Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października W dniu 2.10.2024 o 20:34, karro napisał: to po co ci 4K jak z FSR Po to, by mieć ostry obraz bez aliasingu (to samo tyczy się DLSS). Na 27" 2560x1440 jak włączysz DLSS/FSR na Quality, to jest mydło, jak na 27" 3840x2160 włączysz DLSS/FSR nawet na Balanced, to masz ostry obraz. 2 godziny temu, Micromachines napisał: Chyba na prawdę lepiej wybrać to 1440p i 27 cali 🙂 Nie. Akurat na 27" dobrze jest brać 4K. Przy "1440p" nadal mydelniczka w takim The Last Of Us. 2 godziny temu, Bonusso3 napisał: 60Hz odczuwalnie gorzej męczy wzrok. Na CRT 2 godziny temu, Bonusso3 napisał: 1440p w 27" jest idealne Nie jest, nie było i nigdy nie będzie. W dniu 2.10.2024 o 21:20, Micromachines napisał: Co jest złego w FSR? Jak masz monitor z niewysokim PPI (np. 27" 2560x1440) to obraz ma jak dla mnie słabą ostrość. Jednak na 27" 3840x2160 już jest dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października 4 minuty temu, Kyle napisał(a): Po to, by mieć ostry obraz bez aliasingu (to samo tyczy się DLSS). Na 27" 2560x1440 jak włączysz DLSS/FSR na Quality, to jest mydło, jak na 27" 3840x2160 włączysz DLSS/FSR nawet na Balanced, to masz ostry obraz. Na fsr jest zawsze mydło,to nie dlss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października W dniu 1.10.2024 o 10:52, First Ever napisał: Do zastosowań domowych optymalne jest 1080p (1920x1080) w 23-24 calach co daje wartość 96-92 PPI (pikseli na cal). Na 24" 2560x1440 obraz jest znacznie ostrzejszy i mniej zapikselowany, niż na 24" 1920x1200, nie wspominając o bieda 1920x1080. FHD to się nadaje, ale do laptopów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października 5 minut temu, Kyle napisał(a): Przy "1440p" nadal mydelniczka w takim The Last Of Us. bo masz radeona,to nie mydlo .Fsr sprawia ze detale spadają na low w tej grze xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października (edytowane) 8 minut temu, karro napisał: Na fsr jest zawsze mydło,to nie dlss Jak masz monitor z kiepskim PPI to tak. 7 minut temu, karro napisał: bo masz radeona, Który się nazywa RTX 4060Ti 16GB 🤣 7 minut temu, karro napisał: Fsr sprawia ze detale spadają na low w tej grze xD Skąd takie bajki? Co innego widzę u siebie, jak i w testach na TechPowerUp: https://www.techpowerup.com/review/the-last-of-us-part-i-fsr-2-2-vs-dlss-comparison/ DLSS i FSR to dobre technologie, ale trzeba mieć monitor z wysokim PPI (4K na 31,5" to minimalna rozdzielczość, natomiast do 27" też potrzeba 4K, bo 2560x1440 daje za słabą ostrość jak dla mnie, a nie ma monitorów 27" np. 3200x1800 - może jak ktoś lubi mydło, to mu obleci 2560x1440 DLSS 27") Edytowane 4 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października Bajki są że przegrałem wiele razy the last of US i fsr zupełnie nieużywalny jest,można tylko z generator klatek w tej grze skorzystać no ale gra wolna jak flaki z olejem to i to działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października (edytowane) Na jakim monitorze (rozdzielczość natywna i przekątna)? Bo jak 27" 2560x1440 to przecież wyżej pisałem, że nie będzie to wyglądać dobrze. Nawet jak na takim ekranie ustawisz "Quality" to i tak bazowa jest na poziomie słabego 1707x960, a wyjściowe 2560x1440 też nie porywa. Dla porównania gdybyś miał 27" 3840x2160 i ustawił jakość na "Balanced" to byś miał bazową 2227x1252, co w połączeniu z wyjściowym 4K zrobiło by dobrej ostrości obraz. Nawet na domyślnym TAA w The Last Of Us, będziesz miał znacznie bardziej rozmyty obraz na 27" 2560x1440, niż na 27" 3840x2160 FSR Balanced. Edytowane 4 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października 4 minuty temu, Kyle napisał(a): Na jakim nic to nie zmiania jak na dlss wyglada to dobrze a na fsr ponizej pazdzierzy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października Godzinę temu, Kyle napisał: Po to, by mieć ostry obraz bez aliasingu (to samo tyczy się DLSS). Na 27" 2560x1440 jak włączysz DLSS/FSR na Quality, to jest mydło, jak na 27" 3840x2160 włączysz DLSS/FSR nawet na Balanced, to masz ostry obraz. Nie zgodzę się z tym, patrz sygnatura. Nawet na Quality widać mydło DLSS. Tak jak FG jest spoko jak chcesz podwoić 50+ fps aby mieć ponad 100 to DLSS/FSR/XeSS to niewypał. Godzinę temu, Kyle napisał: Jak masz monitor z niewysokim PPI (np. 27" 2560x1440) to obraz ma jak dla mnie słabą ostrość. Jednak na 27" 3840x2160 już jest dobrze. Nie wiem jak daleko od monitora siedzisz jeżeli standardowe 60-80cm to gratuluje sokolego wzroku. Plamka (pixel) na 27" 1440p ma 0,23mm - 1/4 mm jeszcze raz gratuluję wzroku - marnujesz się siedząc przy kompie. 19 minut temu, karro napisał: nic to nie zmiania jak na dlss wyglada to dobrze a na fsr ponizej pazdzierzy Jedno i drugie statycznie wygląda OK ale w ruchu to nieporozumienie - wyczuwam fanboya Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października Uważaj sobie co chcesz na fsr the last of us wygląda jakby to były detale low Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października (edytowane) Godzinę temu, bamboocha napisał: Nie wiem jak daleko od monitora siedzisz jeżeli standardowe 60-80cm to gratuluje sokolego wzroku. Plamka (pixel) na 27" 1440p ma 0,23mm - 1/4 mm jeszcze raz gratuluję wzroku - marnujesz się siedząc przy kompie. Każdy zobaczy aliasing na 27" 2560x1440 w grach (bez AA), więc jak widać piksel 0,23mm nadal za duży. Aliasing nawet da się dostrzec na 31,5" 3840x2160 (piksel 0,18mm). Co nie zmienia faktu, że wypowiedź którą cytowałeś, tyczyła się FSR Quality (na ekranie 27" 2560x1440). Edytowane 4 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października 3 godziny temu, Kyle napisał: Na CRT No nie 😉Ale jak siedzisz przed monitorem 10h to robi to różnicę 😉 3 godziny temu, Kyle napisał: Nie jest, nie było i nigdy nie będzie. Czyli do 43" 12K potrzeba? To jest moje zdanie, polecam koledze zamówić sobie 2 monitory, postawić obok siebie i porównać. Siedzę jakoś 80cm od monitora i nie widzę różnicy między 32" 4K i 27" 2K. No i przede wszystkim głównie pracuję, mniej gram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października Niezłe rozkminki jak sie weźmie ze siedzi tam 7700xt z FSR xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października (edytowane) W dniu 3.10.2024 o 11:12, Micromachines napisał: Teraz ogarniam. Asus / Alienware OLED? Ja wolę OLEDa unikać - wypalają się. Nawet jeśli tego nie widać, to różnie może być. - Na co dzień głównie sam używam kompa / siedzę na wprost, bo muszę. Sam tam coś ogarniam, gram itp. Partnerka raz na miesiąc może usiądzie. Czasem przyjdzie jej przyjaciółka i coś tam się oglądają pół dnia to leżą na łóżku. Jak ja oglądam z nimi zazwyczaj siedzę obok monitora. Jeżeli chodzi o mnie, to te kąty - ja tego nigdy nie testowałem albo moje monitory nie miały z tym problemu albo nie zwracam uwagi. Mam na myśli też to, aby nie marudziły, że źle się ogląda filmy itd... Moje myślenie o 4K (ale nie jest to must have za wszelką cenę) głównie dlatego: - Bo zostawiam monitor AOC 22V2Q FHD dlatego, że nie widzę sensu sprzedawania go. Na różnych ludzi można trafić, różnie bywa w transporcie i jeszcze mam sobie dokładać na głowę nerwów? Ile by poszedł ten monitor? 200 zł? No to bez sensu... - Był jeszcze taki zamysł, że jeżeli granie w 4K z jakiegoś powodu dawałoby złe odczucia, słaby FPS itd. No to wtedy mogę grać na monitorze FHD jak do tej pory. Z tym, że nie chcę zachowywać się, jakby nic poza 4K nie istniało, tylko rozważyć najlepszą opcję, najbardziej rozsądną. Po prostu, aby ta zmiana była zadowalająca i widoczna, odczuwalna. - Czarne kolory, no nie wiem może ja mam coś ze wzrokiem, ale na moim AOC 22V2Q ja nie widzę, aby czarny był szary jak to mówią. Tam czarny to czarny. Nie widzę też żadnej "poświaty" podświetlenia jak to nazywają Backlight Bleed? IPS glow? - Wolę mieć dobre odwzorowanie kolorów bez kalibracji, bo później znowu szukać tego w internecie, bawić się i denerwować. Nie mam więcej siły na nerwy irl. Chyba, że byłoby to na prawdę łatwe, wszystko pokazane od razu itd. - Po prostu chcę poznać dobre modele, jak trzeba to przełożę zakup monitora i po nowym roku ogarnąć budżet, np, 3000 zł jeśli warto i nie jest to OLED. Pytanie, po co mi monitor droższy niż karta? Ponieważ mam problemy z kręgosłupem i bywa tak, że po prostu nie mam ochoty na granie. Jedynie co, to położyć się. Zajawka na granie może się wypalić, a monitor zostaje do ogólnego użytku. - VA / IPS? Do 2019 roku miałem montor 720p, później kupiłem AOC 22V2Q Naczytałem się, że monitory VA nie nadają się do grania, jest to "smużenie", czy RTSy albo źle to wygląda przy filmach. Jak to jest w praktyce? Nie mam pojęcia... No to też takie recenzje trochę odstraszyły wiadomo. Stilgar też twierdzi, że występuje jakieś tam migotanie, więc od razu to co 1000% mogę stwierdzić. ŻADNEGO ABSOLUTNIE migotania z monitora i innych takich rzeczy - kwestie zdrowotne. - Rozdzielczość 1440p lub 4K - Rozmiar 27 - 32" - Po prostu, monitor, który będzie warty zakupu, aby być zadowolonym. AOC jest ok sam w sobie jako monitor, jest dobry, ale to FHD. Może to też ja mam skrzywione spojrzenie i oczekuję niemożliwego od grafiki w grach... Bo też na logikę - sama rozdzielczość nie sprawi, że nagle grafika się zmieni w grze chociażby. Jak chodzi o okno to zasuwam roletę jedną do połowy i jest wtedy znośnie, ale to głównie jak jest lato. Żeby nie pisać "bo tak mi się wydaje", to specjalnie zmierzyłem centymetrem i odległość monitora od wzroku to tak 65-70 cm w zależności jak ułożę krzesło. Monitor na ramieniu - czyli monitor nadal jest w przestrzeni biurka. No to chyba można brać pod uwagę 27-32" Też podkreślę. Stilgar też twierdzi, że w jakiś monitorach występuje jakieś tam migotanie, więc od razu to co 1000% mogę stwierdzić. ŻADNEGO ABSOLUTNIE migotania z monitora i innych takich rzeczy - kwestie zdrowotne. Tak szczerze to 6 lat chyba lub dłużej nie wiem dokładnie, miałem RX 570 4 GB + FHD. W Horizon Zero Dawn miałem drop FPS między 40-60 FPS w zależności od miejsca sprawdzając MSI Afterbuner. Osobiście jakoś nie przeszkadzało mi to, bo nadal było płynnie. Mam w tej grze 70h i chcę grać dalej, ale na zasadzie zwiedzanie krajobrazu, walka 4fun itd. Jeszcze w planie jest Resident Evil 4 i obie części A Plague Tale. Nie wiem jak będzie z moim procesorem, bo mam i5-11400F Zmiany? No to najtaniej wychodzi nadal AM4, czyli ewentualnie kupienie Ryzen 7 5700X3D + MSI B550-A PRO jakieś 1300 zł. Później to już AM5 i jakieś 2000 zł+ lub więcej, a to już wiadomo. Tu karta, zasilacz, monitor... swoje robi. Również używam FSR "dla testów" i nie widzę, aby grafika była jakaś zła. Nie wiem, może coś jest ze mną nie tak... Po prostu FHD nie ma ostrości obrazu moim zdaniem, nie ma tego "detalicznego" czegoś. No chyba, że gry są tak robione heh. Ja ustawię w grze i AMD limit klatek na max 60, bo tak mniej prądu żre karta w zależności od gierki. Różnice między RTX 4070 VS RX 7700 XT są takie Z tego, co widzę (nie wiem, czy to ma znaczenie) Nitro+ ma Taktowanie rdzenia w trybie boost: 2599 MHz Nie no prosze was... nie wierz wszystko w co na necie czytasz bo ja az sam odplilem gierke dawno w to nie gralem ostatnio na rozdzialce 3440x1400 teraz wlaczylem na 4k, "ps. Horizon na moim 4070 w 4k działa ledwo 60fps z dropami... Chyba że rozmydlacz się włączy a 7700xt chyba ciut słabszy jest. Dodać do tego blisko monitora 32' 4k i ten romydlacz jeszcze bradziej widać. Bierz 27" 1440p... A ja zbieram na 5080...." bzdura nie możliwe żeby miał ledwo 60fps, FPS na 4070Ti w 4k 100%TAA ultimate quality to od 100 do 120. Tu masz serie screenshotow(26pic) https://imgur.com/a/a6Xxvys po 10 min gry masz 107 sredni fps a 1% low 97fps nie ma szans żeby miał ledwo 60fps na 4070 ta karta jest tylko 20% wolniejsza (uśredniony FPS na 4070 powinien być cos w okolicach 80 -85fps w zależności od wersji karty) Edytowane 4 Października przez maxmaster027 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października (edytowane) 46 minut temu, Bonusso3 napisał: No nie 😉Ale jak siedzisz przed monitorem 10h to robi to różnicę 😉 Na CRT to po 10 minutach przy 60Hz mam dość 😉 46 minut temu, Bonusso3 napisał: Siedzę jakoś 80cm od monitora i nie widzę różnicy między 32" 4K i 27" 2K. No i przede wszystkim głównie pracuję, mniej gram. Ja siedzę w typowej odległości (6x cm). Różnicę (w czcionce) to widzę nawet między 23,8" 2560x1440 a 31,5" 3840x2160 - niewielką, ale na tym większym piksel jest mniejszy = czcionka lepszej jakości. Także między 32" 4K a 27" 2,5K to różnicę widzę bez problemu na tekście (nie wiem jak z 80cm, bo tak daleko od ekranu to nie siedzę). Oczywiście skalowanie w systemie tak ustawione (przez kalkulację), że wielkość liter/elementów interface identyczna. Edytowane 4 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października @Kyle Ja więcej ogarniam o sprzęcie komputerowym niż monitorach. Właściwie o monitorach to można uznać, że nie wiem nic. Dlatego ja nie mam pojęcia jaki wybierać. Mogę po nowym roku przeznaczyć 3000-3500 zł jeżeli będzie warto. Tylko, że w tych cenach to chyba OLED, który odstrasza mnie wypalaniem niestety. Po co mi monitor, który się wypali i nie wiadomo jak będzie wyglądało to za X lat... każdy sprzęt zachowuje się inaczej + każdy producent ma inną kontrolę jakości... Dla mnie jedyne to co zostaje - to sugerowanie się recenzjami i opiniami osób, które mają wiedzę w temacie. 34 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): Nie no prosze was... nie wierz wszystko w co na necie czytasz bo ja az sam odplilem gierke dawno w to nie gralem ostatnio na rozdzialce 3440x1400 teraz wlaczylem na 4k, "ps. Horizon na moim 4070 w 4k działa ledwo 60fps z dropami... Chyba że rozmydlacz się włączy a 7700xt chyba ciut słabszy jest. Dodać do tego blisko monitora 32' 4k i ten romydlacz jeszcze bradziej widać. Bierz 27" 1440p... A ja zbieram na 5080...." bzdura nie możliwe żeby miał ledwo 60fps, FPS na 4070Ti w 4k 100%TAA ultimate quality to od 100 do 120. Tu masz serie screenshotow(26pic) https://imgur.com/a/a6Xxvys po 10 min gry masz 107 sredni fps a 1% low 97fps nie ma szans żeby miał ledwo 60fps na 4070 ta karta jest tylko 20% wolniejsza (uśredniony FPS na 4070 powinien być cos w okolicach 80 -85fps w zależności od wersji karty) Ja mam dokładnie tę kartę Sapphire Nitro+ Radeon RX 7700 XT 12GB GDDR6 https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-nitro-radeon-rx-7700-xt-12gb-gddr6-11335-02-20g-13122438/ Za 2-3 lata zmienię na jakąś RTX, ale póki co taka mi wystarczy do grania online + wybrane tytuły single player. Jak mówimy o Horizon Zero Dawn w 4K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października 1 minutę temu, Micromachines napisał: @Kyle OLED, który odstrasza mnie wypalaniem niestety. Po co mi monitor, który się wypali i nie wiadomo jak będzie wyglądało to za X lat.. Monitora OLED nie mam, więc nie wiem jak duży realnie to jest problem. LCD jak wiadomo też się wypalają (podświetlenie) ale nie jest to realnie problematyczne. Może OLED ma już na tyle dużą trwałość i "mechanizmy ochronne", że wytrzyma tyle co LCD (choć pewnie wiele zależy od jasności). Wyjdzie w praniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października (edytowane) Godzinę temu, Micromachines napisał: @Kyle Ja więcej ogarniam o sprzęcie komputerowym niż monitorach. Właściwie o monitorach to można uznać, że nie wiem nic. Dlatego ja nie mam pojęcia jaki wybierać. Mogę po nowym roku przeznaczyć 3000-3500 zł jeżeli będzie warto. Tylko, że w tych cenach to chyba OLED, który odstrasza mnie wypalaniem niestety. Po co mi monitor, który się wypali i nie wiadomo jak będzie wyglądało to za X lat... każdy sprzęt zachowuje się inaczej + każdy producent ma inną kontrolę jakości... Dla mnie jedyne to co zostaje - to sugerowanie się recenzjami i opiniami osób, które mają wiedzę w temacie. Ja mam dokładnie tę kartę Sapphire Nitro+ Radeon RX 7700 XT 12GB GDDR6 https://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-nitro-radeon-rx-7700-xt-12gb-gddr6-11335-02-20g-13122438/ Za 2-3 lata zmienię na jakąś RTX, ale póki co taka mi wystarczy do grania online + wybrane tytuły single player. Jak mówimy o Horizon Zero Dawn w 4K No to spojrz na taktowanie tam ma ponad 60fps i okolice 2300mhz, masz dobra karte do oc, przy 215W jak w tej grze i takim chłodzeniu można spokojnie podkrecic pamiec i rdzen i ponad 70fps bedzie okolice 80. Patrzac, że niektore wersje chodzą 2700-2750mhz. Ostatnio był materiał czy OLEDy sie wypalaja. I tak i nie. Te na TV bardzo, ale te matryce OLED dla monitorow minimalnie, w zasadzie tu masz film mozesz obejrzec, wyglada to bardzo dobrze także nie ma co sie martwić na zapas. Mało jest recenzji na temat wypalania monitorow dlatego takie perełki warto znać i obejrzec sobie to wideo Edytowane 4 Października przez maxmaster027 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października Godzinę temu, Kyle napisał(a): Monitora OLED nie mam, więc nie wiem jak duży realnie to jest problem. LCD jak wiadomo też się wypalają (podświetlenie) ale nie jest to realnie problematyczne. Może OLED ma już na tyle dużą trwałość i "mechanizmy ochronne", że wytrzyma tyle co LCD (choć pewnie wiele zależy od jasności). Wyjdzie w praniu. To jeszcze zostaje mi problem rozdzielczości. Moja cała specyfikacja PC: Procesor: i5-11400f Płyta główna: Płyta główna Gigabyte B560M DS3H Pamięć RAM: Crucial 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ballistix Karta graficzna: RX 7700 XT Sapphire Nitro+ Chłodzenie CPU: ENDORFY Fera 5 Black 120mm Obudowa: be quiet! Pure Base 500DX Zasilacz: MSI MPG A850G PCIE5 850W 11 minut temu, maxmaster027 napisał(a): No to spojrz na taktowanie tam ma ponad 60fps i okolice 2300mhz, masz dobra karte do oc, przy 215W jak w tej grze i takim chłodzeniu można spokojnie podkrecic pamiec i rdzen i ponad 70fps bedzie okolice 80. Patrzac, że niektore wersje chodzą 2700-2750mhz. Ostatnio był materiał czy OLEDy sie wypalaja. I tak i nie. Te na TV bardzo, ale te matryce OLED dla monitorow minimalnie, w zasadzie tu masz film mozesz obejrzec, wyglada to bardzo dobrze także nie ma co sie martwić na zapas. Mało jest recenzji na temat wypalania monitorow dlatego takie perełki warto znać i obejrzec sobie to wideo Z tego, co ja widziałem - właściwie pobrałem sobie plik od tego ziomka na 2700-3000 Mhz i nic mi nie wywala błędów, ani nic takiego. Co do monitorów OLED, to film widziałem właśnie i nie wiem. Jaka rozdzielczość, ile cali brać i czy faktycznie realnie ten oled? Czytałem, że Q-LED, czy jakoś tak się nie wypala? Po prostu nie chciałbym widzieć na swoim monitorze żadnych pasków i innych takich... Wszyscy mówią DELL, ale DELL czytam, że ma kiepską kontrolę jakości, ehhh... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 4 Października Zgłoś Opublikowano 4 Października No on wlasnie wspomnial ze masz najlepsza wersje 7700xt. Troche niefortunnie dodał na koniec wyniki z FULLHD...no ale wspomniał, że samą pamiecia z 2250 na 2514 zyskać mozna około 5%, dodatkowo ~8% z oc rdzenia więc jak zsumowac jest dość sporo jeżeli tam mialeś gameplay te 2250 to teraz rozumiem była pamiec, GPU miało normalnie 2550Mhz~ zatem możesz ten fps pomnożyc przez 12-13% Jeżeli masz uśrendiony FPS załóżmy Horizon zero tak jak tam 67~ to ta średnia skoczy do 75fps. Na pewno można komfortowo grać w 4k w takie gry na maksymalnych ustawieniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października Złożyłem kompa na 4060 i ryzen 7600. Na stock odpaliłem demo final fantasy XVI czyli nowa gra. W 4 K nie pograsz, nawet na low jest słabo. Kup dobry monitor 27 1440p i poczekaj na tańsze oledy najlepiej qd i upgrade kompa jeśli rozbija się to o granie, chyba że starsze tytuły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października (edytowane) 5 godzin temu, zibrator napisał: W 4 K nie pograsz, nawet na low jest słabo. Kiedyś miałem RTX 3050 i ta karta była w stanie zapewnić minimalny fps na poziomie 60 w DeathStranding max w 1920x1080 i w 4K DLSS UltraPerformance - jeden i drugi tryb jakościowo był słaby, ale z dwojga złego mniej fatalnie wyglądało to w tym 4K DLSS UltraPerformance. Do czego zmierzam - kupno ekranu z niższą rozdzielczością np. 2560x1440 wcale nie jest rozwiązaniem, bo i tak są gry, których np. RTX 4060 nie pociągnie w 2560x1440 natywnym, przy odpowiednio wysokim fps. Przy ekranie wyższej rozdzielczości masz szersze pole manewru (masz skalowanie intiger, więc na 4K możesz odpalić nierozmyte 2K, masz wszelkie DLSS/FSR). Nie mniej jednak jak masz max 3000zł to kupno OLED 27" 2560x1440 / 34" 3440x1440 nie musi być złym pomysłem. Przykładowo taki OLED Philips Evnia 34M2C6500/00 kosztuje 2600zł - za takie pieniądze, to taniocha. Edytowane 5 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października 3 godziny temu, Kyle napisał: Kiedyś miałem RTX 3050 i ta karta była w stanie zapewnić minimalny fps na poziomie 60 w DeathStranding max w 1920x1080 i w 4K DLSS UltraPerformance - jeden i drugi tryb jakościowo był słaby, ale z dwojga złego mniej fatalnie wyglądało to w tym 4K DLSS UltraPerformance. Do czego zmierzam - kupno ekranu z niższą rozdzielczością np. 2560x1440 wcale nie jest rozwiązaniem, bo i tak są gry, których np. RTX 4060 nie pociągnie w 2560x1440 natywnym, przy odpowiednio wysokim fps. Przy ekranie wyższej rozdzielczości masz szersze pole manewru (masz skalowanie intiger, więc na 4K możesz odpalić nierozmyte 2K, masz wszelkie DLSS/FSR). Nie mniej jednak jak masz max 3000zł to kupno OLED 27" 2560x1440 / 34" 3440x1440 nie musi być złym pomysłem. Przykładowo taki OLED Philips Evnia 34M2C6500/00 kosztuje 2600zł - za takie pieniądze, to taniocha. No to są dobre ceny, evnia 8600 -2800zl, envia 6500 -2600zł niemal że te same w nowszym modelu jest dodatkowo USB C, ale jak ktos nie potrzebuje USB C to ten model z amiglow w takiej cenie 2600zl to jest nie do pobicia przez żaden inny monitor. Niedawno te monitory mialy cene ponad 4000zl w sumie sporo sklepu jeszcze za tyle sprzedaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października 10 godzin temu, Kyle napisał(a): Kiedyś miałem RTX 3050 i ta karta była w stanie zapewnić minimalny fps na poziomie 60 w DeathStranding max w 1920x1080 i w 4K DLSS UltraPerformance - jeden i drugi tryb jakościowo był słaby, ale z dwojga złego mniej fatalnie wyglądało to w tym 4K DLSS UltraPerformance. Do czego zmierzam - kupno ekranu z niższą rozdzielczością np. 2560x1440 wcale nie jest rozwiązaniem, bo i tak są gry, których np. RTX 4060 nie pociągnie w 2560x1440 natywnym, przy odpowiednio wysokim fps. Przy ekranie wyższej rozdzielczości masz szersze pole manewru (masz skalowanie intiger, więc na 4K możesz odpalić nierozmyte 2K, masz wszelkie DLSS/FSR). Nie mniej jednak jak masz max 3000zł to kupno OLED 27" 2560x1440 / 34" 3440x1440 nie musi być złym pomysłem. Przykładowo taki OLED Philips Evnia 34M2C6500/00 kosztuje 2600zł - za takie pieniądze, to taniocha. 6 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): No to są dobre ceny, evnia 8600 -2800zl, envia 6500 -2600zł niemal że te same w nowszym modelu jest dodatkowo USB C, ale jak ktos nie potrzebuje USB C to ten model z amiglow w takiej cenie 2600zl to jest nie do pobicia przez żaden inny monitor. Niedawno te monitory mialy cene ponad 4000zl w sumie sporo sklepu jeszcze za tyle sprzedaje. Nadal mam mieszane odczucia co do OLED, bo mimo wszystko. To jest zabawa, aby nie było statycznego obrazu i inne... Dodatkowo liczyć +600 zł za dodatkową gwarancję, to jakieś 4000 zł razem. Nie wiem, czy chce mi się bawić z opcją OLED, bo mimo wszystko te monitory mają wady i co ważniejsze wypalanie się. Ja chcę po prostu włączyć monitor i mieć spokój, nie przejmować się niczym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października (edytowane) Sam mam IPS z fenomenalną jak na IPS czernią (bardzo równa, kontrast zmierzony po kalibracji ponad 1400:1), ale jak gram w gry typu Resident Evil 3 Remake, to jest dosyć żałośnie z jakością tych ciemnych obszarów. Także sam spróbuję OLED (czekam na jakiś fajny 4K bez wentylatora od LG, bo chcę z kalibracją sprzętową, a chyba tylko LG daje w tej klasie taką opcję). Ty widzę nie masz parcia na 4K, a na sprzętową kalibrację tym bardziej, więc za te śmieszne 2600zł za 34" OLED, to nic tylko brać. Edytowane 5 Października przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października Mam Eizo z kalibracja, ale można wypożyczyć profesjonalny kalibrator za 60zl. Właśnie czekam na przesyłkę, bo bardzo mnie ciekawi wynik końcowy. Według recenzji mój monitor przed kalibracją był ok, ale po jest fantastyczny więc korci. To chyba lepsza opcja niż bawienie się w ustawianie suwakiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października (edytowane) 1 godzinę temu, Micromachines napisał: Nadal mam mieszane odczucia co do OLED, bo mimo wszystko. To jest zabawa, aby nie było statycznego obrazu i inne... Dodatkowo liczyć +600 zł za dodatkową gwarancję, to jakieś 4000 zł razem. Nie wiem, czy chce mi się bawić z opcją OLED, bo mimo wszystko te monitory mają wady i co ważniejsze wypalanie się. Ja chcę po prostu włączyć monitor i mieć spokój, nie przejmować się niczym. Nie mozesz miec mieszanych odczuc bo nie miales OLEDa, po prostu czytasz sobie ogladasz itp. A np ja mam OLED mam IPS, mam VA i moge porownac OLED jest o wiele lepszy bez dwoch zdan. Czy oznacza to że VA jest zle czy IPS jest do bani? Pewnie, że nie całkiem fajne monitory ale nie opłaca sie obecnie wydawac na nie wiecej jak 500zl Nawet 240hz VA lub IPS nie zapewni Ci takiego Clarity pictures szczegolnie in motion jak daje OLED, innymi slowy majac z 80-100Hz na OLEDzie bedziesz mial lepszy motion clarity jak IPS/VA 240hz, i dla tego tutaj jak ktos ma okolice 2000-2500zl to tylko dozbierać te 100zl do OLEDa, natomiast jesli sie nie ma to mozna kupic jakis 1440p za 500zl albo fullhd za 300zl i poczekac na jeszcze nizsze ceny oledow Edytowane 5 Października przez maxmaster027 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 5 Października Zgłoś Opublikowano 5 Października (edytowane) 1 godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): Nie mozesz miec mieszanych odczuc bo nie miales OLEDa, po prostu czytasz sobie ogladasz itp. A np ja mam OLED mam IPS, mam VA i moge porownac OLED jest o wiele lepszy bez dwoch zdan. Czy oznacza to że VA jest zle czy IPS jest do bani? Pewnie, że nie całkiem fajne monitory ale nie opłaca sie obecnie wydawac na nie wiecej jak 500zl Nawet 240hz VA lub IPS nie zapewni Ci takiego Clarity pictures szczegolnie in motion jak daje OLED, innymi slowy majac z 80-100Hz na OLEDzie bedziesz mial lepszy motion clarity jak IPS/VA 240hz, i dla tego tutaj jak ktos ma okolice 2000-2500zl to tylko dozbierać te 100zl do OLEDa, natomiast jesli sie nie ma to mozna kupic jakis 1440p za 500zl albo fullhd za 300zl i poczekac na jeszcze nizsze ceny oledow Mi bardziej chodzi o to, że OLEDem, to trzeba pewnie wiedzieć jak postępować, dbać o ekran, nie zostawiać nieruchomych elementów w miarę możliwości, o ile dobrze czytałem to co 4 godziny wyłączać monitor na 1h? Ja często zostawiam po prostu pulpit i idę coś robić, gotować i taki tam, bo nie chce mi się włączać ciągle komputera i wyłączać. U mnie komputer działa załóżmy, od 8 rano do północy +/- czasem mniej, czasem więcej. Dlatego mam te obawy, bo to jest dziesiątki godzin tygodniowo jak monitor działa - film Stilgara, który zostawiał monitor na tyle właśnie codziennie. Co jak mi się wypali i będzie to widoczne? Gdybym miał kupować OLEDa, to wolałbym już ewentualnie zaczekać i kupić np https://www.x-kom.pl/p/1267536-monitor-led-27-265-284-dell-alienware-aw2725df-oled.html Oczywiście do tego musiałaby dojść gwarancja dodatkowa, bo nie wyobrażam sobie inaczej. Czytałem jeszcze, że jest jeszcze technologia QD-OLED, ale nie wiadomo jak będzie po czasie. Oczywiście to nie jest tak, że marudzę, wymyślam, czy coś takiego. Tylko staram się logicznie do tego podejść. 3 godziny temu, Kyle napisał(a): Sam mam IPS z fenomenalną jak na IPS czernią (bardzo równa, kontrast zmierzony po kalibracji ponad 1400:1), ale jak gram w gry typu Resident Evil 3 Remake, to jest dosyć żałośnie z jakością tych ciemnych obszarów. Także sam spróbuję OLED (czekam na jakiś fajny 4K bez wentylatora od LG, bo chcę z kalibracją sprzętową, a chyba tylko LG daje w tej klasie taką opcję). Ty widzę nie masz parcia na 4K, a na sprzętową kalibrację tym bardziej, więc za te śmieszne 2600zł za 34" OLED, to nic tylko brać. Jakbym miał brać już OLED, to raz, a konkretnie za jakiś czas. Tylko po prostu boje się. Nawet film u Stilgara pokazuje, że monitor się wypalił. Ok, może tego tak nie widać tak, ale każdy model jest inny oraz czy ta technologia jest tak zbadana do końca? Można jej zaufać? A co z "pielęgnowaniem" tego monitora? Ja uzależniłem się od grania online i Resident Evil na PC, to przeszedłem tylko 2 i 6 Edytowane 5 Października przez Micromachines Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibrator Opublikowano 6 Października Zgłoś Opublikowano 6 Października Bierz MSI OLED za piątkę i nie przejmuj się pierdołami, szkoda życia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micromachines Opublikowano 6 Października Zgłoś Opublikowano 6 Października (edytowane) 2 godziny temu, zibrator napisał(a): Bierz MSI OLED za piątkę i nie przejmuj się pierdołami, szkoda życia. Ale ja chce się przejmować, bo chcę mieć komfort, a nie obchodzić z monitorem jak z dzieckiem :D Tylko włączyć i mieć pełny luz. No i jest text fringing. Ja tego nie ogarniam, mam monitor za 450 zł bodajże. Nie widzę tam, aby czarny był szary, ani jakiegoś ips glow itp... To teraz są 100x lepsze monitory i nagle tyle wad mają? Edytowane 6 Października przez Micromachines Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...