Skocz do zawartości
Micromachines

Jakie różnice 1440p i 4K

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, Kyle napisał(a):

Jest różnica, między poborem 100W, który może zobaczysz raz na rok, poborem 100W non-stop przy normalnym użytkowaniu. W przypadku OLED nie będziesz miał tak wielkiego poboru przy normalnym użytkowaniu.

Ja to rozumiem, tylko mam swoje preferencje i po prostu wolę coś, co będzie miało 35W max, nawet jakbym miał dać 1000 zł więcej za sprzęt jak https://www.x-kom.pl/p/1158086-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3423dwf-oled.html
Tylko i tak już nie rozumiem, czy ten monitor jest top, czy ranking nieaktualny... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba każdy taki większy monitor po ustawieniu jasności na max pobierze ponad 35W.

W dniu 1.10.2024 o 11:44, First Ever napisał:

Ilość pikseli zwiększała nam obszar roboczy,

To nie tak działa. Obszar roboczy zależy od wielkości elementów i wielkości ekranu. Przy wielkościach użytecznych obszar roboczy przy np. 27" 2560x1440 i 3840x2160 i 1920x1080 może być identyczny, a jedyna różnica to jakość czcionek/ostrość obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Kyle napisał(a):

Jest różnica, między poborem 100W, który może zobaczysz raz na rok, poborem 100W non-stop przy normalnym użytkowaniu. W przypadku OLED nie będziesz miał tak wielkiego poboru przy normalnym użytkowaniu.

Z tego, co czytam 

Cytat

MSI rozumie Twoje obawy, dlatego oferujemy Ci funkcję MSI OLED Care. Rozwiązanie to zapewnia szereg mechanizmów optymalizacji ochrony ekranu i składa się z trzech elementów – funkcji Pixel Shift, Panel Protect oraz Static Screen Detection. Teraz MSI przedstawia bardziej zaawansowaną wersję tej technologii oferującą funkcje ochrony, które w istotnym stopniu zmniejszające ryzyko wypalenia się ekranu OLED.

To jeszcze jakieś nowsze technologie, czy to już było? 
Ja to na prawdę zgłupiałem, jedni twierdzą, że MSI lepszy, a drudzy znowu, że top to Alienware. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ważne jakiego OLEDa weźmiesz to będzie przepaść jakościowa od tego co masz teraz. Śmiem twierdzić że tak samo będzie z miniledami.

Pobór prądu - fizyki nie oszukasz. Ogólnie LEDy więcej ciągną. Mój np. https://www.purepc.pl/test-msi-mpg-321urx-32-calowy-monitor-4k-qd-oled-dla-graczy-z-odswiezaniem-240-hz-oraz-z-hdmi-2-1?page=0,9

I jeszcze raz tekst z tego samego testu który dla ciebie powinien być ważny:

Cytat

Średnio luminancja w trybie SDR wynosi nieco ponad 200 nitów, szczytowo jednak dochodząc do okolic 250 nitów, co w zasadzie zgadza się z oficjalną specyfikacją. Do mniej naświetlonych pomieszczeń taka jasność będzie nadal wystarczająca. Jeśli jednak planujecie korzystać z tego typu monitora z mocno nasłonecznionym miejscu, to rozsądniej będzie zwrócić swoją uwagę na monitory LCD z podświetleniem Mini LED. Jeśli chodzi o HDR, to na pełnym ekranie możemy liczyć na maksymalnie 475 nitów, natomiast na skrawku ekranu, MSI MPG 321URX potrafi dobijać do okolic 1020 nitów.

Większość jak nie wszystkie OLEDy mają słabą jasność SDR czyli przy normalnym korzystaniu.

A co do wypalania to nie wiem czy oglądaliśmy ten sam materiał Stilgara. Specjalnie miał wyłączone wszystkie zabezpieczenia / funkcję ochrony aby sprawdzić podatność na wypalenia i przy normalnym użytkowaniu tak szybko to się nie stanie, plus głównie było widać ciemne pasy / różnicę po bokach od oglądania YT (16:9 na 21:9).

Chyba że kilka godzin dziennie wyświetlasz statyczny obraz ale monitor przyciemni / przesunie pixele aby zabezpieczyć się przed wypaleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 02:44, bamboocha napisał(a):

Nie ważne jakiego OLEDa weźmiesz to będzie przepaść jakościowa od tego co masz teraz. Śmiem twierdzić że tak samo będzie z miniledami.

Pobór prądu - fizyki nie oszukasz. Ogólnie LEDy więcej ciągną. Mój np. https://www.purepc.pl/test-msi-mpg-321urx-32-calowy-monitor-4k-qd-oled-dla-graczy-z-odswiezaniem-240-hz-oraz-z-hdmi-2-1?page=0,9

I jeszcze raz tekst z tego samego testu który dla ciebie powinien być ważny:

Większość jak nie wszystkie OLEDy mają słabą jasność SDR czyli przy normalnym korzystaniu.

A co do wypalania to nie wiem czy oglądaliśmy ten sam materiał Stilgara. Specjalnie miał wyłączone wszystkie zabezpieczenia / funkcję ochrony aby sprawdzić podatność na wypalenia i przy normalnym użytkowaniu tak szybko to się nie stanie, plus głównie było widać ciemne pasy / różnicę po bokach od oglądania YT (16:9 na 21:9).

Chyba że kilka godzin dziennie wyświetlasz statyczny obraz ale monitor przyciemni / przesunie pixele aby zabezpieczyć się przed wypaleniem.

Dziękuje za ten link i widzę, że moje myślenie było błędne. Jak będzie Tryb Standard / Ustawienia domyślne.
To wtedy będzie spoko git? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.10.2024 o 02:44, bamboocha napisał:

Zależy ile kto wymaga. Dzisiejsze OLED wyciągają te 250cd na 100% ekranu, więc jak ktoś wymaga np. 200cd (ja akurat do filmów/gier tyle ustawiam), to mu wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, mieciop napisał(a):

@Micromachines moim zdaniem musisz podjąc jakąs decyzje i choćby monitor był nie wiadomo jaki , zawsze bedzie mial jakies wady , masz tu wiele opcji przedstawionych - decyzja należy do ciebie.

Tych modeli jest za dużo, a ja po prostu szukam różnicy z FHD, aby była widoczna. 

Edytowane przez Micromachines

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi