jzk Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Hej, kupiłem używany PC: Miał być do niewymagających gier, ale zacząłem się zastanawiać, czy można go upgrade-ować, żeby w najnowszych grach ogarniał 1080p/120fps/ultra przez kilka lat, do momentu aż wyjdzie nowa gen. konsol? Sam niezbyt orientuje się w temacie. W sumie jest to mój pierwszy PC, nie licząc tanich laptopów. Myślałem, żeby wymienić CPU i GPU. PS zapłaciłem za to 1650zł bez klawiatury i myszki. Czy to była uczciwa cena? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Co do ceny nie mi oceniać bo nie siedzę na polskim rynku. A upgrade to taki 5700x3d i rx7700 albo coś mocniejszego jak 7900gre / 4070 super/ti super i myślę na najbliższe lata w FHD spokojnie. Tylko zasilacz może być na styk przy tych kartach. Mój przy 4070 i 5600x już wentyl słychać co mnie niemiłosiernie wkur.... i trzeba będzie zmienić na mocniejszego aby najlepiej pasywnie działał. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Kup sobie 5700x3d jak płyta obsługuje plus 4070s 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 12 minut temu, karro napisał: Kup sobie 5700x3d jak płyta obsługuje plus 4070s O czymś takim myślałem, przyznam. Tylko właśnie czy zasilacz udźwignie? Czy ramu starczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Udźwignąć udźwignie ale może hałasować i nie mieć optymalniej sprawności przy takim obciążeniu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 25 minut temu, jzk napisał: O czymś takim myślałem, przyznam. Tylko właśnie czy zasilacz udźwignie? Czy ramu starczy? zasilacz starczy ,ramu nie.Kup sobie kolejne 2x8 3200 cl16 jak płyta ma 4 banki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Jeszcze kartę upolować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 5 godzin temu, karro napisał: Kup sobie kolejne 2x8 Tak zrobię. https://allegro.pl/oferta/adata-pamiec-xpg-spectrix-d41-ddr4-3200-dimm-16gb-2x8-16-20-20-16661962898 To będzie pasować? Szukałem takich samych jak mam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada (edytowane) U ciebie też jest 16/20/20? Edytowane 2 Listopada przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2 godziny temu, jzk napisał: jeszcze kartę upolować. A karta od czerwonych, czy zielonych ? W jakiej kwocie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada (edytowane) 38 minut temu, karro napisał: U ciebie też jest 16/20/20? Sprawdzę. W menedżerze urządzeń będzie czy rozbierać pc? 11 minut temu, leven napisał: karta od czerwonych, czy zielonych ? Taka chyba: 7 godzin temu, karro napisał: 4070s Ale chyba wezmę gdzieś na ratki w sumie. Edytowane 2 Listopada przez jzk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada Jak można na raty, to pewnie, że tak. Sam 3 lata wstecz kupiłem na raty swoją 3060ti i za 3 miesiące kończę spłacać raty 🙂 Przeleciało jak z bicza, a 150zł raty miesięcznie nie wpływało na komfort życia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 43 minuty temu, jzk napisał: Sprawdzę. W menedżerze urządzeń będzie czy rozbierać pc? Taka chyba: Ale chyba wezmę gdzieś na ratki w sumie. masz w zakładce cpu-z 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 2 Listopada Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 3 godziny temu, leven napisał: W jakiej kwocie ? 2,5-3k? Na pepperze gardzą kartami z dwoma wiatrakami. Brać z trzema? :D Nie mam pojęcia jaką mam wziąć. 10 godzin temu, bamboocha napisał: trzeba będzie zmienić na mocniejszego aby najlepiej pasywnie działał. To mnie zaciekawiło, bo też nie lubię jak mi coś wyje, a tego PC już dobrze słychać. Kolega też mówił żeby szukał takiej grafiki co przełącza się w tryb pasywny jak nie trzeba mocno chłodzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pzgr. 39 Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada (edytowane) Tak na moje to ilość wiatraczków sama w sobie nie sprawi, że będzie cicho. Kiedyś miałem Radeona R7 260X od Sapphire i była to konstrukcja cicha, z jednym wentylatorem. Później kupiłem Asus RX 560 2GB i mimo dwóch wiatraczków, mniejszego poboru prądu oraz większego radiatora, była słyszalna z obudowy. Edytowane 3 Listopada przez Pzgr. 39 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada Panowie, to jaką tę kartę brać? Max 325mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada W dniu 3.11.2024 o 11:23, jzk napisał: Panowie, to jaką tę kartę brać? Max 325mm Jeśli krótki RTX 4070S to ASUS Dual - ma 2 wentyle, ale w trybie QUIET jest i chłodna, i cicha. Cena też powinna być OK: https://www.ceneo.pl/163100177 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 43 minuty temu, Caleb napisał: Jeśli krótki RTX 4070S to ASUS Dual - ma 2 wentyle, ale w trybie QUIET jest i chłodna, i cicha. Cena też powinna być OK: https://www.ceneo.pl/164645070 Mam zwykłą 4070 Dual i potwierdzam, niesłyszalna. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 11 godzin temu, jzk napisał: Nie mam pojęcia jaką mam wziąć. https://www.x-kom.pl/p/1242877-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-4070-super-trinity-black-edition-oc-black-editio.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click&ceneo_cid=1f1449a8-e752-5a4f-9f55-0f1d873c982e 5 lat gw po rejestracji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada Dzięki, obejrzę. A taka? https://www.x-kom.pl/p/1261055-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-4070-super-ventus-3x-oc-12gb-gddr6x.html#Specyfikacja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 9 minut temu, jzk napisał: Dzięki, obejrzę. A taka? https://www.x-kom.pl/p/1261055-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-4070-super-ventus-3x-oc-12gb-gddr6x.html#Specyfikacja Trzy wentyle nie zawsze są lepsze niż dwa 😉 ASUS będzie cichszy (1100 RPM Quiet / 2x BIOS), ale ten MSI też daje radę (1400 RPM / 1 BIOS). W przypadku ASUS tryb pracy wybierasz przełącznikiem na grzbiecie karty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada Ok, to wezmę chyba Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada ...ale tak patrzę na testy i chyba jednak nie pogram w 120 na ultra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada (edytowane) Jak już biorę na ratki to wezmę zasilacz od razu. Może taki? https://www.euro.com.pl/zasilacze-do-komputerow-pc/be-quiet-zasilacz-bequiet-pure-power-12-m-850w.bhtml Edytowane 3 Listopada przez jzk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bamboocha Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 59 minut temu, jzk napisał: ...ale tak patrzę na testy i chyba jednak nie pogram w 120 na ultra. Akurat słaby przykład. Tu masz taką tabelę z uśrednionym fps z kilku gier. Pewnie gdzie indziej można podobne znaleźć. https://www.tomshardware.com/reviews/gpu-hierarchy,4388.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grajon Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada W dniu 2.11.2024 o 13:52, jzk napisał: Miał być do niewymagających gier, ale zacząłem się zastanawiać, czy można go upgrade-ować, żeby w najnowszych grach ogarniał 1080p/120fps/ultra przez kilka lat, do momentu aż wyjdzie nowa gen. konsol? Nie ma szans nawet jakbyś miał RTX 4090. 23 godziny temu, jzk napisał: To będzie pasować? Szukałem takich samych jak mam. Za tą cenę nigdy. Za 40 zł więcej masz 32 GB (2x16) 3200 CL16. Kup zestaw 32 GB i sprzedaj te co masz. 5 godzin temu, jzk napisał: ...ale tak patrzę na testy i chyba jednak nie pogram w 120 na ultra. To nie są testy tylko filmiki z losowymi liczbami. Tego chłamu w sieci pełno i niewiele zazwyczaj ma to wspólnego z rzeczywistością. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 3 Listopada Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 19 minut temu, grajon napisał: Za tą cenę nigdy. Za 40 zł więcej masz 32 GB (2x16) 3200 CL16. Kup zestaw 32 GB i sprzedaj te co masz. Już zamówiłem te z Allegro, trudno. Zasilacz i grafikę też już zamówiłem. Także dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję że uda mi się samemu poskładać. :D 25 minut temu, grajon napisał: Nie ma szans nawet jakbyś miał RTX 4090. Jak widać zdania są podzielone. No nic, przekonam się sam co z tego wyjdzie. Na pewno lepsza jakość niż konsole. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 4 Listopada Zgłoś Opublikowano 4 Listopada Hehe, przed chwilą alert dostałem xd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jzk Opublikowano 5 Listopada Zgłoś Opublikowano 5 Listopada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dikson Opublikowano 5 Listopada Zgłoś Opublikowano 5 Listopada Dual Evo ma gorsze chłodzenie jak Dual, mniejsze wentyle jak i sam radiator. Za 2400 Gaming X Slim https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-rtx-4070-gaming-x-slim-12gb-gddr6x-13095566/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...