiego zasilacza z USA, czy by sie oplacalo cenowo (chodzi mi o przesylke)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 zgk5: na jakiej mobo to mierzyles?? cos mi sie wydaje ze na mobo z dodatkowych zlaczem zasilania ('P4') 12V jest bardziej obciazone, a 3,3V i 5V mniej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgk5 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 zgk5: na jakiej mobo to mierzyles?? cos mi sie wydaje ze na mobo z dodatkowych zlaczem zasilania ('P4') 12V jest bardziej obciazone, a 3,3V i 5V mniej. Mierzyłem na Epoxie 8K5A2. Procek to XP1700 na ustawieniach : Zegar 12,5x181=2262Mhz ===>>> XP2800+ Odnośnie platformy AMD te dane są błęde. A z innych danych opublikowanych przez AMD można poczytać, że procek pobiera prąd rzędu 50 A ( piszę z pamięci i nie traktujcue tego jako błąd) - ale te dane dotyczą Vcore czyli 1,5-1,75V napięcia przetworzonego w falowniku. Problem w tym, że napięciem wejściowym do falownika nie jest napięcie z obwodu +12V. Może nowe płyty w tym 8RDA3+ ma przetwarzanie 12V @ Vcore - ale tej jeszcze nie testowałem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtt Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 zgk5: na jakiej mobo to mierzyles?? cos mi sie wydaje ze na mobo z dodatkowych zlaczem zasilania ('P4') 12V jest bardziej obciazone, a 3,3V i 5V mniej. Mierzyłem na Epoxie 8K5A2. Procek to XP1700 na ustawieniach : Zegar 12,5x181=2262Mhz ===>>> XP2800+ Odnośnie platformy AMD te dane są błęde. A z innych danych opublikowanych przez AMD można poczytać, że procek pobiera prąd rzędu 50 A ( piszę z pamięci i nie traktujcue tego jako błąd) - ale te dane dotyczą Vcore czyli 1,5-1,75V napięcia przetworzonego w falowniku. Problem w tym, że napięciem wejściowym do falownika nie jest napięcie z obwodu +12V. Może nowe płyty w tym 8RDA3+ ma przetwarzanie 12V @ Vcore - ale tej jeszcze nie testowałem. nie mysle o tym co AMD opublikowalo bo na dobra sprawe kazdy producent mobo moze na swoj sposob rozwiazac kwestie zasilania proca. w sumie to latwo samemu policzyc ile taki proc pobiera pradu. wystarczy moc miec dana. ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 21 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2003 starsze plyty biora napiecie z linii 5v (np. obie moje) ,a nowsze z linii 12v (np. Abit KD7 , NF7 ,Epox 8RDA3+ - wszystkie z dodatkowym gniazdem 12v) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...