Skocz do zawartości
Fornal

Problemy z AOC AGON PRO AG276QZD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Niedawno kupiłem nowy monitor, jednak zauważyłem że nie wyświetla on obraz przy prawej krawędzi, załączam zdjęcie. Wydaje mi się że dało by się jakoś temu zaradzić w systemie. Proszę o szybką pomoc.IMG_20250116_192902982_HDR2.thumb.jpg.667f155b7c9f910e69ae97c25be5c43d.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

czy problem dotyczy tylko pulpitu czy np. włączając przeglądarkę internetowa tez jest problem , a w jakiejś grze ?   

czy rozdzielczość i odświeżanie , ustawienia w systemie względem parametrów pracy monitora są takie same ?  

czy próbowałeś przywrócić monitor do ustawień fabrycznych w menu monitora ? lub podmienić kabel- gniazdo z HDMI na DP lub odwrotnie ? 

bardziej to wygląda na usterkę zasilania matrycy niż problem który można rozwiązać programowo z poziomu systemu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektórzy pisali o takim zjawisku, przy zmiennym odświeżaniu (przy jego nagłych zmianach) w połączeniu z OLED. Może graj z jakimś FrameGeneratorem przy stałych 240 fps i Hz? (RTX 5xxx mają przy włączonym FrameGenerator robić z jednej klatki 3 dodatkowe, czyli zwiększać fps x4 - będzie jak znalazł 😉 )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Tydzień temu kupiłem monitor QD-OLED aoc agon pro ag276qzd2 który niestety zaczął migać i zastanawiam się czy go nie oddać i kupić sobie ekran ips ASUS TUF Gaming VG27AQM1A. Co radzicie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

tak widzę zakładasz różne tematy, wisz co byś nie kupił to nie będzie idealnie, a przed zakupem obecnie rzadko jest możliwość obadać jak taki monitor w realu wyświetla obraz, tylko opierasz sie na tym co piszą inni, jak myślisz dlaczego monitory na takich samych matrycach ale różnych producentów maja różne ceny i czasami rozstrzał cenowy jest spory, bo nie chodzi tylko o naklejkę producent taki albo taki tylko o elektronikę i oprogramowania do zarzadzania pracy monitora, kupujesz po taniości to nie oczekuj produktu premium i jak kupujesz z sklepu internetowego zawsze możesz otrzymać produkt używany a Nówka funkiel nie śmigany, bo ktoś z jakiegoś powodu go już oddał.

mam roczny monitor i jeszcze nie posiadam OLED, rozkminiam czy warto nie warto ile trzeba wydać , jak to jest z tym wypalaniem matrycy itd. chętnie przyjął bym taki monitor na tydzień czasu aby sprawdzić to i tamto ,xD  

a na zadane przez ciebie pytanie   

33 minuty temu, Fornal napisał(a):

który niestety zaczął migać

co to znaczy ? cały czas miga po załadowaniu się systemu i w czasie wyświetlaniu pulpitu, czy tylko w grze i przy jakiś ustawieniach ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, Fornal napisał(a):

adaptive-sync

a czy bez tego da sie używać monitora ? czy w grach jest to istotna i widoczna różnica ? 

8 minut temu, Fornal napisał(a):

Jak będziesz kupował to kup sobie taki z 3000 4000 tysiące

tu jest pewien problem , nie wiem czy znajdę 2k, 27cali , OLED, 120Hz, a no i jestem trochę skrzywiony, to raczej kolejny monitor tez będzie Dell, a jak miał bym sie zdecydować na innego producenta to przed zakupem raczej będę szukał możliwości usiąść i popatrzeć jak to faktycznie obraz wysiedla.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Fornal napisał(a):

Miga po włączeniu adaptive-sync 

Od samego włączenia, to nie powinien. Prędzej jeśli FPS znacznie skacze. (z tego co użytkownicy przy OLED piszą). Także wykryj np. minimalny fps, ustaw na jego poziomie  limit fps i zobacz czy nadal "miga".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, już go oddaje, czy na ips są też takie problemy?

W dniu 16.01.2025 o 20:44, Mr.T... napisał(a):

W dniu 16.01.2025 o 23:23, Mr.T... napisał(a):

W dniu 19.01.2025 o 20:09, axsin302 napisał(a):

22 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

19 godzin temu, Kyle napisał(a):

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 godzin temu, Fornal napisał(a):

Nie, już go oddaje, czy na ips są też takie problemy?

Na moim modelu IPS 60Hz nie ma migania przy freesync (@60Hz max ustawiony limit fps na 58, bo przy 59-60 coś nie do końca OK było z płynnością). Przy czym minimalny fps nie spada poniżej ~58Hz, bo tak dobrałem ustawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi