therion87 Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października Witam Aktualnie posiadam PC: i5-3450 3,1GHZ, 8GB RAM i Radeon HD7700 Ogólnie mi to wystarcza, może poza programem Blender, tu czasami się zakrztusi. Komputer idzie jednak do sterowania maszyną CNC, więc będę szukał "nowego" (tzn używanego bo wymagania mam raczej małe) gdyby nie konieczność sterowania maszyną ten PC by został jeszcze na dłuuugo. Dawno już nie śledzę rynku i nie wiem jakie są aktualne generacje procesorów itp. Potrzebuję sugestii czego można szukać żeby było w miarę sensowne. Lubię pograć, ale są to tytuły typu GOTHIC 2, HOM&M3, Age of Empires 2, Supreme Commander - więc starocie, bardziej chodzi mi o kompatybilność z takimi starociami, czy nawet pobór prądu niż o wydajność. Jaki procesor i karta graficzna? zintegrowana w blenderze raczej sobie nie poradzi, może zostanę przy tym Radeonie, tylko ten Blender... Nie wiem czy blokuje go procesor czy GPU?? Opcje: 1 kupić używkę w całości 2 kupić płytę główną + cpu + gpu 3 kupic płytę + cpu zostać przy radeonie HD7700 Ze względu na programy robocze potrzebuję Windows7 a więc sterowniki itp musza być dostępne. Macie jakieś sugestie/pomysły/porady?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października 25 minut temu, therion87 napisał(a): Lubię pograć, ale są to tytuły typu GOTHIC 2, HOM&M3, Age of Empires 2, Supreme Commander No to masz do staroci pc.Kup sobie nowy do nowych gier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października HOM&M3 do tego wystarcza pentium 66, obecnie dałbys rade uruchomic na chińskich kalkulatorach jakby sie dało je podlaczyc pod system ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
therion87 Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października (edytowane) Jak pisałem w tytule, net STARE gry i blender. Nowe gry mnie nie interesują, i nie do grania będzie ten PC. Głównie net i blender. Na allegro ofert jest tyle że życia mi szkoda na przekopywanie się przez 1000 stron. Dlatego szukam sugestii. Jak już mam kupić to nie gorszy niż ten co mam, a że komputerami interesowałem się ostatnio 10 lat temu to nie wiem na co mogę liczyć. tak przy okazji ile mój aktualny pc jest wart? 4 minuty temu, maxmaster027 napisał(a): HOM&M3 do tego wystarcza pentium 66, obecnie dałbys rade uruchomic na chińskich kalkulatorach jakby sie dało je podlaczyc pod system ^^ hehe sprawdzone daaaaawno temu i na pentium 100 chodziło wolniej, na pentium I 133mhz chyba tez zwalniało:D:D Edytowane 10 Października przez therion87 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxmaster027 Opublikowano 10 Października Zgłoś Opublikowano 10 Października 7 minut temu, therion87 napisał: Jak pisałem w tytule, net STARE gry i blender. Nowe gry mnie nie interesują, i nie do grania będzie ten PC. Głównie net i blender. Na allegro ofert jest tyle że życia mi szkoda na przekopywanie się przez 1000 stron. Dlatego szukam sugestii. Jak już mam kupić to nie gorszy niż ten co mam, a że komputerami interesowałem się ostatnio 10 lat temu to nie wiem na co mogę liczyć. tak przy okazji ile mój aktualny pc jest wart? hehe sprawdzone daaaaawno temu i na pentium 100 chodziło wolniej, na pentium I 133mhz chyba tez zwalniało:D:D Ale był taki program o ile mnie pamie nie myli cpu_FSB i tam dało sie przetaktować pentiumy i pentium MMX penitum 2 itp. To na co pozwalał to 20% z np 233 na 280, z 133 na 160, i co najlepsze to odczuwalnie polepszało to rozgrywke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 12 Października Zgłoś Opublikowano 12 Października Witam Blender , dobrze było by posiadać 32GB Ramu i kartę graficzna z co najmniej 8GB Vram. trzeba patrzeć głównie na płytę główna i dostępność sterowników pod win7 , ale jaki jest budżet ? bo inna cena wyjdzie za zestaw np. Intel i9-9900K i płytę na Z390 + 32GB ramu oraz powiedzmy GTX 1070 8GB , a np. Intel i7-7700K i płytę główna na Z270 czy Z170A i GTX 1070 8GB + 32GB ramu. kupując starszy używany CPU warto zainwestować w tzw. skalpowanie CPU , w celu wymiany starej i zaschniętej pasty, na np. tzw. ciekły metal , oferty są dostępne na Alledrogo, ja np. robię sam, bo mam do tego maszynkę a nie na "kolanie" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...