Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 A ja was nie rozumiem :-) Blok wodny CPC (wg. CPC) wcale nie jest pusty w środku - jak napisaliście wcześniej (nie wspomnę już kto to zauważył, jak również że nie ma tam żadnej dyszy Venturiego -BO NIE MA! Jest wg. CPC układ który ją zastępuje i SĄ kanały wewnętrzne w liczbie 15!) Takie dane znajdziecie na stronie CPC. Nie podoba sie wam zapinka? - proszę bardzo! - na Allegro widziałem zestawy CPC z lepszymi zapinkami. Nie podoba się wam brak chłodnicy - CPC ma już miedzianą chłodnicę do tego zestawu, a na Allegro widziałem aluminowe za kilkadziesiąt złotych o znacznie większej powierzchni oddawania ciepła. Zbyt długie rurki? - przy zastosowaniu chłodnicy mozna je skrócić! Zbiornik wtedy pewnie też można zastosować mniejszy. WIĘC CPC DAJE DUŻE MOŻLIWOŚCI ROZBUDOWY!!! jak napisali recenzenci. Nie podoba się wam zbyt mała srednica rurek??? A na cholerę komu rurki o przekroju 12mm (takie są w blokach wodnych na www.blokiwodne.republika.pl) do odprowadzenia kilkudziesięciu watów ciepła??? Duża pojemność układu chłodzenia zwiększy tylko rezystancję termiczną (do tego potrzebna wtedy chłodnica od samochodu i pompa wodociągowa, żeby to wszystko poruszyć???). Owszem, bloki wodne na www.blokiwodne.republika.pl są ładne, frezowane i solidne - ale dwa razy droższe... To prawda, że CPC nie jest wydajny (to wynika oczywiście z testu!). Ale jest tani. Nie kosztuje 700zł i nie hałasuje jak np. AquariusII (chyba Thermaltheaka?). CO dotyczy to wszystkich zestwów chłodzenia wodnego - WODA JEST TYLKO PO TO BY ODPROWADZIĆ CIEPŁO DO WIĘKSZEGO PROMIENNIKA, który po prostu się nie mieści na procesorze! Gdyby komputer zbudowano tak, żeby mozna procesor przykleić do kilkodziesięcio krotnie większego radiatora od tych stosowanych w coolerach, to pośrednictwo wody nie byłoby potrzebne. I w ogóle co za matoł projektował MB w taki sposób że ciepło oddawane jest do wnętrza zamkniętej obudowy??? (Teraz Zalman zbudował obudowę oddającą ciepło procesora na zewnętrzne ściany - eureka za 1000$!!!). Dlatego jestem zwolennikiem chłodzenia Powietrzem! Woda to bzdura marketigowa (widziałem już na Allegro zestaw wodny Titana - który włączał obieg wodny w zwykły cooler typu Orb). Dzięki wodzie firmy produkujące akcesoria komputerowe mogą więcej zarobić na pierwszych naiwnych. A wystarczyłoby tylko tak skonstruować płytę główną, żeby ciepło było oddawane na zewnętrzne ściany obudowy! (wspomaganie chłodzeniem wymuszonym byłoby wtedy potrzebne tylko w zastosowaniach typu hevy duty - reszta uzytkowników napawałaby się ciszą płynąca z biernych radiatorów domowych PC-tów). Ale w ten sposób nie da się zarobić na overclocerach ;-). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 A ja was nie rozumiem :-) Blok wodny CPC (wg. CPC) wcale nie jest pusty w środku - jak napisaliście wcześniej (nie wspomnę już kto to zauważył, jak również że nie ma tam żadnej dyszy Venturiego -BO NIE MA! Jest wg. CPC układ który ją zastępuje i SĄ kanały wewnętrzne w liczbie 15!) Takie dane znajdziecie na stronie CPC. Już na dzieńdobry gadasz głupoty, bo ktoś jednak blok o Cysia Renegata Chłodzenia rozbierał, a wałaściwie to blok sam się rozkraczył, więc sam widzisz... Aha, ostatnio w Superekspresie pisali, ze Ufo istnieje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Nie podoba się wam zbyt mała srednica rurek??? A na cholerę komu rurki o przekroju 12mm (takie są w blokach wodnych na www.blokiwodne.republika.pl) do odprowadzenia kilkudziesięciu watów ciepła??? Duża pojemność układu chłodzenia zwiększy tylko rezystancję termiczną (do tego potrzebna wtedy chłodnica od samochodu i pompa wodociągowa, żeby to wszystko poruszyć???). Wąska średnica rurek jest zapychaczem układu, to tak jabyś miał kibel z otworem 5cm... (kurde, chyba mi słonko za bardzo przygrzało :P). I wcale nie potrzebujesz 10l wody w ukłądzie. Jest sporo osób, które mają układy zamknięte i i tytlko symboliczne zbiorniczki wyrównawcze. A jak jednak masz te 10l to tak czy siak, prędzej czy później się nagrzeje i będziesz musiał wyłaczać kompa zeby sie wystudziło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek wawa Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Radek ale rozbudowales w oparciu o CPC? Bo przeciez jak wiemy jest to mozliwe.... _________________ Bo rzeczywiscie jest to mozliwe, moj zestaw sklada sie innych niz CPC elementow. Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Radek ale rozbudowales w oparciu o CPC? Bo przeciez jak wiemy jest to mozliwe.... _________________ Bo rzeczywiscie jest to mozliwe, moj zestaw sklada sie innych niz CPC elementow. Pozdrawiam . Czemu? Przeciez skoro tak pochwalasz CPC jako uklad przyszlosciowy czemu w oparciu o niego nie rozbudowales? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Arkus nie bede Cie cytowal boz a duzo by tego bylo. Tak wymieniasz ze to nam sie nei podoba i tamto i ze chlodnica jest w ofercie CPC.. No to super! Kupimy sobie to wszystko i wyjdzie nam wiecej niz te (chyba?) 110 zeta prawda? A za 150 mozna przyzwoity solidny zestaw kupic. Poza tym kto powiedzial ze trzeba nowy? Sporo osob sprzedaje bloki, nawet Nukleony, wiec, wystarczy troche checi, wiedzy, i wydajny zestaw gotowy. Aha chlodnica nie potrzebna wg ciebie tak? Bo przeciez CPC ma te super wydajne rurki ktore potrafia odprowadzic czasem i 100W ciepla.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Radek wawa, Arkus, niewiem moze paranoje mam, ale sadze ze to jedna i ta sam osoba, pan z pisemka, albo krzys :), kolesie pojawiaja sie z nikad i wielkie wywody w 1 posicie pisza, strange.... Radek wawa, na moje pytanie nie odpowiedziales, dlaczego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 A ja was nie rozumiem :-) Blok wodny CPC (wg. CPC) wcale nie jest pusty w środku - jak napisaliście wcześniej (nie wspomnę już kto to zauważył, jak również że nie ma tam żadnej dyszy Venturiego -BO NIE MA! Jest wg. CPC układ który ją zastępuje i SĄ kanały wewnętrzne w liczbie 15!) Takie dane znajdziecie na stronie CPC. Mialy byc dysze, turbulizatory, itp. Takowych nigdzie na zdjeciach nie widzialem. Piszac o 15 kanalach wiekszosc osob ma na mysli, ze jest to kostka miedzy z wywierconymi 15 otworami. Tymczasem w srodku masz jakies rurki przylutowane do dna! Szkoda, ze na stronie brakuje zdjec bloku rozebranego - a szkoda! A gdzie ten super system mieszania wody??? Nie podoba sie wam zapinka? - proszę bardzo! - na Allegro widziałem zestawy CPC z lepszymi zapinkami. Faktycznie zapinka sie zmienila. Poprzednia kojarzyla mi sie z takimi kapslami od starych butelek do piwa. Nie wiem jak mozna wogole takie cos oferowac ludziom. Te drugie sa juz na poziomie. Nie podoba się wam brak chłodnicy - CPC ma już miedzianą chłodnicę do tego zestawu, a na Allegro widziałem aluminowe za kilkadziesiąt złotych o znacznie większej powierzchni oddawania ciepła.Konstrukcja tego czegos to wogoe nie jest chlodnica. Sama idea jest chora. Czy widziales kiedys cos takiego w jakimkolwiek samochodzie? Podziwiam tego czlowieka, ze wogole wpadl na taki pomysl. Popatrz na stronie Discotechu jak wygladaja chlodnice wytwarzane na potrzeby WC. Maja one podstawowa konstrukcje. Bardziej zaawansowane modele beda juz oprate na plaskownikach i lamelach. Zbyt długie rurki? - przy zastosowaniu chłodnicy mozna je skrócić! Zbiornik wtedy pewnie też można zastosować mniejszy. Racja. Przy odrobienie checi mozna by nawet zbiornik (rodem z marketu) wyeliminowac. WIĘC CPC DAJE DUŻE MOŻLIWOŚCI ROZBUDOWY!!! jak napisali recenzenci.No coz. Ja bym tak tego nie okreslil. Jesli kupie sobie samochod to nie pisze, ze ma on duze mozliwosci rozbudowy, bo mode wyjac silnik i wstawic od innego auta innej marki. Moge wymienic srodek, cale zawieszenie, wydech itp. bo na allegro jakies inne, tansze. Nie podoba się wam zbyt mała srednica rurek??? A na cholerę komu rurki o przekroju 12mm (takie są w blokach wodnych na www.blokiwodne.republika.pl) do odprowadzenia kilkudziesięciu watów ciepła??? Duża pojemność układu chłodzenia zwiększy tylko rezystancję termiczną (do tego potrzebna wtedy chłodnica od samochodu i pompa wodociągowa, żeby to wszystko poruszyć???).To juz jest wypowiedz ponizej poziomu. Odsylam na http://forum.purepc.pl/search.php w celu doedukowania sie. Owszem, bloki wodne na www.blokiwodne.republika.pl są ładne, frezowane i solidne - ale dwa razy droższe...Jesli kupisz zestaw republiki + uzywana nagrzewnica to bedziesz mial sprzet o niebo lepszy od CPC w zblizonej cenie. No coz. Ja wole WC ze wzgledu na wieksza wydajnosc, cisze i mozliwosc majsterkowania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 No i poruszyłem lawinę... a wszystko przez to, że jakieś 1,5 roku temu chciałem zbudować ciche chłodzenie i przypadkowo znalazłem CPC. Zrezygnowałem bo nie lubię jak mi się jakieś rury pod nogami plączą i bebechy wystają z komputera (choć akurat blok wodny mi się podobał - wtedy to był najtańszy jaki znalazłem). I w cale nie chcę kupować CPC (nawet gdybym chłodzenie wodne uważał za praktyczne do zastosowań domowych), bo ceny tego sprzętu już nieco spadły i wybór rzeczywiście jest duży i mozna kupić coś lepszego... do Lukas 20: Nie ważne co uważają ludzie czytając opis bloku wodnego - każdy może uważać co mu sie podoba! Sam potwierdzasz, że jakiś układ zakłucający przepływ laminarny JEST (a czy to są rurki, dziurki, wiórki - to sprawa konstruktora)! Więc nie można zarzucać CPC ordynarnego oszustwa i mówić, że w środku nic niema. BO JEST (a jak działa - to już może wypowiedzieć się inżynier po testach laboratoryjnych i pomiarach, których na razie w żadnym serwisie internetowym nie znalazłem) Chłodnica CPC rzeczywiście wygląda śmiesznie (to jakieś polutowane kształtowniki miedziane (jednak widziałem podobne konstrukcje zamkniętych radiatorów we wzmacniaczach). Ale są też względnie tanie chłodnice aluminiowe z kilkodziesięcioma lamelkami. Sprzedaje je ta sama firma, która robi bloki wodne - zdaje sie Maxcomp (www.mcs.pc.pl) - chodzi mi o tę firmę co sprzedała jednemu z uczestników forum blok wodny Nukleon, który się rozleciał i zniszczył kartę graficzną ;-) (była o tym mowa na forum ale nie pamiętam w którym temacie). Co do zasady przerabiania "małego fiata" na nowy samochód... - Toż uczestnicy tego forum przecież nic innego nie robią!!! Tną, wiercą, lutują, dwa z jednego i z powrotem... Chyba na tym polega modding??? Propozycjię edukowania się uznaje za chwilowa słaboćć - i z zasady nie pobieram nauk od ludzi zajmujących sie piłowaniem obudów... :-) Wiem tyle, że prędkosć przepływu zależy od powierzchni przekroju. Zmniejszenie przekroju powoduje zwiekszenie prędkości. Mozna odebrać tę samą ilośc ciepła w tym samym czasie przepompowując szybciej mniejszą objętość cieczy. Objętośc chłodziwa będzie mniejsza i rezystancja termiczna również. Oczywiście ciecz musi być później równie szybko schładzana (w porządnej chłodnicy). Chyba na --Tom's Hardware --(sorry za pomyłkę w nazwie) był kiedyś taki domowej roboty WC z rurkami o średnicy 4mm oraz jego testy. Poza tym nie jestem zwolennikiem chłodzenia wodnego - sami posłuchajcie jak brzmi skrót "WC"! A co powiecie na chłodzenie bierne radiatorami (najlepiej pasywnymi)? Może ktoś sie tym na forum zajmował poważnie??? do Avenger: Znakomicie zgadłeś - MASZ PARANOJĘ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Arkus, proponuje zebys nic nie pisal wiecej, bo rozsmieszasz do lez i osmieszasz sie soba i swoja wiedza. Jesli juz to Tomshardware!!!! Taaa uklad zaklocajacy przeplyw jest, racja. I to skutecznei zakloca. A do tego jakie jest wydajne!! I ma tajemnicza nazwe - to budzi respekt!!! Buhahaha dawno takiego "boskiego" topiku nie czytalem z takimi opiniami o CPC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 do Brzoza: To widac mało cztasz... A tego co napisałem mogłeś dowiedzeć się na Fizyce (termodynamika i kinematyka płynów) w III klasie LO - ale penie wtedy byłeś chory ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Do Brzoza... I w ogóle nie czytsz co piszę... Nie mówiłem, że chlodnica niepotrzebna - wręcz przeciwnie! Potrzebna i to bardzo! z lamelkami długimi i wąskimi rurkami! (a jak się zwie serwis to juz jego sprawa... widac nie było w nim nic ciekawego skoro nie zapamiętałem nazwy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Może wytłumaczę to Brzozie prościej... 1. Masz pompke o wydajnosci 10L/h i w układzie 1 l cieczy. 2. masz pompke o wydajności 10L/h i w układzie 10 l cieczy. W którym układzie woda będzie krążyć szybciej? Bo moim zdaniem w 1. - tam gdzie jest jej mniej, przepływ bedzie szybszy. W ciągu godziny okrąży układ 10 razy. Reszta zależy od sprawności bloku wodnego i chłodnicy. Na Silentmaxx.de (tu nazwy nie pomyliłem - za co przepraszam fanów Tom's Hardware) najlepszy blok wodny wygladał jak radiator Zalmana na czipsety - tylko zamknięty w małym pojemniku i przepłukiwany cieczą a nie gazem. A mnie chodzi tylko o zwykłą rzetelność. Tak naprawdę nie wiecie jaka jest obiektywna wydajność bloku CPC, bo nie robiliście żadnych pomiarów. Macie tylko testy subiektywne w zmiennych warunkach i z nich wydaje się, że jest gorszy od innych (do czego wypada się przychylić - z braku innych dowodów). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 No i jeszcze zapomniałbym o Ghazim :-) Jak widzisz nie gadam głupot, bo ten co rozbierał blok CPC sam przyznał, że w środku coś jest. Jeżeli chodzi o średnicę rurek to nawet mała nie może "być zapychaczem" bo zasadniczo zapchać rurkę może dopiero brak "średnicy". Woda albo przepływa albo nie. Warstwa przyścienna w przewodzie porusza sie wolniej - dlatego rurki nie moga być ekstremalnie małe. Zaburzenie przepływu laminarnego odrywa warstwę przyścienną i chyba przyśpiesza przepływ (to miał na mysli autor CPC pisząc o tubulizatorach i dyszach... -kogoś tam!). Z faktu, że układ taki w bloku wodnym wygląda banalnie (jakieś rurki przylutowane do dna?) nie mozna wysnuwać wniosku, ze "w srodku nic nie ma". BO JEST! prawda??? A jak działa? A KTO TO WIE! Czy widziałeś kiedyś rzetelną reklamę??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g71a Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Może wytłumaczę to Brzozie prościej... 1. Masz pompke o wydajnosci 10L/h i w układzie 1 l cieczy. 2. masz pompke o wydajności 10L/h i w układzie 10 l cieczy. W którym układzie woda będzie krążyć szybciej? Bo moim zdaniem w 1. - tam gdzie jest jej mniej, przepływ bedzie szybszy. W ciągu godziny okrąży układ 10 razy. Coś się chyba pomyliło, ilość wody w układzie nie ma żadnego wpływu na szybkość przepływu, przy dwóch jednakowych pompkach w ciągu godziny przepłynie 10 l zarówno w przypadku 1 jaki i 2. Reszta zależy od sprawności bloku wodnego i chłodnicy. Na Siletmaxx.detu nazwy nie pomyliłem - za co przepraszam fanów Tom's Hardware) muszę cię rozczarować silentmaxx.de Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wawelski Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 @Arkus 1. Czy wiesz, do czego służy opcja "zmień"? Licznika już nie ma, więc nie ma sensu tłuczenie postów. 2. Co to rezystancja termiczna i jakie ma znaczenie dla cieczy w WC? To nie jest to paramtr cieczy? Zależy od przekroju? Czy nie mylisz przypadkiem pojemności cieplnej z przekręconą nazwą przwodności cieplnej?? 3. Jakie ma znaczenie, ile razy ciecz obiegnie obieg?? Więcej cieczy to większa bezwładność układu - to wszystko (dłużej się nagrzewa, czyli w moim przypadku dłużej może komp chodzić z wyłączonymi wszelkimi wiatrakami w zupełnej ciszy). 4. Mniejsza średnica rurek to większe opory a tym samym mniejszy przepływ (bo wydajność pompy zależy od oporów). 5. WODA JEST TYLKO PO TO BY ODPROWADZIĆ CIEPŁO DO WIĘKSZEGO PROMIENNIKA - wyobraź sobie, że są WC bez większego promiennika - zwyczajnie albo fontanna, albo akwarium. Woda może zatem być prominnikiem, nośnikiem ciepła, jak i swoistym akumulatorem ciepła. Może też parować przez co odbiera wiele ciepła (ale o tym, jako wybitny fizyk z III klasy LO na pewno wiesz, że parowanie odbiera wiele ciepła). 6. Pierwszy model CPC był pusty w środku, a w opisie było że ma tego Venturiego i turbularyzatory i inne montre wynalazki - ja tam nie lubię jak za pomocą wyszukanych, technicznych zwrotów ktoś stara się zakręcić potencjalnych klientów. 7. AFAIK te rurki luzem się kulają po nowym bloku CPC i są raczej w poprzek przepływu. Więc to nie są kanały, a przegrody. 8. Masz pomkę o wydajności nominalnej 1000l/h. Przy wężach 12 ma w przykładowym układzie wydajność 800, w tym samym układzie przy wężach 6 ma 600. Większe obciążenie powoduje też większe grzanie się pompy. 9. "Woda to bzdura marketigowa" - to mnie rozwaliło. Widziałeś jakiekolwiek porównanie wydajności? No, chyba że było to porównanie dobrego wiatraka z CPC ;) 10. "z zasady nie pobieram nauk od ludzi zajmujących sie piłowaniem obudów" - to błąd. Ja od nich wiele się nauczyłem. Bez nich nie udało by mi się zbudować WC (a na pewno popełniłbym wiele błędów, których udało mi się uniknąć). 11. Rozbudowa CPC wymaga wymiany węży, chłodnicy, pompy, zbiornika. Co bardziej uparci zostawiają blok przenosząc go na GPU albo chipset. Ładna mi możliwość rozbudowy. 12. SheareWeare - to jakiś dyktator mody? Bo na tym to się zupełnie nie znam :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Może wytłumaczę to Brzozie prościej... 1. Masz pompke o wydajnosci 10L/h i w układzie 1 l cieczy. 2. masz pompke o wydajności 10L/h i w układzie 10 l cieczy. W którym układzie woda będzie krążyć szybciej? Bo moim zdaniem w 1. - tam gdzie jest jej mniej, przepływ bedzie szybszy. W ciągu godziny okrąży układ 10 razy. Coś się chyba pomyliło, ilość wody w układzie nie ma żadnego wpływu na szybkość przepływu, przy dwóch jednakowych pompkach w ciągu godziny przepłynie 10 l zarówno w przypadku 1 jaki i 2. Reszta zależy od sprawności bloku wodnego i chłodnicy. Na Siletmaxx.detu nazwy nie pomyliłem - za co przepraszam fanów Tom's Hardware) muszę cię rozczarować silentmaxx.deDokladnie .Predkosc przeplywu wody zalerzy tylko od pompki jesli jest 10l/h to przeleci tyle i basta. A mniejsza srednica stwarza wieksze opory dla pompki wiec na chlopski rozum jest gorzej. Bez wiekszej wiedzy widac Arkus ze glupoty gadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 do Brzoza: To widac mało cztasz... A tego co napisałem mogłeś dowiedzeć się na Fizyce (termodynamika i kinematyka płynów) w III klasie LO - ale penie wtedy byłeś chory ;-) Moze rzeczywiscie malo cztam, i fizyka w LO skonczyla mi sei w II klasie. Ale jak widac nie musialem miec jej wiecej zeby wiedziec ze pleciesz bzdury, co powyzej koledzy Ci udowodnili. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Właśnie, że niczego nie udowodnili - a potwierdzili! Skoro mam układ o takiej samej długosci węży w którym woda przepływa przez pompkę 10 razy w ciągu godziny i układ w którym przepływa 1 raz w ciągu godziny to znaczy, że w pierwszym układzie przepływa szybciej!!! (a pompka rzeczywiście pompuje w kazdym wariancie 10 litrów na godzinę! - Jak napisał Viod - to jest constans). Przy takich założeniach woda może przepływać przez pompkę częściej bo jest jej 10 razy mniej niż w drugim wariancie :-) Ilośc wody przepompowanej jest taka sama 10 l w każdym wariancie. Ale kiedy jest jej mniej to jej prędkośc liniowa musi być większa (co z wami jest - przecież to oczywiste - moze niedokładnie tłumaczę???). Dlatego najprostrzym przyspieszaczem strugi jest rura o zmniejszającym się polu przekroju... A mniejsza średnica rurek rzeczywiście stwarza większe opory - pisałem o warstwie przyściennej, to właśnie o to chodziło (być może trzeba mocniejszą pompkę! - o wiekszej mocy a nie wydajności). Dlatego CPC pisał o tych tubulizatorach, które ułatwiają przepływ. Niestety Viod, tutaj chłopski rozum nie wystarczy. Na to co to jest rezystancja też sobie sam odpowiedział Wawelski! - Jak ma większą pojemność wody to się dłużej ładuje ALE TAKŻE dłuzej oddaje ciepło po naładowaniu! A woda w układzie naprawdę służy tylko do odprowadzenia ciepła do większego promiennika - może byc nim również akwarium albo nawet jezioro (to także promiennik choć nie wygląda jak chłodnica). Żeby układ wodny działał wydajnie trzeba spełnic zbyt wiele warunków zwiazanych z dopasowaniem długości układu z pojemnością a do tego jeszcze dochodzi sprawność bloku wodnego i chłodnicy. Lecz nie wątpię, że wam się udało osiągnąc dobre wyniki. Nie neguję tu niczyjej wiedzy - a już napewno nie neguję waszego doświadczenia. Denerwuje mnie tylko to, że śmiejecie się w czambuł z rzeczy o których nie macie pojęcia :( . Ja też nie wiem jak skuteczny jest CPC (reklama na ich stronie nic nie mówi). Dlatego go nie kupiłem. Ponieważe nie miałem możliwości sprawdzenia jak działaja te magiczne tubulizatory i dysze więc po prostu nie krytykuję. Ale jestem przekonany, że te wszystkie szlauchy od pralek i chłodnice od samochodów są guzik warte do chłodzenia malutkiego procesora (to już lepsze jest akwarium). Nie ma w serwisach rzetelnych badań układóow wodnych Tylko raz i przez chwilę widziałem kiedyś rozkład temperatury na bloku wodnym - podobno z kamery termowizyjnej. Takie możnaby potraktować jako wiarygodne. Chcecie mieć coś skutecznego to zobacznie chłodzenie spręzarkowe - co do zasady działa tak samo ja wodne (inny są warunki techniczne). Wymuszenie w nim warunków innych niż normalne pozwala osiągnąc większą sprawność od chłodzenia wodnego. I ta gra jest warta swieczki... Ale droga - kompromisem jest HeatPipe i bierne radiatory - ale tego tamatu nikt nie porusza - widocznie jest nudny... A opcjia edytuj ??????????????? co to? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Ale droga - kompromisem jest HeatPipe i bierne radiatory - ale tego tamatu nikt nie porusza - widocznie jest nudny... Ale jest cholernie drogie A opcjia edytuj ??????????????? co to? edytuje sie posta jak jeszcze nikt nie odpowiedzial, a nie pisze jeden pod drugim w odstepie kilku minut. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 do: "Niemiec" To fakt - drogie jak cholera... (tylko nie wiem czy masz namyśli sprężarki czy HP? - bo drogie są oba rozwiazania) Może ktoś wie dlaczego dwie rurki od lodówki absorbcyjnej z freonem i kawałek aluminium sa takie drogie??? A według mnie ma same zalety - może być wydajne, daje mozliwość zabudowy dużych radiatorów i nie osiąga temperatury poniżej temp otoczenia - więc para wodna się nie skrapla (co jest problemem przy chłodzeniu sprężarkowym). Ludzie frezują bloki wodne - To może ktoś już robi takie unity pozwalające wyprowadzić radiator na drugą stronę płyty przy użyciu rurek od Zalmana HP? (widzę że masz durona 1000 na 1.425V??? jaki to model i jak to zrobiłeś?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek wawa Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Pytanie brzmi czy radek jest sciema ?? . Avenger cokolwiek miales na mysli to juz mnie robawiles mnie do bolu swoja podejzliwoscia... radek pokaz jakies forki, kurcze niewiem rysunki, narysuj jak co masz zrobione, jakies szczegoly, duuzo szczegolow A co do pytania : nie napisalem o swoim chlodzeniu zeby sie Wam pochwalic. Moze kiedys jakies fotki zamieszcze moze nie. Dalem wam "expertom" poprostu pomysl na dobre miejsce zamocowania WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Tak mi się wyrwało - WC nadaje się do komputera jak wół do karety - zwłaszcza kiedy przypiąc mu szlauchy o średnicy 12mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek wawa Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Czemu? Przeciez skoro tak pochwalasz CPC jako uklad przyszlosciowy czemu w oparciu o niego nie rozbudowales? Brzoza, niestety zaliczasz sie do ludzi ktorzy maja trudnosci ze zrozumieniem tekstu. Ja z tego co pamietam nie zachwalalem CPC, napisalem TYLKO ze rozbudowa JEST mozliwa, bo to prawda. Przeczytal chlopie jeszcze raz spokojnie moj post... zestaw zmienilem dlatego ze mialem taki kaprys, coprawda teraz sa zncznie nizsze temperatury ale nie sa one dla mnie sprawa pierwszoplanowa... czesto moj procesor mial temp ok 65* i w zaden sposob nie wplywalo to na jego prace. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzoza Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2003 Radek nauczyc sie cytowac, czytelniej jest. A co do CPC to sam kiedys mialem i jakos nie przypominam sobie abym mial jakies problemy z PODKRECONYM procesorem przy uzyciu tego jakze tutaj nienawidzonego chlodzeniaFakt moze polecialem za daleko, ale skoro spelnial swoje zadanie nawet na kreconym procy czemu nie oparles swojego nowego WC o blok i reszte z CPC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Dobra panowie, miałem bloczek z CPC.Napiszęjak siemiały testy.Luty, temp w domu 20 stopni.Procek to athlonxp @ 2400+ napiecie 1.65V, temp proca w stresie 40 stopnie.Kwiecień, temp w domu już była wieksza niż 20 stopni., bloczek z republiki wiercony ( 20 kanalików) .Prcek tak samo kręcony, temp w stresie to 30 stopni.POmpka 250l/h, nagrzewnica od lublina 2x wiatraki 80x80 .I co tu dużo gadać :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 widzę że masz durona 1000 na 1.425V??? jaki to model i jak to zrobiłeś? jest to morgan o znamionowym zegarze 1000, ale puszczony obecnie na 7.5*133, bo pamieci wiecej nie daja rady. nie ma tez problemow, zeby chodzic 5*200, oczywiscie na tym napieciu. co sie tyczy napiecia to sprawdzalem jakie najnizsze jest stabilne i wyszlo, ze 1.4V (nizej plyta nie pozwala), ale dla pewnosci dalem 1.425V. Max co szedl to 1272 na gigabyte na KT333 na badziewnym coolerku. na epoxie jeszcze go nie katowalem, ale proce z tej serii wg. cpu database chodza do 1600 na wodzie, a woda czeka na montarz. AMD Duron Core Morgan CPU Model 7 Performance Rating N/A Working Frequency 1000 Package Type CPGA Operating Voltage 1.75v Operating Temperature (Max) 90°C L1 Cache Size 128KB L2 Cache Size 64KB Multiplier FSB Frequency 200MHz Stepping Code AHHAA Manufacture Year 2001 Manufacture Week Week 42 Production Batch W numerkow nie pamietam, ale powyzsze dane wygenerowal program na podstawie numerkow. Mowilem o obudowie HP od Zalmana za drobne 1200$ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Hehehe, dawno nie bylo tak ql topicu, ja jednak dalej bede obstawal przy mojej teori spiskowej, a radek ty nie atakuj mnie, bo z lamami klucic sie nie bede :D A co do naszego Arkus, chetnie powiedzial bym "wyjdz! bo glupoty gadasz": Ale kiedy jest jej mniej to jej prędkośc liniowa musi być większa (co z wami jest - przecież to oczywiste - moze niedokładnie tłumaczę???)Noz toz tys jest posiadaczem IQ mniejszego od 25 ? przeciez jak pompka pompuje 10L wody to woda ma taka sama predkosc liniowa, niezaleznie czy jest jej 1 litr, 20 litrow czy 0,7 :D, prosze jeszcze jak sie napiol ....przeciez to oczywiste....no jak widzisz na tym forum dla ludzi ktorzy siedza w temacie debilizmy ze sie tak wyraze nie sa oczywiste Jak ma większą pojemność wody to się dłużej ładuje ALE TAKŻE dłuzej oddaje ciepło po naładowaniuNoz toz ty jest posiadaczem IQ mniejszego od 10 ? Wiecej wody ma wieksza powiezchnie co przyspiesza oddawanie ciepla, ogolnie lepiej miec wiecej niz mniej wody w ukladzie. A pozatym, co ma za znaczenie to jak dlugo woda oddaje cieplo, jak kompa wylanczam to wali mnie ile bedzie stygl, przeciez nie wloncze go znow za 30sekund. [juz wiem czego sie czepisz....daje ci wybieg...jak mojemu kantorowi [RIP :(]...czekam :twisted: :twisted: :twisted: ] hehehehe i moje ulubione, tekst roku Ale jestem przekonany, że te wszystkie szlauchy od pralek i chłodnice od samochodów są guzik warte do chłodzenia malutkiego procesora (to już lepsze jest akwarium).Noz toz ty jestes posiadaczem IQ mniejszego od 0 ?? HaHa, akwarim lepsze od chlodnicy :) no ciekawe, a przelicz prosze powiezchnie oddawania ciepla lolku, a pozatym niepowiem co jest poreczniejsze, trwalsze, bardziej wytrzymale na uszkodzenia itd itd. Malutki procesor no fakt malutki, szkoda ze po mocnym o/c moj malutki procesor zrzera 100W mocy oddajac to powiezchnia wielkosci hmm...pozno jest nieche mi sie szukac, jakiej wielkosci jest IHS Northwooda ? Do tej pory sie nieodzywalem bo myslalem ze sie opamietacie lamerzy, ale kurde az 8O co potraficie wymyslac, ty BTW, masz moze akwarium do WC na zbyciu :lol: :lol: :lol: :lol: Ide lulu, niech ktos mi te wymiary IHS northwooda zapoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Ejjj, spokojnie. Przede wszystkim przestancie po sobie jechac, a uzywajcie TYLKO konkretow! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkus Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2003 Ok... Avenger - Znieniłem nieco po sugestii przedmówcy Ale nadal uważam, że inżynierowie, zajmuja sie robieniem zabawek dla niedouczonych overclockerów i na tym forum nie występują. Na tym temacie jest wyjątkowo dużo problemów z alfabetyzmem funkcjonalnym. Trzy razy tłumaczyłem załozenia podanego przykładu... Z tego że pompka pąpuje 10l wody h nie wynika jej prędkośc przepływu tylko ilość wody (dotarło matołku?)!. Predkość przepływu wody zależy od średnicy przewodu w który jest ona wtłaczana. :evil: Ilość wody w układzie zamkniętym jest zawsze taka sama (jest jej tylko tyle ile wlejesz!). Jeżeli wydajność pompki i ilość wody to const. więc zmienną jest prędkość przepływu. (i zeby juz było jasne nie odnoszę tego do rzeczywistych warunków pracy pompki, bo te zależą od obciażenia - i widocznie pompka o małej mocy musi mieć szerokie przewody i duzo wody dla zmniejszenia oporów). Jak masz dużo wody zamknietej w rurach to ich rezystancja termiczna jest ważna - nie dlatego że ci komputer dłużej lub krócej stygnie - tylko dlatego że większa jest sprawność odprowadzania ciepła z bloku (i szybsza reakcja na zmiany temperatury). Podobnie jest przy coolerach powietrznych (przy małej prędkości przepływu ich oporność termiczna jest wieksza - przy dużej prędkości mniejsza - zobacz sobie dane techniczne Zalmana). Tekst o akwarium to była drwina... - ale widzę, że ty Avenger, także mózg wymieniłeś na mniejszy - bo jest poręczniejszy! :evil: W układzie z chłodznicą ciepło oddaje powierzchnia chłodnicy - a nie ilość wody zawarta w chłodnicy - więc po prostu bredzisz... :twisted: Powierzchnia procesora jest mała - co sam potwierdzasz - więc żeby odebrać z niej ciepło woda powinna stykać się z jak najwiekszą powierzchnią bloku i przepływać z jak największą możliwą prędkością. Tylko, że wy te zasady zaraz odnosicie do zastosowań praktycznych, w których takich warunków pracy układu nie mozna spełnić dostępnymi środkami. Wszystkie testowane układy wodne jakie widziałem mają sprawność porównywalną z dobrymi coolerami. Żeby układ WC osiągnął większą sprawność trzeba by zbudować może wysokociśnieniowy albo z chłodziwem o niskiej temperaturze wrzenia???, który pewnie byłby tak drogi jak chłodzenie sprężarkowe - więc byłby bez sensu... Cała zaleta WC to jego cisza, która można osiągnąc stosunkowo tanio. A cała wada WC to mozliwość awarii uszkadzającej inne komponenty komputera. Gdyby WC było takie dobre to stosowali by je wszyscy producenci komputerów - a jakoś o tym dotad nie słyszałem :?: I jeżeli masz wątpliwości to takie same rozważania mogłeś przeczytać w różnych pismach i serwisach, od 2-3 lat - od kiedy WC stało się bardziej popularne. Ja tu prochu nie wymyślam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...