PinguJanek Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia Cześć, Jak obecnie wygląda rynek dysków HDD pod kątem opłacalności na naszym rynku? Szukam dysków do domowego NAS-a oraz serwera multimedialnego (Jellyfin). Zależy mi na dobrym stosunku cena/pojemność, przyzwoitej wydajności oraz rozsądnej gwarancji producenta. W mojej opinii jedną z ciekawszych opcji na ten moment jest Seagate Exos X16 16TB za 1130 zł. Dysk wydaje się bardzo solidny, biorąc pod uwagę pojemność, wydajność i czas gwarancji (5 lat), ale być może przeoczyłem lepsze okazje? Mam raczej sceptyczne podejście do zakupów z serwisów aukcyjnych, choć widziałem, że można znaleźć nowe dyski 12TB (np. IronWolf) w okolicach 550 zł. Przyznam, że kuszą, ale obawiam się o kwestie gwarancji czy pochodzenie tych dysków. Co myślicie o obecnych cenach? Czy warto zainwestować teraz w większy dysk, czy może poczekać na lepsze okazje do przyszłego roku? A może ktoś z Was ma doświadczenie z tańszymi opcjami, które okazały się warte swojej ceny? Dzięki z góry za wszelkie porady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saalataa Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia popatrz na statystyki awaryjnosci dyskków backblaze. Ja kupilem gdzies Toshiba 18TB w okolicach 240euro do serwera domowego, wiec da sie upolowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Grudnia Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia Tylko to jest lista dyskow ktore oni uzywaja a nie wszystkie dyski z rynku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...