Pepe Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Witam przyszedł mi do głowy taki pomysł aby chłodzić i wyciszyć dyski olejem transformatorowym. Olej nie przewodzi prądu i w jakims tam stopniu przewodzi cieplo. Słyszał ktoś o czymś takim , i co o tym pomyśle sądzicie :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 ja sadze ze cie pogiello :) - no chyba ze zrobisz pojemnik na hdd zeby olej go nie dotykal - bo wiesz- dyski nie sa hermetyczne i raczej poprostu zalejesz go oeljkiem a to niefart dla takich tweakerow tego sie nie da zrobic w sposob jak to sobie wyobrazasz :) - o chyba chcesz znurzyc dysk w oleju - tak? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 na mój gust to dyski są jednak hermetyczne(bo gdyby nie były awaryjność byłaby zdecydowanie większa niż obecnie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 a co do gięcia mnie to może i masz rację.To wszystko od tego hałasu który emitują IBM 60 i WD 80 razem . Wiem że można wyłączać kompa na noc , lub spać ze stoperami ale nie o to chyba chodzi. Pozdro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosiMazaki Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 na mój gust to dyski są jednak hermetyczne(bo gdyby nie były awaryjność byłaby zdecydowanie większa niż obecnie) Jak rozwalilem stary dysk samsunga (taki w nakladanej gumowej oprawce) natknolem sie na otwor ktory byl zasloniety filtrem wiec dyski raczej nie sa hermetyczne w 100 % :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 heh taaaak jakbys zadal sobie chociaz cien trudu to znalzlbys dyskusje o tym czy dyski sa hermetyczne :P ciekawe dlazcego na niektorych modelach sa magiczne dzirki z napisem "do not cover this hole" albo "airflow needed" dysk nie jest hermetyczny bo nie ma takiej potrzeby - filtry niskopylowe umozliwiaja prace bez koniecznosci hermtycznego zamkniecia pozatym nie wiem czy widziales zdjecia z powodziw czechach - zalalo im wiele serverow (np bankowych) i probelm z odratowaniem dyskow byl taki ze trzeba je bylo dowiezc do firmy ktora miala je ratowac zanim talerze by wyschly - bly tez zdjecia jak facet rozkrecal taki drive - przywiezli je w wodzie zanurzone a on ja otworzyl obudowe to woda sie wylewala z wnetrza - no to jakos sie tam musiala dostac nie??? wiadomosci tez sie przydaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepe Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 no dobra dyski nie są hermetyczne ale jakby tak je uszcelnić to co wtedy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 11 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2003 no dobra dyski nie są hermetyczne ale jakby tak je uszcelnić to co wtedy to pewnie by padly. co do halasu wdc to przesadzasz. mam wdc 400jb i jest cichszy od maxtora wyciszonego, a na halas jestem wyczulony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMAHAWK_ Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Twardziele nie są hermetyczne mają otwór (z filtrem) do wyrównywania ciśnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 12 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2003 no dobra dyski nie są hermetyczne ale jakby tak je uszcelnić to co wtedy czy ty nie czytasz co napisalem "do not cover this hole" to w wonym tlumaczeniu nie przykrrywac tej dziury - czyli jak toto uszczelnisz to peniwkiem zrobisz cos przeciwnego jedyne co mozesz zrobic to wykonac pudelko na hddd i to pudelko ubudowac jeszcze jednym i pomiedzy nie wlac olej - to moze zialac ale musisz jakos pracowac wyprowadzenie kabli stamtad, no i wentylacje hdd bo bedie tam kurewsko goraco - IMO nie warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...