Maxiiiii Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Witam, chciałbym prosić o pomoc w skonfigurowaniu nowego PC. Do tej pory byłem fanem intela ale ostatnie ich problemy i słaby arrow lake, na którego czekałem zmusiły mnie przesiąść się na AMD. Mój PC ryzen 9 9950X, gigabyte X870E AORUS PRO ICE, 32GB ram Lexar 6400CL 32 Szczerze po złożeniu kompa nie odczułem dużej róznicy w działaniu kompa względem starej platformy na bazie Hasswell 4770K. Troszkę pogrzebałem w biosie i ustawiłem mnożnik na sztywno 55 więc procek idzie cały czas na 5500MHz, na 57 oraz 56 zaliczał zwiechy lub resety. Teraz jest odczuwalne lepiej, a przedtem jakby nie mógł się rozpędzić, wszystkie benchmarki a nawet system stability test w Aida 64 nie potrafiły rozpędzić procka na 100%, tylko max 60-70% według wskazania, czasem mniej czasem więcej pokazywało użycie procesora, i zazwyczaj z czasem to rosło. Teraz wskakuje na 100% lecz nie zawsze. Nie wiem jak na AMD ustawia się taktowania itp, niby jakieś turbo jest itp. nie wiem. Ram idzie na 6400 cl 32 a współczynnik FSB pokazuje 32:1 w aidzie, nie wiem co to i o co chodzi. Ktoś coś doradzi? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Jeśli chcesz sprawdzić czy CPU osiąga 100%, to ściągnij program Cinebench 2024 i uruchom Multi Core Benchmark. Powinieneś mieć wynik na poziomie 2250-2300 pkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 Godzinę temu, Maxiiiii napisał(a): Ktoś coś doradzi? Pozdrawiam Jakieś dziwne rzeczy robisz. trzeba włączyć PBO, ewentualnie undervolting i pamięć ustawić w trybie 1:1 UCLK=MEMCLK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 12 minut temu, vries napisał(a): Jakieś dziwne rzeczy robisz. trzeba włączyć PBO, ewentualnie undervolting i pamięć ustawić w trybie 1:1 UCLK=MEMCLK gdzie to się ustawia? Mam wrażenie że mój bios ma jakieś ograniczone menu i nie wszystko jest dostepne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 29 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2024 pamięć ustawić w trybie 1:1 UCLK=MEMCLK to opcja UCLK DIV1 MODE faktycznie głupi ten BIOS. W Asrocku moim zdaniem jest to intuicyjniej. masz filmik z ustawień biosu Gigabyte (wartości niekoniecznie będą odpowiednie takie same) https://www.youtube.com/watch?v=VQdriKfeSnw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 (edytowane) 4 godziny temu, vries napisał(a): pamięć ustawić w trybie 1:1 UCLK=MEMCLK to opcja UCLK DIV1 MODE faktycznie głupi ten BIOS. W Asrocku moim zdaniem jest to intuicyjniej. masz filmik z ustawień biosu Gigabyte (wartości niekoniecznie będą odpowiednie takie same) https://www.youtube.com/watch?v=VQdriKfeSnw zrobiłem wszystko jak z filmiku i w cinebench 2024 w połowie testu przy wyniku około 2500 wywala bluescreen, temperatura cpu 90stopni, taktowanie 5375MHZ Dodam że nie chcę żadnego podkręcania, chcę optymalne ustawienia tego procesora, bo jak na razie to żałuję przesiadki na AMD, system ładuje się dłużej niż na i7 4770K z 16GB ramu i dyskiem ssd na sata przy obecnym Kingston 4TB 7000mb/s. To chyba coś nie tak prawda? Do tego stary komp z taktowaniem 4100 nie wywalał mi bluescreena a temperatury były niższe. Nie wiem czy to reklamować czy co. Kupa kasy w błoto. EDIT: okazuje się że AMD ma problem z "szybszą pamięcią" 6400MHz to dla niego za dużo, ustawić na 6000 nie potrafię w tym śmiesznym biosie więc ustawione na 5600MHz przeszedł test z wynikiem 2459 w cinebench 2024. Gdybym wiedział kupiłbym tańsze ramy, chociaż dla arrow lake miałem wybrane G.skill 8000MHz CL30 i wiem że to by poszło, no ale AMD chyba zakłamuje swoje wyniki żeby dobijać intela, a ja głupi dałem się nabrać 😉 no trudno trzeba się bedzie przemęczyć. Od razu zaznaczę zanim posypią się baty na mnie że grafika będzie nowa, czekam na nowe RTX-y, dlatego jedyny grat ze starego kompa to GTX 1070 OC strix Asusa. A i jeszcze jedno, po ustawieniu w biosie UCLK=MEMCLK nadal 32:1 w aidzie i cpu-z przy 6400MHz oraz 28:1 przy 5600MHz. Nie wiem jak zrobić 1:1 Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Maxiiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 6 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): Dodam że nie chcę żadnego podkręcania, Max szybkość RAM zgodnie ze specyfikacją, dla tego CPU, to 5600 MT/s. Wszystko powyżej, to OC. 6 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): Gdybym wiedział kupiłbym tańsze ramy, chociaż dla arrow lake miałem wybrane G.skill 8000MHz CL30 i wiem że to by poszło, Dla ArrowLake max non OC to 6400 MT/s. A ile te G.skill robią bez OC, to wystarczy wyłączyć XMP/EXPO by się dowiedzieć. (XMP i EXPO to profile OC dla RAM) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 Witam każdemu według potrzeb , czy zakupiłeś sprzęt pod swoje potrzeby ? 13 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): Szczerze po złożeniu kompa nie odczułem dużej róznicy w działaniu kompa względem starej platformy na bazie Hasswell 4770K. pokaz mi chodź by jeden test gdzie i7 4770K osiąga tyle samo punktów co AMD Ryzen 9 9950X , a jakiej oczekiwałeś różnicy ? np. na tej samej karcie graficznej przyrost + 50% FPS ? 8 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): system ładuje się dłużej niż na i7 4770K z 16GB ramu i dyskiem ssd na sata a czytał Ty o funkcji w biosie trenowanie pamięci ?, po włączeniu np. AMD EXPO czas wydłuża sie jeszcze bardziej, już nie jeden użytkownik pisał ze zanim płyta przeprowadzi testy pod nowa platformę AM5 to można iść na fajkę ... , to nie system ładuje sie dłużej tylko trzeba to rozdzielić, czas jaki płyta główna potrzebuje na wykrywanie i testowanie sprzętu , oraz uruchomienie samego systemu. Ryzen 9 9950X posiada zintegrowany kontroler , Dual-channel zapewniający wsparcie 5600 MT/s , wiec wszystko powyżej w tym profile XMP czy AMD EXPO to jest OC ,i nikt nie gwarantuje ze będzie to działać i do tego stabilnie , było trzeba zakupić np. 6000MHz CL 30. he he to jest tak jak ktoś przed zakupem nie czyta co kupuje, co inny użytkownicy piszą na temat sprzętu czy platformy , i co musieli dodatkowo w biosie ustawić aby nowa platforma pracowała poprawnie czyli stabilnie a z efektami bywa różnie... to nie czasy że poskładasz klocki lego powpinasz wtyczki , power i banan na twarzy, i jak pozostawisz w biosie wszystko na Auto to będzie git majonez , to dotyczy nowych platform zarówno Intela jak i AMD , także kupując nowy sprzęt wymaga sie od użytkownika podjęcia dodatkowych działań , oczekujesz że ktoś poda konkretnie co gdzie jak ustawić ? przecież to nie jest jedna opcja, a każda platforma nawet na takim samym sprzęcie będzie zachowywać sie inaczej, zacznij od ustawień PBO czyli limitów szybkości procesora , limitów temperaturowych, oraz ile na max ma pobierać Watów. tutaj jaka fajna jest platforma na Intelu https://www.youtube.com/watch?v=doWd-rCfTIw a tutaj filmik , nie że wszystkim sie zgadzam , ale człowiek omawia że poskładanie PC to jedno, ale aby pracował stabilnie to trzeba poświecić ileś czasu na szukanie przy jakich wartościach kompiuter będzie pracował stabilnie . https://www.youtube.com/watch?v=BiCtKQKmW2w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 12 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): okazuje się że AMD ma problem z "szybszą pamięcią" 6400MHz to dla niego za dużo, ustawić na 6000 nie potrafię w tym śmiesznym biosie więc ustawione na 5600MHz przeszedł test z wynikiem 2459 w cinebench 2024. Gdybym wiedział kupiłbym tańsze ramy, chociaż dla arrow lake miałem wybrane G.skill 8000MHz CL30 i wiem że to by poszło, no ale AMD chyba zakłamuje swoje wyniki żeby dobijać intela, a ja głupi dałem się nabrać 😉 no trudno trzeba się bedzie przemęczyć. Dlatego wszyscy polecają 6000 CL30. Praktycznie każdą taką pamięć da się podkręcić do 6400MT/s (te same kości). Jak masz problemy z biosem, to możesz sobie ustawić pamięci Ryzen Masterem (tylko nie należy używać trybu auto w tym programie). Moim zdaniem też nie warto włączać jakichś śmiesznych opcji dodatkowych dot. pamięci w biosie (memory booster czy inne latency cośtam) poza profilem EXPO, bo cholera wie co one robią (zapewne ustawiają timingi na swoją modłę). Cytat Dodam że nie chcę żadnego podkręcania, chcę optymalne ustawienia tego procesora, bo jak na razie to żałuję przesiadki na AMD, system ładuje się dłużej niż na i7 4770K z 16GB ramu i dyskiem ssd na sata przy obecnym Kingston 4TB 7000mb/s. To chyba coś nie tak prawda? Do tego stary komp z taktowaniem 4100 nie wywalał mi bluescreena a temperatury były niższe. Nie wiem czy to reklamować czy co. Kupa kasy w błoto. 477OK to był procek 4-rdzeniowy z TDP 84W. Kupiłeś sobie potwora porównywalnego z rozwiązaniami serwerowymi z Boost TDP 225W i to w benchamrkach (i nie tylko) będzie się grzać. Musisz mieć chłodzenie, które coś takiego obsłuży. Taką obecnie mamy technologię. Intel nie jest tu lepszy. Jak temperatura przeszkadza, to można sobie nałożyć ograniczenie TDP na procesor, co będzie wiązało się ze spadkiem wydajności, ale temperatury będą mniejsze (zdaję sobie jednak sprawę, że nie o to chodzi kupując 9950x). Odnośnie szybkości inicjalizacji, to niestety platforma AMD tak ma. W części pomaga włączenie w biosie Memory Context Restore. Jak płyta inicjalizuje wszystkie swoje bzdury, to niestety trwa to trochę. Ja mam prosta płytę HDV/M.2 i system uruchamia się szybko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 Ok, pogrzebałem trochę, udało się ustawić całość i teraz przechodzi cały cinebench 2024, zmieniłem UCLK=MEMCLK na UCLK=MEMCLK2 nie zauważyłem zmian w ustawieniach procka czy pamięci względem tych ustawień ale teraz przechodzi stabilnie bez bluescreenów. Może ktoś mi wytłumaczy jaka jest różnica między UCLK=MEMCLK a UCLK=MEMCLK2? Dodam że nie mam pojęcia jak ustawić by było 1:1 cały czas 32:1 chyba że ram na 5600 to wtedy jest 28:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwykły User2 Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-ram-ddr5-do-procesora-amd-ryzen-9000-test-zestawow-ddr5-6000-6400-7000-7200-mhz-i-trybow-sync-vs-async masz na 1 stronie mniej więcej o co biega, oraz w podsumowaniu że różnica wynosi 1-2% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 5 minut temu, Zwykły User2 napisał(a): https://www.purepc.pl/jaka-pamiec-ram-ddr5-do-procesora-amd-ryzen-9000-test-zestawow-ddr5-6000-6400-7000-7200-mhz-i-trybow-sync-vs-async masz na 1 stronie mniej więcej o co biega, oraz w podsumowaniu że różnica wynosi 1-2% Czytałem cały ten artykuł. Na ostatnich ustawieniach UCLK=MEMCLK/2 podczas testu Cinebench 2024 procek mniej więcej chodzi na 5300-5400MHz ram na 6400 i CL32 i zrobił 2504pkt. Jak ram był ustawiony na 5600 CL28 to zrobił 2459pkt. róznica jakaś jest ale ważne że teraz jest stabilnie. Ogólnie miałem problem z biosem od początku a właściwie z wyświetlaniem biosu. Do biosu mogłem wejść jedynie na integrze i ogólnie myślałem że komp nie startuje, bo monitor podłączyłem pod Display Port z GTX-a. Gdy doszedłem do tego że muszę podłączyć monitor pod integrę to znowu pojawił się problem jak ją wyłączyć by bios był widoczny z GTX-a, bo gdy wyłączyłem integrę w biosie i zostawiłem samą PCI-E to do biosu w ogóle nie mogłem już wejść bo nie działała integra a na GTX-e czarny ekran więc reset biosu na zworce i od nowa. Dopiero gdzieś w necie po kilu dniach trafiłem na rozwiązanie żeby bootowanie przestawić z UEFI na Legacy i dopiero to zadziałało i teraz śmiga. Jeszcze jedna rzecz mnie irytuje, Chłodzenie w kompie ustawiłem tak, że przy niskim obciążeniu wentylatory w obudowie zatrzymują się całkowicie bo lubię ciszę i irytujące jest to że gdy słucham muzyki i wentylatory startują to dźwięk dziwnie się przycina na sekundę jakby system się zwieszał, ktoś coś podpowie jak to rozwiązać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 13 minut temu, Maxiiiii napisał(a): Ogólnie miałem problem z biosem od początku a właściwie z wyświetlaniem biosu. Do biosu mogłem wejść jedynie na integrze i ogólnie myślałem że komp nie startuje, bo monitor podłączyłem pod Display Port z GTX-a a ten twój GTX to już otrzymał aktualizacje oprogramowania ? , zapewne nie , NVIDIA DisplayPort Firmware Updater , tylko na stronie Nvidi jest już wersja 1.1 a nie wiem czy tak od razu pójdzie, czy pierwej trzeba zainstalować wersje 1.0 tylko tak na szynko nie mogę znaleźć skąd ściągnąć wersje 1.0 https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 30 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2024 28 minut temu, Mr.T... napisał(a): a ten twój GTX to już otrzymał aktualizacje oprogramowania ? , zapewne nie , NVIDIA DisplayPort Firmware Updater , tylko na stronie Nvidi jest już wersja 1.1 a nie wiem czy tak od razu pójdzie, czy pierwej trzeba zainstalować wersje 1.0 tylko tak na szynko nie mogę znaleźć skąd ściągnąć wersje 1.0 https://www.nvidia.com/en-us/drivers/nv-uefi-update-x64/ Wielkie dzięki, poszło 1.1 od razu, nie wiedziałem o takiej aktualizacji, nie powinna ona z automatu się pobrać jak sterowniki karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 4 godziny temu, Maxiiiii napisał(a): Wielkie dzięki, poszło 1.1 od razu, nie wiedziałem o takiej aktualizacji, nie powinna ona z automatu się pobrać jak sterowniki karty? to jest aktualizacja mikro kodu , można w skrócie powiedzieć że jest to uaktualnienie biosu karty graficznej o nowe czy poprawione funkcje , to czy można było by to zaimplementować i dodawać do każdego sterownika i w momencie instalacji lub aktualizacji o nowsza wersje instalator by sprawdzał , masz to nie instaluje, nie masz to jest pytanie czy instalować , nie wim trzeba by było się zapytać o to panów inżynierów z Nvidia popatrzałem ja i jako osobna aktualizacja jest dla serii GTX 1000 , osobna dla RTX 3000 i nawet RTX 4000 , ale dla RTX serii 2000 ja nie znalazł 😕 , a przydało by sie posiadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vries Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 11 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): Na ostatnich ustawieniach UCLK=MEMCLK/2 podczas testu Cinebench 2024 procek mniej więcej chodzi na 5300-5400MHz ram na 6400 i CL32 i zrobił 2504pkt. Ugh... jeśli miałeś ustawione UCLK=MEMCLK/2 i na tych 6400MT/s miałeś błędy pamięci, to może oznaczać, że RAM jest wadliwy lub płyta coś ustawia bez sensu. Problemy mogą być w wypadku UCLK=MEMCLK dla 6400MT/s, bo wtedy zegar kontrolera pamięci CPU jest wysoki. UCLK=MEMCLK/2 powinno działać bez problemów. UCLK=MEMCLK/2 dla 6400MT/s to też bardzo niewydajne ustawienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 31 Grudnia 2024 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2024 7 godzin temu, vries napisał(a): Ugh... jeśli miałeś ustawione UCLK=MEMCLK/2 i na tych 6400MT/s miałeś błędy pamięci, to może oznaczać, że RAM jest wadliwy lub płyta coś ustawia bez sensu. Problemy mogą być w wypadku UCLK=MEMCLK dla 6400MT/s, bo wtedy zegar kontrolera pamięci CPU jest wysoki. UCLK=MEMCLK/2 powinno działać bez problemów. UCLK=MEMCLK/2 dla 6400MT/s to też bardzo niewydajne ustawienie. Właśnie na UCLK=MEMCLK/2 wszystko jest stabilne i wynik w Cinebench 2024 najwyższy z przeprowadzonych. Ale nadal nie wiem jak ustawić by było 1:1 bo w każdym programie podają że jest 32:1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano wczoraj o 11:30 Zgłoś Opublikowano wczoraj o 11:30 20 godzin temu, Maxiiiii napisał(a): Właśnie na UCLK=MEMCLK/2 wszystko jest stabilne i wynik w Cinebench 2024 najwyższy z przeprowadzonych. Ale nadal nie wiem jak ustawić by było 1:1 bo w każdym programie podają że jest 32:1 UCLK=MEMCLK/2 i 32:1 to zupełnie inne parametry - pierwszy to tryb pracy kontrolera, drugi dzielnik pamięci. W programie CPU-Z sprawdź w zakładce "Memory" czy masz takie same wartości dla "Uncore Frequency" i "Dram Frequency" - wtedy masz tryb 1:1 / UCLK=MEMCLK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu 2 godziny temu, Caleb napisał(a): UCLK=MEMCLK/2 i 32:1 to zupełnie inne parametry - pierwszy to tryb pracy kontrolera, drugi dzielnik pamięci. W programie CPU-Z sprawdź w zakładce "Memory" czy masz takie same wartości dla "Uncore Frequency" i "Dram Frequency" - wtedy masz tryb 1:1 / UCLK=MEMCLK. mam 1:32 a w biosie ustawione UCLK=MEMCLK/2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 22 godziny temu Zgłoś Opublikowano 22 godziny temu To najedź na opcję "UCLK=MEMCLK/2" i wybierz "UCLK=MEMCLK" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 19 godzin temu Zgłoś Opublikowano 19 godzin temu 3 godziny temu, Caleb napisał(a): To najedź na opcję "UCLK=MEMCLK/2" i wybierz "UCLK=MEMCLK" nie czytasz co piszę, jak ustawiłem UCLK=MEMCLK to też było 1:32 i bluescreenem się kończyło, tylko z UCLK=MEMCLK/2 jest stabilnie i szybko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 16 godzin temu Zgłoś Opublikowano 16 godzin temu W takim razie zmniejsz dzielnik pamięci, zamiast 6400 ustaw 6200 MHz (powinno być 31:1), bo i tak UCLK=MEMCLK 6200 MHz będzie tutaj lepsze od UCLK=MEMCLK/2 6400 MHz. 32:1 to jest co innego niż tryby Sychro (1:1 / UCLK=MEMCLK) i Asychro (1:2 / UCLK=MEMCLK/2). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 14 godzin temu Zgłoś Opublikowano 14 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, Caleb napisał(a): W takim razie zmniejsz dzielnik pamięci, zamiast 6400 ustaw 6200 MHz (powinno być 31:1), bo i tak UCLK=MEMCLK 6200 MHz będzie tutaj lepsze od UCLK=MEMCLK/2 6400 MHz. 32:1 to jest co innego niż tryby Sychro (1:1 / UCLK=MEMCLK) i Asychro (1:2 / UCLK=MEMCLK/2). Problem w tym że ten dziwny bios nie chce przyjąć ręcznej zmiany taktowania ramu, zawsze po resecie i tak wraca do poprzednich ustawień, a z kolei program Ryzen master kiedy zmienię coś ręcznie lub kliknę automatyczne OC to zawsze kończy się tym że muszę zworkę na bios zakładać i od początku Edytowane 13 godzin temu przez Maxiiiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu No aż nie chce mi się wierzyć, że Gigabyte mógłby taka lipę odwalić. Zobacz jak typ to zmienia na filmiku. Model płyty inny, ale układ UEFI zapewne taki sam masz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxiiiii Opublikowano 12 godzin temu Zgłoś Opublikowano 12 godzin temu Widziałem ten filmik, zrobiłem wszystko według filmiku, i to zadziałało ale w cenebenchu 2024 się wykrzaczał za każdym razem, dopiero zmiana na UCLK=MEMCLK/2 pozwoliła ukończyć benchmark z wynikiem 2509pkt. Zrobiłem jak mówiłeś i ustawiłem pamieć na 6200 oraz UCLK=MEMCLK i CPU-z pokazuje 1:31 teraz i w cinebenchu wynik o 110pkt niższy więc nie miałeś racji że będzie wydajniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...