Skocz do zawartości
Pepe

Chłodzenie HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przyszedł mi do głowy taki pomysł aby chłodzić i wyciszyć dyski olejem transformatorowym. Olej nie przewodzi prądu i w jakims tam stopniu przewodzi cieplo. Słyszał ktoś o czymś takim , i co o tym pomyśle sądzicie

:?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sadze ze cie pogiello :) - no chyba ze zrobisz pojemnik na hdd zeby olej go nie dotykal - bo wiesz- dyski nie sa hermetyczne i raczej poprostu zalejesz go oeljkiem a to niefart dla takich tweakerow

tego sie nie da zrobic w sposob jak to sobie wyobrazasz :) - o chyba chcesz znurzyc dysk w oleju - tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co do gięcia mnie to może i masz rację.To wszystko od tego hałasu który emitują IBM 60 i WD 80 razem . Wiem że można wyłączać kompa na noc , lub spać ze stoperami ale nie o to chyba chodzi.

Pozdro :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na mój gust to dyski są jednak hermetyczne(bo gdyby nie były awaryjność byłaby zdecydowanie większa niż obecnie)

Jak rozwalilem stary dysk samsunga (taki w nakladanej gumowej oprawce) natknolem sie na otwor ktory byl zasloniety filtrem wiec dyski raczej nie sa hermetyczne w 100 % :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh taaaak jakbys zadal sobie chociaz cien trudu to znalzlbys dyskusje o tym czy dyski sa hermetyczne :P

ciekawe dlazcego na niektorych modelach sa magiczne dzirki z napisem "do not cover this hole" albo "airflow needed"

dysk nie jest hermetyczny bo nie ma takiej potrzeby - filtry niskopylowe umozliwiaja prace bez koniecznosci hermtycznego zamkniecia

pozatym nie wiem czy widziales zdjecia z powodziw czechach - zalalo im wiele serverow (np bankowych) i probelm z odratowaniem dyskow byl taki ze trzeba je bylo dowiezc do firmy ktora miala je ratowac zanim talerze by wyschly - bly tez zdjecia jak facet rozkrecal taki drive - przywiezli je w wodzie zanurzone a on ja otworzyl obudowe to woda sie wylewala z wnetrza - no to jakos sie tam musiala dostac nie???

wiadomosci tez sie przydaja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dobra dyski nie są hermetyczne

ale jakby tak je uszcelnić to co wtedy

czy ty nie czytasz co napisalem "do not cover this hole" to w wonym tlumaczeniu nie przykrrywac tej dziury - czyli jak toto uszczelnisz to peniwkiem zrobisz cos przeciwnego

jedyne co mozesz zrobic to wykonac pudelko na hddd i to pudelko ubudowac jeszcze jednym i pomiedzy nie wlac olej - to moze zialac ale musisz jakos pracowac wyprowadzenie kabli stamtad, no i wentylacje hdd bo bedie tam kurewsko goraco - IMO nie warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi